Taylor Swift cancelt concerten in Wenen na verijdelde aanslag

Chelsy Vanlerberghe-08 augustus 2024 om 08:43

Taylor Swift's drie uitverkochte concerten in Wenen zijn afgelast vanwege een ernstige terreurdreiging. De Oostenrijkse politie heeft twee mannen die plannen hadden om een aanslag te plegen op één van de shows in het Ernst Happel Stadion. Nog meer verdachten zouden op de vlucht zijn in het centrum van Wenen.

De concerten zouden donderdag, vrijdag en zaterdag plaatsvinden in het volledig uitverkochte Ernst Happel Stadion, dat plaats biedt aan 55.000 fans per avond. Concertorganisator Barracuda Music liet via Instagram weten dat er geen andere keuze was dan de optredens te annuleren om iedereen veilig te houden. Fans krijgen hun geld binnen tien dagen terug.

De politie kwam in actie na een tip van buitenlandse inlichtingendiensten. In Ternitz, een stadje 75 kilometer van Wenen, werd een 19-jarige verdachte gearresteerd na een grote politieoperatie. Straten werden afgezet en bewoners geëvacueerd. Later werd ook in Wenen een 18-jarige verdachte opgepakt. Beide mannen zouden trouw hebben gezworen aan terreurgroep IS en online geradicaliseerd zijn.

Ondanks de arrestaties blijft er onrust in de hoofdstad, want Oostenrijkse media melden dat er nog meer verdachten op de vlucht zouden zijn in het centrum van Wenen. Het onderzoek is in volle gang, en er zijn zware veiligheidsmaatregelen getroffen om andere mogelijke doelwitten te beschermen.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer heeft via X (het voormalige Twitter) op de situatie gereageerd: "Dankzij de intensieve samenwerking van onze politie en de nieuw opgerichte inlichtingendienst DSN met buitenlandse diensten, werd de dreiging vroegtijdig geïdentificeerd, bestreden en een tragedie voorkomen."

Hoewel de annulering een domper is voor de vele Swifties in Wenen, staat veiligheid voorop. De Oostenrijkse hoofdstad was de voorlaatste halte van het Europese deel van The Eras Tour. De Amerikaanse zangeres heeft nog optredens gepland in Londen tussen 15 en 20 augustus, maar of die doorgaan is nog onzeker.

Gamespeciaalzaak 'Game Mania' doet officieel de boeken toe

Nico De Greef-15 september 2024 om 10:35

Eén van de laatste fysieke gamespeciaalzaken van het land, Game Mania, gooit de handdoek in de ring. Het bedrijf, dat over een 30-tal winkelpanden in België en Nederland beschikte, is officieel failliet verklaard. Alle fysieke winkels en de online webshop zijn sinds deze maand niet meer toegankelijk. Talrijke games en gadgets die nog in voorraad waren, zullen worden geveild.

Game Mania was een van de laatste gamespeciaalzaken die hard inzette op fysieke media. Echter door de versnelde digitalisering van de game-industrie en moordende concurrentie, begon het steeds moeilijker te worden voor het bedrijf om het hoofd boven het water te houden. Het duurde dan ook niet lang tot Game Mania in slechte papieren terechtkwam.

Eind juni had de winkelketen bij de ondernemingsrechtbank van Antwerpen al bescherming (lees: uitstel van betaling) tegen zijn schuldeisers aangevraagd en gekregen, waarna een zoektocht naar een overnemer konden worden gelanceerd. Uiteindelijk kon er geen overnemer worden gevonden en vroeg het bedrijf op dinsdag 3 september officieel het faillissement aan, waarna onmiddellijk alle fysieke winkelketens werden gesloten. De online webshop bleef nog een tijdje langer open, maar is inmiddels ook niet langer operationeel.

Als gevolg van het faillissement kunnen klanten die nog over een (digitale) waardebon beschikken, deze niet langer meer inruilen. Ook kunnen ze geen openstaande pre-orders meer cancellen om hun geld proberen terug te krijgen. Dat geld zal namelijk worden gebruikt om de schuldeisers te betalen.

De resterende inboedel - bestaande uit onder meer video games, consoles en grote life-sized standbeelden van gamekarakters - van de winkelketens wordt in de komende dagen geveild.

Game Mania werd in 1992 te Merksem opgericht door Peter Bergmans, Benny Cockx en Etienne Delrue, en was meer dan 30 jaar lang actief in België en Nederland.

Is verhaal 'Squid Game' gestolen? Indiase producent klaagt Netflix aan

Karen Luiken-14 september 2024 om 09:10

Netflix wordt aangeklaagd voor plagiaat. De Indiase filmproducent Sohan Shah beweert dat de streamingsdienst het verhaal van ‘Squid Game’ heeft gestolen van zijn film ‘Luck’, die in 2009 werd uitgebracht. Dat meldt TMZ.

‘Luck’ gaat over een onderwereldbaas die mensen van over de hele wereld rekruteert om deel te nemen aan een reeks uitdagingen die zijn ontworpen om hun ‘Luck’-factor te testen. Terwijl meerdere kandidaten overlijden tijdens het doen van de spellen, zijn er in de ‘echte’ wereld mensen die er geld mee verdienen door geld in te zetten op spelers die volgens hen de meeste kans maken om te winnen.

Filmproducent Sohan Shah is ervan overtuigd dat het verhaal van ‘Squid Game’ is gestolen van zijn film. De eerste plannen van ‘Squid Game’ zijn volgens hem in 2009 gemaakt, vlak na het verschijnen van ‘Luck’.

Ontdek meer