Gisteren verzamelden studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Brussel zich rond het Monument van Troost op de campus in Etterbeek. Met muziek, teksten en bloemen stonden ze stil bij iedereen uit de VUB-gemeenschap die het afgelopen jaar is overleden. Het was een ingetogen, maar krachtig moment van samenzijn en steun.
VUB-gemeenschap herdenkt overledenen tijdens jaarlijks Moment Van Troost
“Dit is ons moment om te reflecteren en elkaar te steunen,” legt rector Jan Danckaert uit. “We willen als universiteit een plek zijn waar rouw, verlies en ziekte erkend worden. Waar mensen voelen dat ze er niet alleen voor staan.”
Het Moment van Troost is een vast onderdeel van de Compassionate Week, een week waarin de VUB verlies en rouw bespreekbaar maakt via workshops, seminaries en activiteiten zoals troostkaarten schrijven. Sinds 2019 zet de universiteit zich in om een Compassionate University te zijn: een plek waar moeilijke momenten gedeeld mogen worden, en waar er ruimte is voor steun en begrip.
Naast herdenkingsmomenten biedt de universiteit ook trainingen aan voor docenten en leidinggevenden over hoe om te gaan met ziekte en verlies. Het Expertisecentrum Compassionate Communities (COCO) ondersteunt deze missie en werkt aan tools om gemeenschappen te versterken bij ernstige ziekte, rouw en verlies.
Dit moment van stilte en reflectie viel vlak voor de jaarlijkse St. V-feesten, waarmee de VUB haar stichter eert. Zo toont de universiteit dat vreugde en verdriet hand in hand kunnen gaan en dat elk verhaal binnen de gemeenschap telt. Door initiatieven zoals het Moment van Troost blijft de VUB bouwen aan een warme, inclusieve plek waar iedereen zich gehoord en gesteund voelt.
De blok is in volle gang, de studenten zijn moe en de energielevels zitten laag. Tijd voor een welverdiende pauze! Kobe trok naar Leuven om studenten een energieke study break te geven. Een opdrachtje, een frisse Red Bull, en ze kunnen weer knallen!
Dit is de ultieme ochtendroutine volgens neurowetenschapper
Ben je ook zo iemand die ’s ochtends blijft snoozen tot het écht niet meer kan? Of heb je stiekem al drie keer je telefoon gecheckt voordat je goed en wel uit bed bent? Dan is dit je wake-up call! Dr. Andrew Huberman, neurowetenschapper en ochtendgoeroe, deelt een ochtendroutine die volgens hem (én de wetenschap) je leven een stuk productiever én relaxter kan maken.
1. Vroeg opstaan
Oké, niemand houdt van die eerste paar minuten uit je warme bed. Maar Huberman zegt dat tussen 5:00 en 6:00 uur opstaan je interne klok super goed reguleert. Ochtendmens worden is misschien niet easy, maar hé, je hebt dan wel tijd om je shit rustig op orde te krijgen.
2. Zoek het licht op
Nee, niet op een spirituele manier. Maar binnen een uur na het opstaan is het slim om daglicht te zien. Stap naar buiten of zet jezelf bij een raam. Het boost je energie, humeur en zorgt ervoor dat je ’s avonds ook weer beter kan slapen.
3. Hydrateren
First things first: hydratatie. Vergeet je ochtendkoffie (voor even) en drink eerst een groot glas water. Voeg wat citroensap toe als je het fancy wil maken. Dit kickstart je lichaam en voorkomt die droge mond.
4. Wacht met koffie
Ja, we weten dat dit een pijnlijke is. Maar dokter Huberman stelt voor om je koffiemoment een uurtje uit te stellen. Waarom? Zo voorkom je dat je later op de dag die fameuze caffeine crash krijgt. En dat willen we toch allemaal vermijden?
5. Mediteer even (of doe alsof)
Oké, mediteren klinkt misschien wat zweverig, maar het hoeft echt geen uren te duren. Neem 10 minuutjes om even te focussen op je ademhaling of gewoon in stilte te zitten. Het helpt je om minder gestrest je dag door te gaan.
6. Stretch, move, repeat
Een paar rek- en strekoefeningen, een wandeling of een mini-workout kunnen wonderen doen. Geen tijd voor de gym? Zelfs wat basic beweging thuis doet al veel. Je lichaam wordt wakker en je hebt meteen een energieboost.
7. Cold exposure
Hou je vast: een koude douche is de move volgens Huberman. Het klinkt vreselijk (en dat is het ook een beetje), maar het maakt je wel superscherp. Bonus: je voelt je daarna net een badass.
8. Scoor een gezond ontbijt
Een ontbijt vol eiwitten en gezonde vetten zorgt ervoor dat je niet halverwege de ochtend in een suikercrash belandt. Denk aan havermout met fruit, een smoothiebowl of een goede toast met avocado en ei. Fuel up!
9. Begin met deep work
De ochtenden zijn perfect voor taken die veel focus en concentratie vereisen. Volgens Huberman is je brein het scherpst in de uren na het ontwaken (zeker als je die koffie en ochtendlicht al hebt gepakt). Gebruik deze tijd voor schoolwerk, brainstorms, of het oplossen van complexe problemen.
Met deze routine zegt Huberman dat je meer energie, focus en productiviteit zal ervaren. Oké, misschien ga je niet alles meteen in je leven integreren, maar zelfs kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Dus, zin om je ochtenden een upgrade te geven? Dan is dit een goede manier om te beginnen!
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 24/01 Gert Verhulst
- 25/01 Herman Verbruggen
- 25/01 Remco Evenepoel
- 25/01 Astrid Bryan
- 26/01 Ellen DeGeneres