Star Wars Jedi: Survivor komt in september uit voor PS4 en Xbox One

Nico De Greef-07 augustus 2024 om 07:21

Star Wars Jedi: Survivor komt op 17 september naar de PS4 en Xbox One. De game was tot nu toe enkel beschikbaar voor current-gen consoles en pc-platformen. EA laat daarnaast weten dat er daarnaast binnenkort ook een nieuwe update wordt uitgerold voor de pc-versie van het spel.

Uitgever Electronic Arts bevestigde vorig jaar in augustus al dat Star Wars Jedi: Survivor ook naar de last-gen platformen zou komen, maar een releasedatum werd toen nog niet genoemd. Nu is bekend wanneer de game naar de PS4 en Xbox One zal komen: namelijk op 17 september.

Ontwikkelaar Respawn Entertainment bevestigt daarnaast dat de pc-versie in de komende weken een nieuwe update zal ontvangen. Die update moet de prestaties van het spel flink verbeteren. De pc-versie kreeg op release namelijk heel wat kritiek te verduren vanwege slechte prestaties. Zo zou het spel bij heel wat spelers onder meer geplaagd worden door bugs, haperingen en worden textures niet in de juiste kwaliteit weergegeven.

Star Wars Jedi: Survivor is het vervolg op Star Wars Jedi: Fallen Order en speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen van laatstgenoemde af. Spelers treden opnieuw in de voetsporen van Cal Kestis, nu een volwaardige Jedi Knight, terwijl hij wordt opgejaagd door het Keizerrijk doorheen het hele heelal. Cal stort met zijn schip de Stinger Mantis neer op een onbekende planeet waar hij op op ruïnes van een oud jedi tijdperk stuit... en een overlevende.

Gamespeciaalzaak 'Game Mania' doet officieel de boeken toe

Nico De Greef-15 september 2024 om 10:35

Eén van de laatste fysieke gamespeciaalzaken van het land, Game Mania, gooit de handdoek in de ring. Het bedrijf, dat over een 30-tal winkelpanden in België en Nederland beschikte, is officieel failliet verklaard. Alle fysieke winkels en de online webshop zijn sinds deze maand niet meer toegankelijk. Talrijke games en gadgets die nog in voorraad waren, zullen worden geveild.

Game Mania was een van de laatste gamespeciaalzaken die hard inzette op fysieke media. Echter door de versnelde digitalisering van de game-industrie en moordende concurrentie, begon het steeds moeilijker te worden voor het bedrijf om het hoofd boven het water te houden. Het duurde dan ook niet lang tot Game Mania in slechte papieren terechtkwam.

Eind juni had de winkelketen bij de ondernemingsrechtbank van Antwerpen al bescherming (lees: uitstel van betaling) tegen zijn schuldeisers aangevraagd en gekregen, waarna een zoektocht naar een overnemer konden worden gelanceerd. Uiteindelijk kon er geen overnemer worden gevonden en vroeg het bedrijf op dinsdag 3 september officieel het faillissement aan, waarna onmiddellijk alle fysieke winkelketens werden gesloten. De online webshop bleef nog een tijdje langer open, maar is inmiddels ook niet langer operationeel.

Als gevolg van het faillissement kunnen klanten die nog over een (digitale) waardebon beschikken, deze niet langer meer inruilen. Ook kunnen ze geen openstaande pre-orders meer cancellen om hun geld proberen terug te krijgen. Dat geld zal namelijk worden gebruikt om de schuldeisers te betalen.

De resterende inboedel - bestaande uit onder meer video games, consoles en grote life-sized standbeelden van gamekarakters - van de winkelketens wordt in de komende dagen geveild.

Game Mania werd in 1992 te Merksem opgericht door Peter Bergmans, Benny Cockx en Etienne Delrue, en was meer dan 30 jaar lang actief in België en Nederland.

Sony kondigt PlayStation 5 Pro officieel aan

Nico De Greef-10 september 2024 om 17:04

Sony heeft op dinsdag het langverwachte upgrade-model van de PlayStation 5 onthuld. De PlayStation 5 Pro lanceert officieel op 7 november en komt met een aanzienlijk grotere interne geheugenopslag en verbeterde grafische prestatie.

Na maanden van geruchten en speculatie heeft Sony op dinsdag dan officieel de PlayStation 5 Pro aangekondigd. De nieuwe spelconsole belooft voornamelijk verbetering te bieden op vlak van grafische prestatie.

Zo heeft de GPU een flinke upgrade gekregen die ervoor moet zorgen dat gameplay maar liefst 45% meer vloeiender loopt dan in vergelijking met het standaard PS5-model.

De Pro introduceert daarnaast ook een nieuwe upscaling-technologie bekend als PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution). Deze nieuwe technologie maakt gebruik van AI om nog meer scherpere en meer heldere beelden te scheppen dan wat eerder mogelijk was. Objecten die zich bijvoorbeeld in de achtergond bevinden kunnen op deze manier met veel meer detail in beeld worden gebracht. Sony heeft ook gesleuteld aan raytracing (deze technologie brengt reflecties, lichtinval en schaduwen in beeld, red.), welke nu maar liefst 2 keer zo doeltreffend is.

Met al deze verbeteringen vraag je je waarschijnlijk af of ook oudere games enig voordeel uit de vernieuwde console halen. Het antwoord daarop is: ja, ook PS4- en PS5-games kunnen op de Pro genieten van een verhoogde performance boost, al zullen sommige games daar wel eerst een patch voor moeten ontvangen.

Sony heeft tot slot ook geluisterd naar de vele klachten over de interne opslagcapaciteit van de PlayStation 5. Die had namelijk na het installeren van de systeemsoftware nog slechts tussen de 600 en 700 GB aan opslagruimte over voor games. De Pro zet die fout recht door maar liefst 2TB aan interne opslagruimte aan te bieden.

De PlayStation 5 Pro lanceert officieel op 7 november maar wie hem hebben wil, zal diep in de buidel moeten tasten. De console komt namelijk met een exotisch prijskaartje van 799,99 euro en dat zonder een disk drive. Wil je fysieke PS4- en PS5-games op de Pro spelen, dan moet je dus eerst nog een aparte disk drive aanschaffen die je zelf aan de console moet koppelen.

Sony Interactive Entertainment

Ontdek meer