Thomas More opent innovatieve troostplek voor en door studenten

Chelsy Vanlerberghe-25 juni 2024 om 10:49

Verlies, gemis en rouwen horen bij het leven. Daarom wil de Thomas More-hogeschool ze ook letterlijk een plaats geven: De Troostplek op Campus Geel. Studenten en medewerkers kunnen er terecht om stil te staan bij verlies, verdriet en rouw. "Rouwen is nog steeds taboe. Dat willen we doorbreken. Hier mogen tranen getoond worden en krijgt gemis zuurstof", klinkt het.

Nele Doumen, studentenbegeleider bij de dienst Studentenvoorzieningen op Campus Geel, is de drijvende kracht achter dit initiatief: "Het thema leeft, ook bij mij persoonlijk. Ik volg er regelmatig vormingen rond en kwam zo terecht bij Uus Knops, een psychiater en rouwexperte. Zij bedacht een tijd geleden een plek die wordt vormgegeven door kunstenaars en waar mensen naartoe kunnen om verdriet te delen. Ze noemt het 'Onumenten'. Zo kwam ik op het idee om onze studenten ook zo'n veilige haven te geven. Onze campusmanager geloofde in het concept en ook onze opleidingsmanager Bouw was enthousiast."

Leerlingen van Kunst&Creatie Heilig Graf Turnhout ontwierpen het concept en studenten Bouw aan de Thomas More-hogeschool construeerden het in en rond het microforest achter de F-blok. Voor zeven studenten Bouw was de Troostplek een opdracht voor het vak 'van droom bouwheer tot realisatie'. Ze gingen in februari van start met de technische uitwerking. Midden mei werd het bouwwerk dan netjes opgeleverd. "Toen ze aan het bouwen waren, ging ik regelmatig langs en bracht ik de studenten wel eens koffiekoeken. Als ik dan zie wat ze verwezenlijkt hebben en ook de manier waarop ze dit deden, maakt me dat enorm fier", vertelt Doumen.

Op alle campussen van Thomas More zijn er al 'stille ruimtes' waar studenten zich mogen terugtrekken en bezinnen. Nu kunnen ze dat op Campus Geel dus ook buiten, in de natuur. De Troostplek ligt in een microforest en bestaat uit verschillende symbolische elementen. Zo is er het pad met slingerende vorm en zijn er de ruwe palen, allemaal op andere hoogte. Ze weerspiegelen de grillige aard en golvende beweging van gevoelens. Banken bieden ruimte voor bezinning en reflectie, terwijl een leistenenbak uitnodigt om namen of boodschappen achter te laten. De binnenkant van het huisje werd bewust met leem afgestreken. "Troost vraagt ook mildheid naar jezelf toe, vandaar de zachte materialen", klinkt het.

Ossenmarkt Winterdorp brengt studenten samen voor Kom op tegen Kanker

Chelsy Vanlerberghe-13 december 2024 om 08:30

Kerstsfeer, warme drankjes en een flinke portie gezelligheid: dat is wat je mag verwachten op 17 december 2024, wanneer 21 studentenverenigingen de Ossenmarkt omtoveren tot een magisch Winterdorp. En dit alles voor het goede doel!

Voor deze 13e editie verhuist dit jaarlijks terugkerende evenement tijdelijk van de Stadswaag naar de Ossenmarkt. Het mooiste van alles? De volledige opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker, een goed doel dat door de studenten zelf werd gekozen. Samen willen ze niet alleen geld inzamelen, maar ook solidariteit tonen en aandacht vragen voor de impact van kanker op het leven van zoveel mensen.

Dus, wat kan je verwachten? Verschillende kraampjes met onder andere glühwein, warme chocomelk, zelfgemaakte chili con carne en hamburgers, terwijl liveoptredens zorgen voor een gezellige sfeer.

Tedah Smits, een van de organisatoren, vertelt: "Ondanks dat we verschillende richtingen studeren en andere clubs vertegenwoordigen, zijn we uiteindelijk één grote familie. Met één gemeenschappelijk doel: samen iets goeds doen."

Het is een initiatief dat laat zien dat het studentenleven veel meer is dan feesten. Het is samenkomen, verbinden en iets betekenen voor de wereld. Dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten van eerdere edities. Zo haalden de verenigingen vorig jaar bijna €5.000 op voor Awel. Dit jaar hopen ze dat bedrag te overtreffen.

Praktische info

📍 Waar? Ossenmarkt, Antwerpen (tijdelijke locatie vanwege werken aan de Stadswaag)
📅 Wanneer? 17 december 2024
🕓 Tijd? Van 16:00u tot 22:00u

Kan je er niet bij zijn? Geen stress! Je kan ook een donatie doen via de actiepagina: komoptegenkanker.be/acties/ossenmarkt-winterdorp.

Kamer over? Verhuur die aan student!

Chelsy Vanlerberghe-09 december 2024 om 12:31

Koten in Antwerpen zijn schaars, en elk jaar wordt het probleem groter door de stijgende aantallen (internationale) studenten. Maar wat als die lege slaapkamer bij je thuis de oplossing kan zijn? Enter: hospitawonen.

Bij hospitawonen verhuurt iemand een kamer in zijn eigen huis of appartement aan maximaal twee studenten. De eigenaar woont zelf ook in de woning (soms met het gezin) en deelt ruimtes zoals de keuken, badkamer of toilet.

Voor eigenaars kan hospitawonen een win-win zijn. Heb je een kind dat uit huis is of een lege kamer die stof staat te vangen? Door maximaal twee kamers te verhuren, help je niet alleen het kotentekort verminderen, maar kun je ook wat extra woonkosten dekken.

Volgens Isabelle De Ridder van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) zijn er momenteel maar elf hospitawoningen te vinden op Kotweb, het platform voor studentenhuisvesting. Dat moet veranderen, en daarom lanceert de AUHA een campagne om dit concept bekender te maken.

Als student krijg je met hospitawonen een unieke kans om voordelig te wonen in een huiselijke omgeving. Het is perfect als je wel op kot wilt, maar geen fan bent van drukke studentengebouwen. Internationale studenten vinden dit vaak ook ideaal, omdat ze zo een kijkje kunnen nemen in het dagelijkse leven van locals.

Wil je meer weten of meteen hospitawonen aanbieden? Check Kotweb voor alle details. Wie weet maak jij binnenkort deel uit van een nieuwe manier van wonen in ’t Stad!

Ontdek meer