Studie toont aan: vrouwen zien orgasme partner als overwinning

Chelsy Vanlerberghe-29 augustus 2024 om 08:40

Een nieuwe studie gepubliceerd in 'Sex Roles' toont aan dat vrouwen het orgasme van hun mannelijke partner vaak ervaren als een teken van hun eigen vrouwelijkheid. Als een man geen orgasme krijgt, kan dat bij sommige vrouwen voelen als een falen.

De studie onderzoekt hoe vrouwen het orgasme van hun partner zien. "Voorgaand onderzoek toonde aan dat mannen het orgasme van vrouwen als een mannelijkheidsprestatie zien. We waren benieuwd of vrouwen het orgasme van mannen ook zo zouden ervaren" zeggen Sari van Anders en Sara Chadwick, de auteurs.

In het onderzoek werden 440 vrouwen ondervraagd die seksueel aangetrokken zijn tot mannen. Ze kregen scenario’s te lezen waarin hun mannelijke partner wel of geen orgasme kreeg. Na het lezen van deze scenario’s gaven ze aan hoe ze zich voelden over vrouwelijkheid, mannelijkheid en hun eigen prestaties.

De resultaten laten zien dat vrouwen zich meer succesvol en vrouwelijk voelen als hun partner een orgasme krijgt. Als het orgasme uitblijft, ervaren ze vaker gevoelens van falen, vooral als ze al onzeker zijn over hun rol.

"Het was niet helemaal duidelijk of vrouwen een orgasme van een man als een prestatie zouden zien, maar we zagen dat ze het wel als zo’n prestatie beschouwen", zeggen de onderzoekers. Ze ontdekten ook dat vrouwen met een hoger gevoel van seksuele assertiviteit beter omgingen met het niet krijgen van een orgasme door hun partner.

Het onderzoek wijst ook op een risico: als vrouwen hun eigen waarde koppelen aan het orgasme van hun partner, kan dat leiden tot ongezonde druk en slechte seks. "Sommige mensen worden zo gefocust op hun eigen succes bij het geven van een orgasme dat ze hun partner onder druk zetten. Dit kan schadelijk zijn", klinkt het. voegen van Anders en Chadwick toe.

Deze studie biedt nieuwe inzichten in hoe vrouwen de orgasmes van mannen ervaren, maar het heeft ook beperkingen. De resultaten zijn gebaseerd op ingebeelde scenario’s en niet op echte ervaringen, wat invloed kan hebben op de uitkomst. Wat betekent dat toekomstige onderzoeken meer inzicht kunnen geven in hoe deze dynamiek in het echte leven werkt.

Om deze reden gaan de meeste mensen vreemd

Karen Luiken-12 juli 2025 om 08:18- Foto:

Photo by Charlie Foster on Unsplash

Mensen die vreemdgaan kunnen daar verschillende redenen voor hebben. De één doet het uit lust, de ander is op zoek naar bevestiging en weer iemand anders gaat vreemd omdat er veel te veel borrels zijn genuttigd. Hoewel niet alles goed te praten valt, is er volgens een ervaren sekstherapeut toch één belangrijke reden waarom de meeste mensen het doen.

Het licht volgens therapeut Esther Perel allemaal aan een flinke dip in een relatie. “Mensen dwalen om vele redenen af”, zegt ze tegen Telegraph. Ze noemt vervreemding, verraad of afwijzing. Maar de belangrijkste reden is volgens haar toch echt ‘doodsheid’ in een relatie, die kan optreden als de intimiteit van een koppel naar het nulpunt is gezakt.

Hoe je dat tegen kan gaan? Simpel: door je relatie weer levendig te maken. En dat kan door nieuwsgierig te zijn, elkaar beter te verkennen, ontdekken en betrokken te zijn. “Het gaat erom dat je jezelf openstelt voor de mogelijkheid dat je je partner niet zo goed kent als je denkt. In plaats van te blijven hangen in een gezellige routine, zou je eens een gesprek kunnen voeren over iets interessants dat verder gaat dan wat je van elkaar wil.”

Deze nieuwe break-up trend is nog erger dan ghosting

Karen Luiken-12 juli 2025 om 07:58- Foto:

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Dacht je dat ghosting een erge vorm van een break-up was? Het kan nog veel erger. Er is momenteel een trend gaande die ‘banksying’ wordt genoemd. En geloof ons: daar wil je geen slachtoffer van worden.

Banksying is een dumpingstechniek die vernoemd is naar Banksy, de straatartiest die bekendstaat om zijn geweldige kunstwerken maar waarvan niemand weet wie het nou echt is. Zijn straatkunstwerken duiken vaak uit het niets op, en dat is waar de link naar banksying gelegd kan worden: je ziet de breuk niet aankomen.

Datingexpert Amy Chan legt in een gesprek met USA Today uit hoe het zit. “Banksying gebeurt tegenwoordig steeds vaker, vooral met de opkomst van datingapps, waardoor mensen een slechte datingetiquette hebben ontwikkeld.”

Degene die zich uit de romance terugtrekt, vervolgt de expert, verwerkt de breuk eerst op zijn of haar manier en maakt er vervolgens pas een einde aan. Met als gevolg dat de breuk bij de één al verwerkt is, terwijl de ander ‘m totaal niet ziet aankomen en in complete shock wordt achtergelaten.

Ouch, pijnlijk.

Ontdek meer