Hogeschool PXL start academiejaar met ambitieuze projecten

Chelsy Vanlerberghe-16 september 2024 om 13:03

De start van het academiejaar komt eraan en PXL Hogeschool heeft een heleboel innovatieve projecten en nieuwe initiatieven aangekondigd. Van vernieuwende projecten en groene upgrades tot gezondere maaltijden en extra woonruimte, alles is gericht op het verbeteren van de studententijd. Ontdek wat er allemaal op de planning staat voor de studenten dit jaar!

Vernieuwingen op de campus en verbeterde mobiliteit
PXL is volop gestart met de bouw van de nieuwe PXL-Business hub op Campus Elfde-Linie. "In nauwe samenwerking met bedrijven zetten we hiermee sterk in op dienstverlening en het versterken van ons netwerk", zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur. En voor wie met de fiets komt, is er goed nieuws: een nieuwe fietsbrug en fietsstrook maken je ritje een stuk vlotter. PXL blijft trouwens niet stilzitten als het gaat om mobiliteit – ze vergoeden de helft van je trein- of busabonnement, en voor studenten met financiële zorgen zelfs het volledige bedrag.

Meer ruimte voor studenten en groenere campus
Dit jaar zet Hogeschool PXL in op een verdere vergroening van onze campussen en de uitbreiding van het aantal koten, zodat studenten comfortabel en dichtbij kunnen wonen en studeren. "Een groene campus en voldoende woonruimte zijn essentieel voor een aangename studententijd," benadrukt Lambrechts.

Gezonde en betaalbare catering
Ook op het vlak van catering worden belangrijke stappen gezet. "We willen dat elke student toegang heeft tot een gezonde, evenwichtige maaltijd," aldus Lambrechts. "Daarom maken we onze dagmenu's nog betaalbaarder." Met de hernieuwing van de catering in de Vilderstraat en de Gault Millau-beoordeling voor de derde keer op rij, blijft PXL toonaangevend in de combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid. "Af en toe een guilty pleasure, zoals een frietkraam op de campus, hoort erbij, maar we bieden vooral aandacht voor gezonde snacks."

Een brede focus op persoonlijke ontwikkeling en onderwijsvernieuwing
XL steekt veel energie in persoonlijke ontwikkeling en soft skills. Dit betekent dat studenten niet alleen in de klas leren, maar ook praktisch aan de slag kunnen. Of het nu gaat om het verbeteren van taalvaardigheden of digitale skills, alles is erop gericht om de studenten goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt talentontwikkeling gestimuleerd met mogelijkheden om een eigen onderneming op te starten, ruimte voor vrijwilligerswerk, en de kans om te excelleren voor wie extra uitdaging zoekt.

Groeiende interesse en nauwe samenwerking met het werkveld
Als hogeschool met het netwerk ziet PXL een groeiende belangstelling voor opleidingen zoals Verpleeg- en Vroedkunde en de Lerarenopleiding, evenals de nieuwe opleiding Toegepaste Psychologie, met meer dan 400 nieuwe studenten.

Internationale en levenslange leermogelijkheden
De hogeschool blijft ook internationaal groeien. Met partners in Milaan en wereldwijd zijn er volop mogelijkheden om de horizon te verbreden. En met PXL Next en SyntraPXL kunnen studenten blijven leren, zelfs na hun studie.

Sterke studentbegeleiding en welzijn
"Studentenbegeleiding is en blijft een prioriteit, zeker gezien de huidige maatschappelijke uitdagingen. Goed in je vel zitten is essentieel voor succes in de studie," aldus Lambrechts. Hij wijst op de bijdrage van lezingen, zoals die van Professor dr. Peter Adriaensen, aan het collectieve welzijn op lange termijn. "Wij als PXL nemen onze verantwoordelijkheid hierin."

Robbe Keppens door Gent verkozen tot Student van het Jaar 2025

Simon Smetryns-02 juli 2025 om 12:17

Robbe Keppens, masterstudent Electrical Engineering aan Universiteit Gent, mag zich officieel Student van het Jaar 2025 noemen. Als oprichter en voorzitter van Home Mundo, een studentenvereniging die internationale en Belgische studenten dichter bij elkaar brengt, maakte hij het verschil op en rond de campus.

Met tal van verbindende activiteiten zette Robbe het thema mentale gezondheid op de kaart. Ook op beleidsniveau liet hij zich horen, onder andere in de InterHomeRaad en de Sociale Raad, waar hij mee werkt aan beter huisvestings- en welzijnsbeleid. Daarnaast nam hij het voortouw in een duurzaamheidsenquête bij alle studentenverenigingen, om samen meer duurzame initiatieven op poten te zetten.

"Door zijn enthousiasme is Robbe zeer inspirerend en een voorbeeld voor hoe je als student ook het verschil kan maken," benadrukte Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Naast Robbe zette de jury ook twee laureaten in de bloemetjes. Kiara Vansimaeys kreeg erkenning voor haar sterke rol als voorzitter van de studentenraad van HOGENT, waar ze studentenparticipatie naar een hoger niveau tilde. Illia Galilpoor, student Geneeskunde, werd geprezen om zijn inzet voor inclusie en diversiteit, onder andere via een voorbereidingstraject voor het toelatingsexamen geneeskunde.

De prijs Student van het Jaar is een initiatief van Stad Gent en werd dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt. Een mooie traditie die bewijst: studenten maken écht het verschil.

Groenbeheer met een wollige twist: schapen op de campus

Simon Smetryns-24 juni 2025 om 18:25

Examenstress? Op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver zorgen 19 schapen – inclusief lammetjes én Border Collie Jimmy – voor een vleugje rust én natuurbeheer. In plaats van lawaaierige maaimachines kiest de campus van Thomas More en KU Leuven voor een duurzame aanpak: grazen in plaats van maaien.

De dieren helpen moeilijke terreinen onderhouden, zoals bermen en grachten, en zorgen intussen ook voor ontspanning bij studenten. “Een pauze bij de schapen werkt soms beter dan koffie”, zegt campusmanager Marijke Elst.

Het project, in samenwerking met herder Willem Reyniers, loopt tot oktober. Als het succes aanhoudt, wordt het systeem misschien ook op andere plekken van de campus uitgerold.

Ontdek meer