Op kot gaan in Brussel wordt steeds duurder

Chelsy Vanlerberghe-26 augustus 2024 om 13:57

Op kot gaan is een must voor velen, maar in Brussel is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Uit een nieuwe survey van Brik blijkt namelijk dat de kosten voor studentenhuisvesting flink de hoogte in schieten. En dat is vooral slecht nieuws voor internationale studenten, die sowieso al meer betalen dan Belgische studenten.

Meer dan 1.000 studenten deden mee aan het onderzoek, en de resultaten zijn opvallend. Belgische studenten betalen gemiddeld €478 per maand voor een kamer met gedeelde faciliteiten, terwijl internationale studenten voor dezelfde kamer gemiddeld €561 neerleggen. Voor een studio betalen zij zelfs gemiddeld €760, een flinke hap uit het budget.

Een opvallend cijfer: voor bijna 70% van de Belgische respondenten betaalt de familie of voogd het kot. Bij internationale studenten is dit iets meer dan 30%. Zij betalen vaak hun kot zelf (39,1%). Ongeveer 1 op de 5 respondenten doet dit samen met hun ouders, bij zowel Belgische als internationale respondenten.

De prijs blijkt de belangrijkste reden waarom Belgische respondenten ervoor kiezen om niet op kot te gaan. Bijna 50% van hen pendelt liever, terwijl de internationale studenten vaak geen andere keuze hebben en dus verplicht zijn om op kot te zoeken. Dit verklaart waarom 77% van de internationale studenten wel op kot zit, terwijl minder dan de helft van de Belgische respondenten dat doet.

Wat vinden studenten belangrijk aan een kot? Prijs staat met stip op één. Een wettelijk huurcontract wordt ook als belangrijk gezien. Brik speelt daarop in door kotbazen te verplichten om via hun platform met een standaardcontract te werken.

Hoewel bijna de helft van de Belgische studenten aangeeft dat ze relatief makkelijk een kot vinden, is het voor internationale studenten vaak een ander verhaal. Bijna een kwart van de internationale respondenten omschrijft de zoektocht als zeer moeilijk, al vinden de meesten binnen twee maanden een plek.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste respondenten kiezen voor een kamer met een gedeelde badkamer en keuken. Waarschijnlijk speelt het prijsaspect hier een rol in. Deze kamers zijn goedkoper dan de kamers met een eigen badkamer of de studio’s. Internationale studenten kiezen vaker voor deze laatste twee types dan Belgische respondenten.

De prijzen blijven stijgen, met een toename van 10 tot 17% ten opzichte van vorig jaar. Volgend jaar komt Brik met nieuwe cijfers, maar één ding is duidelijk: op kot gaan in Brussel wordt er niet goedkoper op.

Antwerpse handjes in ruil voor confessions!

Simon Smetryns-16 september 2024 om 15:17

Uit een onderzoek van Deltaworx en TAGMAG bij meer dan 2000 Vlaamse studenten blijkt dat 70% alleen bij echte nood hun studentenjob afbelt. Kobe kan het niet geloven en gaat op onderzoek uit op de Antwerpse Meir.

In ruil voor Antwerpse handjes vraagt hij studenten naar hun redenen om werk af te zeggen. Welk excuus gebruik je? Welk excuus gaat te ver? En ben je al ooit naar de dokter geweest, als dat niet nodig was?

Opnieuw grotere interesse in lerarenopleiding aan KdG

Chelsy Vanlerberghe-10 september 2024 om 08:52

De lerarenopleiding aan Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen ziet dit jaar een opvallende groei in het aantal inschrijvingen. Maar liefst 505 eerstejaarsstudenten hebben zich al aangemeld, een stijging van 9,3% ten opzichte van vorig jaar. Dit is voor het eerst in drie jaar dat de opleiding weer zo’n boost krijgt.

“Het is geweldig om te zien dat zoveel jongeren het verschil willen maken en meehelpen om het lerarentekort op te lossen,” zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. Volgens haar is de toename te danken aan de sterke focus op praktijkervaring in de lerarenopleiding. “Na amper twee weken kunnen ze al eens proeven van lesgeven en staan ze voor de klas tijdens een eerste stage. Dat spreekt heel wat eerstejaars aan", vertelt ze. De opleiding biedt bovendien heel wat groeikansen: studenten die extra uitdaging zoeken, kunnen via werkplekleren bijna hun hele laatste jaar voor de klas staan, met voortdurende begeleiding van KdG.

Ook andere opleidingen doen het goed bij KdG. Vooral Management en IT (+15,7%) en Sociaal Werk (+23,8%) zijn populair.

Ontdek meer