Hogeschool PXL start academiejaar met ambitieuze projecten

Chelsy Vanlerberghe-16 september 2024 om 13:03

De start van het academiejaar komt eraan en PXL Hogeschool heeft een heleboel innovatieve projecten en nieuwe initiatieven aangekondigd. Van vernieuwende projecten en groene upgrades tot gezondere maaltijden en extra woonruimte, alles is gericht op het verbeteren van de studententijd. Ontdek wat er allemaal op de planning staat voor de studenten dit jaar!

Vernieuwingen op de campus en verbeterde mobiliteit
PXL is volop gestart met de bouw van de nieuwe PXL-Business hub op Campus Elfde-Linie. "In nauwe samenwerking met bedrijven zetten we hiermee sterk in op dienstverlening en het versterken van ons netwerk", zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur. En voor wie met de fiets komt, is er goed nieuws: een nieuwe fietsbrug en fietsstrook maken je ritje een stuk vlotter. PXL blijft trouwens niet stilzitten als het gaat om mobiliteit – ze vergoeden de helft van je trein- of busabonnement, en voor studenten met financiële zorgen zelfs het volledige bedrag.

Meer ruimte voor studenten en groenere campus
Dit jaar zet Hogeschool PXL in op een verdere vergroening van onze campussen en de uitbreiding van het aantal koten, zodat studenten comfortabel en dichtbij kunnen wonen en studeren. "Een groene campus en voldoende woonruimte zijn essentieel voor een aangename studententijd," benadrukt Lambrechts.

Gezonde en betaalbare catering
Ook op het vlak van catering worden belangrijke stappen gezet. "We willen dat elke student toegang heeft tot een gezonde, evenwichtige maaltijd," aldus Lambrechts. "Daarom maken we onze dagmenu's nog betaalbaarder." Met de hernieuwing van de catering in de Vilderstraat en de Gault Millau-beoordeling voor de derde keer op rij, blijft PXL toonaangevend in de combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid. "Af en toe een guilty pleasure, zoals een frietkraam op de campus, hoort erbij, maar we bieden vooral aandacht voor gezonde snacks."

Een brede focus op persoonlijke ontwikkeling en onderwijsvernieuwing
XL steekt veel energie in persoonlijke ontwikkeling en soft skills. Dit betekent dat studenten niet alleen in de klas leren, maar ook praktisch aan de slag kunnen. Of het nu gaat om het verbeteren van taalvaardigheden of digitale skills, alles is erop gericht om de studenten goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt talentontwikkeling gestimuleerd met mogelijkheden om een eigen onderneming op te starten, ruimte voor vrijwilligerswerk, en de kans om te excelleren voor wie extra uitdaging zoekt.

Groeiende interesse en nauwe samenwerking met het werkveld
Als hogeschool met het netwerk ziet PXL een groeiende belangstelling voor opleidingen zoals Verpleeg- en Vroedkunde en de Lerarenopleiding, evenals de nieuwe opleiding Toegepaste Psychologie, met meer dan 400 nieuwe studenten.

Internationale en levenslange leermogelijkheden
De hogeschool blijft ook internationaal groeien. Met partners in Milaan en wereldwijd zijn er volop mogelijkheden om de horizon te verbreden. En met PXL Next en SyntraPXL kunnen studenten blijven leren, zelfs na hun studie.

Sterke studentbegeleiding en welzijn
"Studentenbegeleiding is en blijft een prioriteit, zeker gezien de huidige maatschappelijke uitdagingen. Goed in je vel zitten is essentieel voor succes in de studie," aldus Lambrechts. Hij wijst op de bijdrage van lezingen, zoals die van Professor dr. Peter Adriaensen, aan het collectieve welzijn op lange termijn. "Wij als PXL nemen onze verantwoordelijkheid hierin."

Inspirerende lezing door auteur van Rebel Rebel op PXL

Chelsy Vanlerberghe-10 januari 2025 om 13:19

Een inspirerende mix van digitale strategie en iconische muziek? Yes, please! Geert Van Mol, auteur van 'Rebel Rebel' en voormalig Chief Digital Officer bij Belfius, gaf op 9 januari een indrukwekkende lezing bij PXL-Business. De aula zat vol studenten die geboeid luisterden naar zijn energieke verhaal over digitale transformatie en leiderschap.

In zijn boek Rebel Rebel koppelt Van Mol de creatieve wereld van muziek aan de uitdagingen van digitale transformatie. Hij benadrukt hoe bedrijven kunnen leren van de rebelse geest van muzikanten (think Bowie, Prince en andere legendes) die de status quo doorbreken en innovatie stimuleren. Tijdens zijn lezing wist hij de aanwezigen te boeien met praktische inzichten en inspirerende anekdotes, waarbij hij ook opriep tot een ambitieuzer digitaal beleid in België. Een pittige boodschap die bij de aanwezige studenten duidelijk bleef hangen.

‘Nerds’ Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire krijgen eredoctoraat

Chelsy Vanlerberghe-02 januari 2025 om 12:14

Wetenschap saai? Niet als je het aan Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire vraagt. Deze Vlaamse pioniers in wetenschapscommunicatie weten als geen ander hoe je complexe onderwerpen helder en boeiend maakt. Hun jarenlange inzet wordt nu beloond met een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen.

Helsmoortel behaalde een doctoraat in de gezondheidswetenschappen aan de UGent, terwijl Scheire aan dezelfde universiteit fysica studeerde. Beiden ruilden echter het lab in voor een carrière op het podium.

Hetty Helsmoortel begon haar carrière als kankeronderzoeker aan de UGent, maar ruilde het lab in voor het theater. Met haar shows en tv-optredens brengt ze wetenschap naar een breed publiek.

Vlaanderen maakte kennis met Lieven Scheire via de cabaretgroep 'Neveneffecten'. Later presenteerde hij onder andere de populaire tv-programma’s 'Scheire en de Schepping' en 'Team Scheire', waarin hij met humor en helderheid wetenschap toegankelijk maakte.

Samen zijn Helsmoortel en Scheire de drijvende krachten achter de populaire podcast 'Nerdland', die maandelijks meer dan 300 000 luisteraars telt. De twee zetten ook hun schouders onder het Nerdland Festival, het grootste wetenschapsfestival in België.

Met het eredoctoraat wil de Universiteit Antwerpen het belang van wetenschapscommunicatie in de verf zetten. Volgens rector Herwig Leirs is het eredoctoraat meer dan een erkenning. Het benadrukt hoe belangrijk het is om wetenschap toegankelijk te maken. “We leven in een tijd van complexe wetenschappelijke ontwikkelingen met enorme gevolgen voor mens en maatschappij. Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire slagen erin om een groot publiek te bereiken. Ze doen dat op een innovatieve, amusante wijze waarbij ze wetenschap begrijpelijk voorstellen zonder de moeilijke concepten en experimenten erachter te verloochenen.”

Naast Helsmoortel en Scheire worden ook vier internationale wetenschappers in de bloemetjes gezet. Onder hen Jure Leskovec (Stanford), een autoriteit in machine learning, en Elizabeth Povinelli (Columbia), bekend om haar baanbrekende werk in de dekolonisatie en kritische theorie.

Ontdek meer