Thomas More opent innovatieve troostplek voor en door studenten

Chelsy Vanlerberghe-25 juni 2024 om 10:49

Verlies, gemis en rouwen horen bij het leven. Daarom wil de Thomas More-hogeschool ze ook letterlijk een plaats geven: De Troostplek op Campus Geel. Studenten en medewerkers kunnen er terecht om stil te staan bij verlies, verdriet en rouw. "Rouwen is nog steeds taboe. Dat willen we doorbreken. Hier mogen tranen getoond worden en krijgt gemis zuurstof", klinkt het.

Nele Doumen, studentenbegeleider bij de dienst Studentenvoorzieningen op Campus Geel, is de drijvende kracht achter dit initiatief: "Het thema leeft, ook bij mij persoonlijk. Ik volg er regelmatig vormingen rond en kwam zo terecht bij Uus Knops, een psychiater en rouwexperte. Zij bedacht een tijd geleden een plek die wordt vormgegeven door kunstenaars en waar mensen naartoe kunnen om verdriet te delen. Ze noemt het 'Onumenten'. Zo kwam ik op het idee om onze studenten ook zo'n veilige haven te geven. Onze campusmanager geloofde in het concept en ook onze opleidingsmanager Bouw was enthousiast."

Leerlingen van Kunst&Creatie Heilig Graf Turnhout ontwierpen het concept en studenten Bouw aan de Thomas More-hogeschool construeerden het in en rond het microforest achter de F-blok. Voor zeven studenten Bouw was de Troostplek een opdracht voor het vak 'van droom bouwheer tot realisatie'. Ze gingen in februari van start met de technische uitwerking. Midden mei werd het bouwwerk dan netjes opgeleverd. "Toen ze aan het bouwen waren, ging ik regelmatig langs en bracht ik de studenten wel eens koffiekoeken. Als ik dan zie wat ze verwezenlijkt hebben en ook de manier waarop ze dit deden, maakt me dat enorm fier", vertelt Doumen.

Op alle campussen van Thomas More zijn er al 'stille ruimtes' waar studenten zich mogen terugtrekken en bezinnen. Nu kunnen ze dat op Campus Geel dus ook buiten, in de natuur. De Troostplek ligt in een microforest en bestaat uit verschillende symbolische elementen. Zo is er het pad met slingerende vorm en zijn er de ruwe palen, allemaal op andere hoogte. Ze weerspiegelen de grillige aard en golvende beweging van gevoelens. Banken bieden ruimte voor bezinning en reflectie, terwijl een leistenenbak uitnodigt om namen of boodschappen achter te laten. De binnenkant van het huisje werd bewust met leem afgestreken. "Troost vraagt ook mildheid naar jezelf toe, vandaar de zachte materialen", klinkt het.

Oost-Vlaanderen verbiedt smartphones voor eerstejaars

Chelsy Vanlerberghe-27 juni 2024 om 11:07

Zit jij soms tijdens de pauzes eindeloos te scrollen op je gsm? Als je in de eerste graad van een provinciale school in Oost-Vlaanderen zit, mag dat binnenkort niet meer. De provincie Oost-Vlaanderen voert vanaf 1 september een smartphoneverbod in voor de eerste graad van het secundair onderwijs, dat meldt VRT Nws. Leerlingen moeten hun telefoons 's ochtends inleveren en krijgen ze pas aan het einde van de dag terug. In de tweede en derde graad is het gebruik van smartphones alleen verboden in de klas.

Dit initiatief sluit aan bij een groeiende trend waarbij steeds meer scholen smartphones weren, zowel in de les als op de speelplaats.

“Ook wij maken ons zorgen over de effecten van het smartphonegebruik op het mentaal welbevinden en het concentratievermogen van onze jongeren. We vonden het daarom nodig om deze stap te zetten in al onze provinciale scholen voor secundair onderwijs", liet eerste gedeputeerde Kurt Moens weten aan VRT Nws.

Het verbod geldt enkel in de eerste graad, omdat daar de grootste problemen werden vastgesteld.

Welke invloed heeft TikTok op het koopgedrag van Vlaamse jongeren?

Chelsy Vanlerberghe-24 juni 2024 om 14:02

Heb je ooit iets gekocht omdat je het zag in een TikTok-video? No worries, je bent niet de enige. Je kent het wel: je scrolt door TikTok, ziet een coole outfit of een nieuwe gadget en voor je het weet, heb je het al in je mandje gegooid. Merith Walpot, een 20-jarige communicatiestudente aan Hogeschool PXL, onderzocht voor haar bachelorproef in welke mate TikTok-trends een invloed hebben op het koopgedrag van Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar. En wat bleek? TikTok kan gevaarlijk zijn voor je portemonnee.

“TikTok is vandaag de dag haast niet meer weg te denken in het dagelijkse leven van jongvolwassenen", legt de 20-jarige communicatiestudente Merith Walpot uit. “Ook de trends over producten en merken die op dit platform aanwezig zijn, zijn alom bij hen gekend. Het viel mezelf de afgelopen tijd op dat steeds meer mensen, waaronder ikzelf, al eens een product of merk kochten omdat ze het op TikTok tegenkwamen.” In haar onderzoek ontdekte ze dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren (53,37%) al eens een aankoop deed na het zien van een TikTok-video. Het gaat hierbij vooral om kleding (21,53%), verzorgingsproducten (20,57%) en make-up (18,18%). De meest voorkomende redenen hierbij waren dat het product paste bij hun persoonlijke stijl of smaak (28,79%), ze vertrouwden op de positieve beoordelingen van andere gebruikers (24,75%), het product nuttig was in hun dagelijkse leven (20,71%) en de aankoop een oplossing was voor een probleem of behoefte (16,16%).

Het interessante aan de bevindingen van Merith is dat TikTok bijdraagt aan impulsaankopen. Meer dan de helft van de jongeren gaf toe dat ze spontaan iets kochten nadat ze het op hun For You-pagina zagen. Sterker nog, een kwart van de respondenten heeft al meer dan vijf keer iets gekocht door TikTok, en 13,40% gaf al meer dan €100 uit aan een aankoop. Toch zijn ze over het algemeen tevreden met hun aankopen; 72,16% zegt dat de producten voldeden aan hun verwachtingen.

“TikTok zal ook in de toekomst een belangrijke rol spelen binnen het koopgedrag van jongvolwassenen”, weet Walpot. “Zo geeft 82,47% van de respondenten aan dat ze openstaan voor toekomstige aankopen die voortvloeien uit TikTok trends." Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun voorkeur voor bepaalde merken of producten is ontstaan door de populariteit op TikTok. Dit betekent dat merken die populair zijn op TikTok een streepje voor hebben in de toekomst.

Niet alle jongeren laten zich door TikTok leiden. Bijna de helft van de respondenten (46,63%) heeft nog nooit iets gekocht door een TikTok-trend. De redenen? Gebrek aan interesse, twijfels over de kwaliteit of authenticiteit, en desinteresse in sociale mediatrends. Toch blijft de invloed van TikTok onmiskenbaar groeien.

Merith voorspelt dat TikTok een blijvende impact zal hebben op het koopgedrag van jongeren. Maar liefst 82,47% van de respondenten staat open voor toekomstige aankopen die voortkomen uit TikTok-trends. Dus wie weet, de volgende keer dat je door TikTok scrolt, ontdek je misschien wel je volgende favoriete product. Eén ding is zeker: TikTok bepaalt steeds meer hoe Vlaamse jongeren eruitzien en wat ze kopen.

Ontdek meer