Studie toont aan: vrouwen zien orgasme partner als overwinning

Chelsy Vanlerberghe-29 augustus 2024 om 08:40

Een nieuwe studie gepubliceerd in 'Sex Roles' toont aan dat vrouwen het orgasme van hun mannelijke partner vaak ervaren als een teken van hun eigen vrouwelijkheid. Als een man geen orgasme krijgt, kan dat bij sommige vrouwen voelen als een falen.

De studie onderzoekt hoe vrouwen het orgasme van hun partner zien. "Voorgaand onderzoek toonde aan dat mannen het orgasme van vrouwen als een mannelijkheidsprestatie zien. We waren benieuwd of vrouwen het orgasme van mannen ook zo zouden ervaren" zeggen Sari van Anders en Sara Chadwick, de auteurs.

In het onderzoek werden 440 vrouwen ondervraagd die seksueel aangetrokken zijn tot mannen. Ze kregen scenario’s te lezen waarin hun mannelijke partner wel of geen orgasme kreeg. Na het lezen van deze scenario’s gaven ze aan hoe ze zich voelden over vrouwelijkheid, mannelijkheid en hun eigen prestaties.

De resultaten laten zien dat vrouwen zich meer succesvol en vrouwelijk voelen als hun partner een orgasme krijgt. Als het orgasme uitblijft, ervaren ze vaker gevoelens van falen, vooral als ze al onzeker zijn over hun rol.

"Het was niet helemaal duidelijk of vrouwen een orgasme van een man als een prestatie zouden zien, maar we zagen dat ze het wel als zo’n prestatie beschouwen", zeggen de onderzoekers. Ze ontdekten ook dat vrouwen met een hoger gevoel van seksuele assertiviteit beter omgingen met het niet krijgen van een orgasme door hun partner.

Het onderzoek wijst ook op een risico: als vrouwen hun eigen waarde koppelen aan het orgasme van hun partner, kan dat leiden tot ongezonde druk en slechte seks. "Sommige mensen worden zo gefocust op hun eigen succes bij het geven van een orgasme dat ze hun partner onder druk zetten. Dit kan schadelijk zijn", klinkt het. voegen van Anders en Chadwick toe.

Deze studie biedt nieuwe inzichten in hoe vrouwen de orgasmes van mannen ervaren, maar het heeft ook beperkingen. De resultaten zijn gebaseerd op ingebeelde scenario’s en niet op echte ervaringen, wat invloed kan hebben op de uitkomst. Wat betekent dat toekomstige onderzoeken meer inzicht kunnen geven in hoe deze dynamiek in het echte leven werkt.

WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

Dit is hoeveel seks elke generatie heeft, volgens onderzoek

Chelsy Vanlerberghe-05 september 2024 om 16:14

Let's talk about sex, baby! Voor Wereld Seksuele Gezondheidsdag hebben onderzoekers een studie uitgebracht over hoeveel seks elke generatie per maand heeft, en de resultaten zijn verrassend.

Volgens de studie blijken jongeren flink achter te lopen als het gaat om seks. “Bijna de helft van Gen Z zei single te zijn,” aldus Dr. Justin Lehmiller van het Kinsey Institute, die het onderzoek leidde, volgens de Daily Mail.

De studie, “The State of Dating: How Gen Z is Redefining Sexuality and Relationships”, is gebaseerd op data van 3.310 Feeld-gebruikers uit 71 landen, van 18 tot 75 jaar oud. Ze werden ondervraagd over hun seksuele voorkeuren en ervaringen.

Wat bleek? Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980) en millennials (1981-1996) scoren het hoogst, met gemiddeld vijf keer seks per maand. Baby Boomers (1946-1964) en Gen Z (1997-2012) eindigen onderaan, met gemiddeld drie keer per maand.

“Gen Z en Boomers hebben bijna dezelfde seksuele frequenties, wat betekent dat de jongste en oudste volwassenen de minste seks hebben,” schreven de onderzoekers.

Toch blijkt dat die jongere generatie veel plezier heeft tijdens seks. 50% van Gen Z is single, vergeleken met een vijfde van Millennials, Gen X en Boomers. Ondanks het lagere aantal seksmomenten, zijn ze het meest avontuurlijk: de helft heeft sinds Feeld (de datingapp) een nieuwe kink ontdekt. Voor Millennials is dat 49%, voor Gen X 39% en voor Boomers 33%.

De onderzoekers gaven twee mogelijke redenen. “Oudere volwassenen hebben meer tijd gehad om hun voorkeuren te ontdekken. Maar het lijkt ook dat jongere volwassenen vandaag de dag meer openstaan voor nieuwe dingen en dus meer kans hebben om kinks te verkennen.”

En hier komt de twist: Gen Z fantaseren bijna twee keer zoveel over monogamie dan oudere generaties. Dit lijkt niet te kloppen met het beeld van twintigers als vrije geesten die tegen romantische normen ingaan.

Waarom idealiseren jonge singles monogamie terwijl oudere generaties vaak voor niet-monogamie kiezen? De onderzoekers denken dat oudere volwassenen meer ervaring hebben met monogamie en het misschien niet meer willen, of dat ze na lange tijd behoefte hebben aan iets nieuws.

Ontdek meer