Een studie van de Universiteit van Kent zorgt voor ophef online. Het onderzoek toont aan dat het Y-chromosoom, dat mannen maakt tot wat ze zijn, aan het krimpen is. Dus, zijn mannen met uitsterven bedreigd?
Zijn mannen met uitsterven bedreigd? Studie toont aan van wel
Mensen hebben 23 paar chromosomen in elke cel. Chromosomen bevatten je DNA en bepalen bijvoorbeeld of je een man of vrouw wordt. Het 23e paar is hiervoor belangrijk: vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen één X- en één Y-chromosoom. Dat Y-chromosoom zorgt ervoor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongen.
Het Y-chromosoom is essentieel voor het man-zijn, want het wordt van vader op zoon doorgegeven. Maar het is eigenlijk niet nodig om te overleven. Het X-chromosoom is veel belangrijker en heeft maar liefst 900 genen die eiwitten aanmaken. Het Y-chromosoom heeft er nog maar 100. Door de jaren heen is het Y-chromosoom flink gekrompen en langzaam aan het degenereren.
Maar dat was niet altijd zo. Zo'n 166 miljoen jaar geleden had het Y-chromosoom net zoveel genen als het X-chromosoom. Het probleem is dat het Y-chromosoom geen partner heeft om genen mee uit te wisselen, zoals andere chromosomen dat wel doen. Hierdoor kan het schadelijke mutaties niet kwijt en blijft het krimpen.
Toch probeert het Y-chromosoom zichzelf te redden. Een Deense studie ontdekte dat het Y-chromosoom zichzelf repareert met behulp van een speciale DNA-sequentie, palindromen genaamd. Dit helpt om de gezondheid van sperma te behouden. Maar ondanks deze trucjes blijft het Y-chromosoom achteruitgaan. Bij sommige diersoorten, zoals Japanse spitsmuizen, is het zelfs al verdwenen. In dat geval kan het SRY-gen, dat het geslacht bepaalt, naar een ander chromosoom verhuizen. Maar ook dat chromosoom zou uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan.
Dus, wat betekent dit voor de toekomst? Als het Y-chromosoom blijft krimpen, kan dat gevolgen hebben voor de menselijke voortplanting. Zonder Y-chromosoom geen sperma, en zonder sperma geen kinderen. Technologie kan een deel van de problemen oplossen, bijvoorbeeld door genetische manipulatie, waarmee koppels van hetzelfde geslacht of onvruchtbare mannen kinderen kunnen krijgen. Maar de vraag is of dat de natuurlijke voortplanting ooit helemaal kan vervangen.
Volgens het onderzoek zou het Y-chromosoom over 4,6 miljoen jaar kunnen verdwijnen. Tegen die tijd zou de manier waarop we geslacht en voortplanting begrijpen, compleet anders kunnen zijn—of er is misschien zelfs een nieuw geslacht ontstaan.
Dokters leggen uit waarom plassen in de douche slecht idee is
Plassen onder de douche: je doet het misschien uit gemak of om water te besparen, maar volgens de Amerikaanse gynaecologe Emma Qureshey is dat echt geen goed idee. Zij legt uit waarom.
“Plassen terwijl je staat als vrouw, ontspant je bekkenbodem niet goed,” zegt Qureshey. Hierdoor maak je je blaas niet volledig leeg. Daarnaast kun je een mentale associatie creëren: als je water hoort stromen, krijg je ineens de drang om naar het toilet te rennen. Niet echt handig, toch?
Fysiotherapeute Dr. Alicia Jeffrey-Thomas sluit zich daarbij aan. In een virale TikTok waarschuwt ze dat plassen onder de douche of bij stromend water kan leiden tot “lekproblemen.” Je brein koppelt het geluid van stromend water aan het moeten plassen, en dat kan je later flink in de problemen brengen.
Een andere TikTok-expert, fysiotherapeute Sabrina Baxter, benadrukt dat je ook niet te vaak ‘voor de zekerheid’ moet plassen. “Als je plast voordat je blaas helemaal vol is, raakt je lichaam gewend aan kleine hoeveelheden. Hierdoor voel je sneller dat je moet plassen, ook al is dat niet nodig.”
Dit is de ultieme ochtendroutine volgens neurowetenschapper
Ben je ook zo iemand die ’s ochtends blijft snoozen tot het écht niet meer kan? Of heb je stiekem al drie keer je telefoon gecheckt voordat je goed en wel uit bed bent? Dan is dit je wake-up call! Dr. Andrew Huberman, neurowetenschapper en ochtendgoeroe, deelt een ochtendroutine die volgens hem (én de wetenschap) je leven een stuk productiever én relaxter kan maken.
1. Vroeg opstaan
Oké, niemand houdt van die eerste paar minuten uit je warme bed. Maar Huberman zegt dat tussen 5:00 en 6:00 uur opstaan je interne klok super goed reguleert. Ochtendmens worden is misschien niet easy, maar hé, je hebt dan wel tijd om je shit rustig op orde te krijgen.
2. Zoek het licht op
Nee, niet op een spirituele manier. Maar binnen een uur na het opstaan is het slim om daglicht te zien. Stap naar buiten of zet jezelf bij een raam. Het boost je energie, humeur en zorgt ervoor dat je ’s avonds ook weer beter kan slapen.
3. Hydrateren
First things first: hydratatie. Vergeet je ochtendkoffie (voor even) en drink eerst een groot glas water. Voeg wat citroensap toe als je het fancy wil maken. Dit kickstart je lichaam en voorkomt die droge mond.
4. Wacht met koffie
Ja, we weten dat dit een pijnlijke is. Maar dokter Huberman stelt voor om je koffiemoment een uurtje uit te stellen. Waarom? Zo voorkom je dat je later op de dag die fameuze caffeine crash krijgt. En dat willen we toch allemaal vermijden?
5. Mediteer even (of doe alsof)
Oké, mediteren klinkt misschien wat zweverig, maar het hoeft echt geen uren te duren. Neem 10 minuutjes om even te focussen op je ademhaling of gewoon in stilte te zitten. Het helpt je om minder gestrest je dag door te gaan.
6. Stretch, move, repeat
Een paar rek- en strekoefeningen, een wandeling of een mini-workout kunnen wonderen doen. Geen tijd voor de gym? Zelfs wat basic beweging thuis doet al veel. Je lichaam wordt wakker en je hebt meteen een energieboost.
7. Cold exposure
Hou je vast: een koude douche is de move volgens Huberman. Het klinkt vreselijk (en dat is het ook een beetje), maar het maakt je wel superscherp. Bonus: je voelt je daarna net een badass.
8. Scoor een gezond ontbijt
Een ontbijt vol eiwitten en gezonde vetten zorgt ervoor dat je niet halverwege de ochtend in een suikercrash belandt. Denk aan havermout met fruit, een smoothiebowl of een goede toast met avocado en ei. Fuel up!
9. Begin met deep work
De ochtenden zijn perfect voor taken die veel focus en concentratie vereisen. Volgens Huberman is je brein het scherpst in de uren na het ontwaken (zeker als je die koffie en ochtendlicht al hebt gepakt). Gebruik deze tijd voor schoolwerk, brainstorms, of het oplossen van complexe problemen.
Met deze routine zegt Huberman dat je meer energie, focus en productiviteit zal ervaren. Oké, misschien ga je niet alles meteen in je leven integreren, maar zelfs kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Dus, zin om je ochtenden een upgrade te geven? Dan is dit een goede manier om te beginnen!
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 24/01 Gert Verhulst
- 25/01 Herman Verbruggen
- 25/01 Remco Evenepoel
- 25/01 Astrid Bryan
- 26/01 Ellen DeGeneres