Oost-Vlaanderen verbiedt smartphones voor eerstejaars

Chelsy Vanlerberghe-27 juni 2024 om 11:07

Zit jij soms tijdens de pauzes eindeloos te scrollen op je gsm? Als je in de eerste graad van een provinciale school in Oost-Vlaanderen zit, mag dat binnenkort niet meer. De provincie Oost-Vlaanderen voert vanaf 1 september een smartphoneverbod in voor de eerste graad van het secundair onderwijs, dat meldt VRT Nws. Leerlingen moeten hun telefoons 's ochtends inleveren en krijgen ze pas aan het einde van de dag terug. In de tweede en derde graad is het gebruik van smartphones alleen verboden in de klas.

Dit initiatief sluit aan bij een groeiende trend waarbij steeds meer scholen smartphones weren, zowel in de les als op de speelplaats.

“Ook wij maken ons zorgen over de effecten van het smartphonegebruik op het mentaal welbevinden en het concentratievermogen van onze jongeren. We vonden het daarom nodig om deze stap te zetten in al onze provinciale scholen voor secundair onderwijs", liet eerste gedeputeerde Kurt Moens weten aan VRT Nws.

Het verbod geldt enkel in de eerste graad, omdat daar de grootste problemen werden vastgesteld.

Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lever er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Seks met een goede vriend(in)...

Simon Smetryns-01 juli 2024 om 17:04

Kobe trok naar WET N WILD in Antwerpen, de zomer-TD van studentenclubs VADA, Transfusia en Brabo.

Wat zijn de ingrediënten voor een wilde avond? En waar worden de Antwerpse studenten 'wet and wild' van? Is een wilde nacht met een vriend of vriendin een no go?

Ontdek meer