Deze 6 zinnen versterken je relatie volgens expert

Chelsy Vanlerberghe-28 november 2024 om 15:04

Amy Morin, psychotherapeut en auteur van '13 Things Mentally Strong Couples Don’t Do', deelde in haar boek de zes zinnen die álle powerkoppels gebruiken.

“Als jij en je partner deze regelmatig gebruiken, is dat een teken dat jullie een mentaal sterk koppel zijn", vertelde Morin aan CNBC Make It. “Gebruik je ze nog niet? Geen probleem. Je kunt ze nu introduceren en merken dat jullie zowel samen als individueel sterker worden.”

Goede communicatie is volgens Morin essentieel: hoe meer je open bent, hoe beter je elkaar begrijpt en verbinding maakt.

Dus, over welke zinnen heeft ze het?

1. “Ik moet iets zeggen, en het kan lastig zijn om te horen”

Eerlijk zijn is niet altijd makkelijk, maar deze zin laat zien dat je rekening houdt met de gevoelens van je partner. Dat toont empathie én respect.

“Je fouten erkennen en open zijn over wat je dwarszit, maakt jullie als koppel sterker", legt Morin uit. Vertel bijvoorbeeld: “Ik voelde me ongemakkelijk toen je onze privézaken met iemand deelde.” Door het direct aan te kaarten, voorkom je dat problemen blijven sluimeren.

2. “Ik heb je steun nu nodig”

Een onderzoek van psychologen John en Julie Gottman, die meer dan 3.000 koppels bestudeerden, laat zien hoe belangrijk een steunende partner is.

“Kwetsbaarheid tonen zorgt voor meer openheid en vertrouwen,” zeggen de Gottmans. Een simpele zin als “Ik heb je steun nu nodig” laat zien dat je eerlijk bent over je behoeften. Volgens Morin is dat cruciaal in een gezonde relatie.

3. “Zo had ik het nog niet bekeken”

Sta af en toe stil bij het standpunt van je partner, ook als het anders is dan het jouwe. Het helpt om situaties vanuit een nieuw perspectief te bekijken.

De Gottmans noemen zinnen als “Laten we hier een compromis zoeken” of “Ik begrijp jouw kant van het verhaal” echte “ja-zinnen.” Ze laten zien dat je luistert en bereid bent samen een oplossing te vinden.

4. “Ik snap dat je je zo voelt”

Je hoeft het niet overal mee eens te zijn, maar je partner het gevoel geven dat hun emoties erkend worden, is belangrijk. Een simpele zin als “Ik snap dat je je zo voelt” kan al veel doen.

Morin benadrukt dat gezonde koppels vaak proberen om elkaars emoties te begrijpen, zelfs als ze uiteindelijk anders denken over een situatie.

5. “Sorry voor mijn aandeel in dit probleem”

Fouten toegeven is een teken van volwassenheid en kan een groot verschil maken in een relatie.

“Als je verantwoordelijkheid neemt voor jouw aandeel, vergroot je de kans dat je partner dat ook doet,” zegt Morin. “Dat maakt ruimte voor een oplossing in plaats van een discussie over wie de schuldige is.”

6. “Laten we samen een oplossing vinden”

Koppels die samen naar oplossingen zoeken, tonen vertrouwen in elkaar en in hun relatie.

“Sommige problemen, zoals issues op het werk, kan je partner misschien alleen oplossen. Maar door samen te denken in oplossingen laat je zien dat je er voor hen bent,” zegt Morin.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer