KDG start nieuwe bachelor: Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Chelsy Vanlerberghe-28 augustus 2024 om 09:36

Karel de Grote Hogeschool lanceert een gloednieuwe bacheloropleiding in Medische Beeldvorming en Radiotherapie, die vanaf september 2024 van start gaat.

De nood aan medisch technologen is urgent. Momenteel zijn er te weinig professionals in dit vakgebied, waardoor verplegend personeel soms moet bijspringen. Met deze opleiding speelt KdG in op de behoeften van de zorgsector en biedt het een concrete oplossing voor de tekorten.

Als je altijd al gefascineerd bent door technologie en een passie hebt voor zorg, dan is deze bachelor iets voor jou. In drie jaar tijd leer je alles over het maken van echografieën, CT- en MRI-scans en het uitvoeren van bestralingen. Je wordt getraind om artsen te ondersteunen bij het stellen van diagnoses en het uitvoeren van behandelingen, met een sterke focus op zowel technische als verpleegkundige vaardigheden.

Volgens Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG, is dit vakgebied een echte uitdaging voor ziekenhuizen. Er is een groeiende vraag naar medisch technologen, met een tekort van 250 tot 300 specialisten in Vlaanderen. Dit betekent dat afgestudeerden van deze opleiding snel werk zullen vinden.

Wie meer wil weten over de opleiding kan terecht op de website van Karel de Grote Hogeschool of langskomen op de infodag op dinsdag 3 september 2024 tussen 17 en 21 uur op Campus Hoboken.

Antwerpse handjes in ruil voor confessions!

Simon Smetryns-16 september 2024 om 15:17

Uit een onderzoek van Deltaworx en TAGMAG bij meer dan 2000 Vlaamse studenten blijkt dat 70% alleen bij echte nood hun studentenjob afbelt. Kobe kan het niet geloven en gaat op onderzoek uit op de Antwerpse Meir.

In ruil voor Antwerpse handjes vraagt hij studenten naar hun redenen om werk af te zeggen. Welk excuus gebruik je? Welk excuus gaat te ver? En ben je al ooit naar de dokter geweest, als dat niet nodig was?

Hogeschool PXL start academiejaar met ambitieuze projecten

Chelsy Vanlerberghe-16 september 2024 om 13:03

De start van het academiejaar komt eraan en PXL Hogeschool heeft een heleboel innovatieve projecten en nieuwe initiatieven aangekondigd. Van vernieuwende projecten en groene upgrades tot gezondere maaltijden en extra woonruimte, alles is gericht op het verbeteren van de studententijd. Ontdek wat er allemaal op de planning staat voor de studenten dit jaar!

Vernieuwingen op de campus en verbeterde mobiliteit
PXL is volop gestart met de bouw van de nieuwe PXL-Business hub op Campus Elfde-Linie. "In nauwe samenwerking met bedrijven zetten we hiermee sterk in op dienstverlening en het versterken van ons netwerk", zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur. En voor wie met de fiets komt, is er goed nieuws: een nieuwe fietsbrug en fietsstrook maken je ritje een stuk vlotter. PXL blijft trouwens niet stilzitten als het gaat om mobiliteit – ze vergoeden de helft van je trein- of busabonnement, en voor studenten met financiële zorgen zelfs het volledige bedrag.

Meer ruimte voor studenten en groenere campus
Dit jaar zet Hogeschool PXL in op een verdere vergroening van onze campussen en de uitbreiding van het aantal koten, zodat studenten comfortabel en dichtbij kunnen wonen en studeren. "Een groene campus en voldoende woonruimte zijn essentieel voor een aangename studententijd," benadrukt Lambrechts.

Gezonde en betaalbare catering
Ook op het vlak van catering worden belangrijke stappen gezet. "We willen dat elke student toegang heeft tot een gezonde, evenwichtige maaltijd," aldus Lambrechts. "Daarom maken we onze dagmenu's nog betaalbaarder." Met de hernieuwing van de catering in de Vilderstraat en de Gault Millau-beoordeling voor de derde keer op rij, blijft PXL toonaangevend in de combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid. "Af en toe een guilty pleasure, zoals een frietkraam op de campus, hoort erbij, maar we bieden vooral aandacht voor gezonde snacks."

Een brede focus op persoonlijke ontwikkeling en onderwijsvernieuwing
XL steekt veel energie in persoonlijke ontwikkeling en soft skills. Dit betekent dat studenten niet alleen in de klas leren, maar ook praktisch aan de slag kunnen. Of het nu gaat om het verbeteren van taalvaardigheden of digitale skills, alles is erop gericht om de studenten goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt talentontwikkeling gestimuleerd met mogelijkheden om een eigen onderneming op te starten, ruimte voor vrijwilligerswerk, en de kans om te excelleren voor wie extra uitdaging zoekt.

Groeiende interesse en nauwe samenwerking met het werkveld
Als hogeschool met het netwerk ziet PXL een groeiende belangstelling voor opleidingen zoals Verpleeg- en Vroedkunde en de Lerarenopleiding, evenals de nieuwe opleiding Toegepaste Psychologie, met meer dan 400 nieuwe studenten.

Internationale en levenslange leermogelijkheden
De hogeschool blijft ook internationaal groeien. Met partners in Milaan en wereldwijd zijn er volop mogelijkheden om de horizon te verbreden. En met PXL Next en SyntraPXL kunnen studenten blijven leren, zelfs na hun studie.

Sterke studentbegeleiding en welzijn
"Studentenbegeleiding is en blijft een prioriteit, zeker gezien de huidige maatschappelijke uitdagingen. Goed in je vel zitten is essentieel voor succes in de studie," aldus Lambrechts. Hij wijst op de bijdrage van lezingen, zoals die van Professor dr. Peter Adriaensen, aan het collectieve welzijn op lange termijn. "Wij als PXL nemen onze verantwoordelijkheid hierin."

Ontdek meer