Met deze tips overleef jij het academiejaar

Chelsy Vanlerberghe-23 september 2024 om 16:33

Het nieuwe academiejaar is van start gegaan! De boeken worden afgestoft, de feestoutfits worden uit de kast getrokken en de katers van de zomer zijn nog niet helemaal voorbij. Hier zijn wat tips om dat nieuwe academiejaar met een knal te beginnen. Ready? Let’s go!

Maak een to-do list (maar minder saai)

Zet je doelen voor het jaar op papier, maar maak het leuk. Schrijf niet alleen "studeren voor tentamens", maar ook "5 nieuwe koffieplekken uitproberen" of "een keer niet in de bib slapen". Hierdoor blijft het luchtig én houd je je motivatie hoog.

Maak je kot gezellig

Kan je bureau een upgrade gebruiken? Voeg wat kleur toe met posters van je favoriete bands, een paar planten (ja, dat is een hulpmiddel tijdens de blok!) en wat funky verlichting. Een gezellige ruimte maakt studeren net iets minder saai. Bonus: een goede vibe helpt je concentreren!

Stel je doelen, maar hou het chill

Eén van de grootste fouten is te veel hooi op je vork nemen. Stel haalbare doelen voor jezelf. Wil je dit jaar je gemiddelde verbeteren? Super! Maar doe het stap voor stap. En geef jezelf af en toe een pauze. Netflix kijkt niet zichzelf, hè?

Zorg dat je je lesmateriaal op tijd hebt

Niks zo stressvol als last-minute op zoek gaan naar boeken of materialen. Begin op tijd met het verzamelen van je studiemateriaal. Check online, kijk op tweedehands websites, en vraag rond bij vrienden. Zo kan je met een gerust hart de eerste lessen in!

Leer nieuwe mensen kennen

Zoek je squad! Of het nu gaat om studeren, feesten of gewoon een luisterend oor hebben, zorg dat je een paar goede vrienden om je heen hebt. Het gaat je academiejaar zoveel makkelijker maken.

Zoek gezellige koffiebars dichtbij campus

Het is geen geheim dat studenten en koffie een onmiskenbare band hebben. Investeer in een goede thermoskan en ga op zoek naar de beste koffietentjes in de buurt. Niets houdt je beter scherp dan een goede cappuccino (of vijf).

Wees sociaal, maar hou het realistisch

Je wilt misschien de leukste gast zijn op elk feestje, maar vergeet niet dat je ook nog moet studeren. Dus, kies je momenten. Soms moet je leren "nee" zeggen. Overbelasting is de vijand van elke student. Dus, plan je verplichtingen, maar laat ruimte voor spontane dingen. Een weekendje weg of een last-minute feestje kan net het juiste zijn!

Vergeet niet te feesten!

De balans is key. Studeren is belangrijk, maar je hebt ook tijd nodig om te ontspannen en te feesten. Zorg voor een goede mix. Geniet van het leven, je vrienden, en al het moois dat het academiejaar te bieden heeft. Maak herinneringen die je later met een grote glimlach terug kunt kijken.

Dit is hoeveel de gemiddelde student verdient!

Chelsy Vanlerberghe-07 oktober 2024 om 14:22

Uit een onderzoek van Deltaworx en TAGMAG bij meer dan 2.000 Vlaamse studenten blijkt dat de gemiddelde student tussen de 330 en 415 euro verdient met een studentenjob. Clé vroeg aan de studenten in Hasselt hoeveel zij extra per maand verdienen en of ze nog zakgeld krijgen van thuis.

Deze TikTok-trends kunnen je carrière verpesten

Chelsy Vanlerberghe-07 oktober 2024 om 13:12

Volgens experts doet "CareerTok" vaak meer kwaad dan goed voor je carrière. Jasmine Escalera van Zety legt in een interview met Newsweek uit dat sommige populaire TikTok-trends niet zo slim zijn als ze lijken.

De eerste trend om te vermijden: "white fonting." Hierbij verstoppen mensen trefwoorden uit de vacature in witte letters op hun cv, zodat ze beter door automatische screeningsystemen komen. Bedrijven gebruiken software om cv's te scannen op bepaalde trefwoorden, en als die ontbreken, kan je cv meteen afvallen. Slim? Nope. Recruiters kennen dit trucje en zien het als misleiding. Dat kan je geloofwaardigheid en je kansen op de job flink schaden.

Dan is er “#QuitTok,” waarbij mensen hun ontslagfilmpje posten. Levert views op, maar werkgevers zien het als een red flag. Ze vragen zich af of je bij hen ook zo dramatisch gaat vertrekken. Geen beste eerste indruk.

De derde trend: “Bare Minimum Mondays.” Het idee is dat je op maandag zo weinig mogelijk doet om de week rustig te starten. Marisa Jo Mayes, die de trend startte, zegt dat het haar helpt om burn-out te voorkomen en de rest van de week productiever te zijn. Klinkt chill, maar volgens Escalera kan het je juist een reputatie geven van iemand die ongeïnteresseerd en lui is. En dat wil je niet.

Kortom, die populaire TikTok-trends lijken leuk, maar kunnen je kansen op de arbeidsmarkt serieus verpesten.

Ontdek meer