Heb je ooit iets gekocht omdat je het zag in een TikTok-video? No worries, je bent niet de enige. Je kent het wel: je scrolt door TikTok, ziet een coole outfit of een nieuwe gadget en voor je het weet, heb je het al in je mandje gegooid. Merith Walpot, een 20-jarige communicatiestudente aan Hogeschool PXL, onderzocht voor haar bachelorproef in welke mate TikTok-trends een invloed hebben op het koopgedrag van Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar. En wat bleek? TikTok kan gevaarlijk zijn voor je portemonnee.
Welke invloed heeft TikTok op het koopgedrag van Vlaamse jongeren?
“TikTok is vandaag de dag haast niet meer weg te denken in het dagelijkse leven van jongvolwassenen", legt de 20-jarige communicatiestudente Merith Walpot uit. “Ook de trends over producten en merken die op dit platform aanwezig zijn, zijn alom bij hen gekend. Het viel mezelf de afgelopen tijd op dat steeds meer mensen, waaronder ikzelf, al eens een product of merk kochten omdat ze het op TikTok tegenkwamen.” In haar onderzoek ontdekte ze dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren (53,37%) al eens een aankoop deed na het zien van een TikTok-video. Het gaat hierbij vooral om kleding (21,53%), verzorgingsproducten (20,57%) en make-up (18,18%). De meest voorkomende redenen hierbij waren dat het product paste bij hun persoonlijke stijl of smaak (28,79%), ze vertrouwden op de positieve beoordelingen van andere gebruikers (24,75%), het product nuttig was in hun dagelijkse leven (20,71%) en de aankoop een oplossing was voor een probleem of behoefte (16,16%).
Het interessante aan de bevindingen van Merith is dat TikTok bijdraagt aan impulsaankopen. Meer dan de helft van de jongeren gaf toe dat ze spontaan iets kochten nadat ze het op hun For You-pagina zagen. Sterker nog, een kwart van de respondenten heeft al meer dan vijf keer iets gekocht door TikTok, en 13,40% gaf al meer dan €100 uit aan een aankoop. Toch zijn ze over het algemeen tevreden met hun aankopen; 72,16% zegt dat de producten voldeden aan hun verwachtingen.
“TikTok zal ook in de toekomst een belangrijke rol spelen binnen het koopgedrag van jongvolwassenen”, weet Walpot. “Zo geeft 82,47% van de respondenten aan dat ze openstaan voor toekomstige aankopen die voortvloeien uit TikTok trends." Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun voorkeur voor bepaalde merken of producten is ontstaan door de populariteit op TikTok. Dit betekent dat merken die populair zijn op TikTok een streepje voor hebben in de toekomst.
Niet alle jongeren laten zich door TikTok leiden. Bijna de helft van de respondenten (46,63%) heeft nog nooit iets gekocht door een TikTok-trend. De redenen? Gebrek aan interesse, twijfels over de kwaliteit of authenticiteit, en desinteresse in sociale mediatrends. Toch blijft de invloed van TikTok onmiskenbaar groeien.
Merith voorspelt dat TikTok een blijvende impact zal hebben op het koopgedrag van jongeren. Maar liefst 82,47% van de respondenten staat open voor toekomstige aankopen die voortkomen uit TikTok-trends. Dus wie weet, de volgende keer dat je door TikTok scrolt, ontdek je misschien wel je volgende favoriete product. Eén ding is zeker: TikTok bepaalt steeds meer hoe Vlaamse jongeren eruitzien en wat ze kopen.
‘Nerds’ Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire krijgen eredoctoraat
Wetenschap saai? Niet als je het aan Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire vraagt. Deze Vlaamse pioniers in wetenschapscommunicatie weten als geen ander hoe je complexe onderwerpen helder en boeiend maakt. Hun jarenlange inzet wordt nu beloond met een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen.
Helsmoortel behaalde een doctoraat in de gezondheidswetenschappen aan de UGent, terwijl Scheire aan dezelfde universiteit fysica studeerde. Beiden ruilden echter het lab in voor een carrière op het podium.
Hetty Helsmoortel begon haar carrière als kankeronderzoeker aan de UGent, maar ruilde het lab in voor het theater. Met haar shows en tv-optredens brengt ze wetenschap naar een breed publiek.
Vlaanderen maakte kennis met Lieven Scheire via de cabaretgroep 'Neveneffecten'. Later presenteerde hij onder andere de populaire tv-programma’s 'Scheire en de Schepping' en 'Team Scheire', waarin hij met humor en helderheid wetenschap toegankelijk maakte.
Samen zijn Helsmoortel en Scheire de drijvende krachten achter de populaire podcast 'Nerdland', die maandelijks meer dan 300 000 luisteraars telt. De twee zetten ook hun schouders onder het Nerdland Festival, het grootste wetenschapsfestival in België.
Met het eredoctoraat wil de Universiteit Antwerpen het belang van wetenschapscommunicatie in de verf zetten. Volgens rector Herwig Leirs is het eredoctoraat meer dan een erkenning. Het benadrukt hoe belangrijk het is om wetenschap toegankelijk te maken. “We leven in een tijd van complexe wetenschappelijke ontwikkelingen met enorme gevolgen voor mens en maatschappij. Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire slagen erin om een groot publiek te bereiken. Ze doen dat op een innovatieve, amusante wijze waarbij ze wetenschap begrijpelijk voorstellen zonder de moeilijke concepten en experimenten erachter te verloochenen.”
Naast Helsmoortel en Scheire worden ook vier internationale wetenschappers in de bloemetjes gezet. Onder hen Jure Leskovec (Stanford), een autoriteit in machine learning, en Elizabeth Povinelli (Columbia), bekend om haar baanbrekende werk in de dekolonisatie en kritische theorie.
Albanië verbiedt TikTok na steekpartij op school
TikTok krijgt een dikke ban in Albanië. Vanaf begin 2025 mag niemand het platform daar nog gebruiken, en dat minstens een jaar lang. De reden? De regering beweert dat sociale media, zoals TikTok, bijdragen aan geweld en pesterijen onder jongeren.
Premier Edi Rama ziet het verbod als een stap om scholen veiliger te maken na de tragische dood van een 14-jarige jongen, die in november werd neergestoken na een ruzie die vermoedelijk begon online.
Het verbod is onderdeel van een groter plan om ouders en studenten beter voor te lichten over online gedrag. Maar niet iedereen staat achter de beslissing. Critici vinden dat het verbod vrijheid van meningsuiting schaadt en denken dat de regering vooral politieke punten wil scoren in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.
TikTok zelf reageert verbaasd en stelt dat er geen bewijs is dat het platform iets met het incident te maken heeft. Ze hebben de Albanese overheid om meer uitleg gevraagd.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 04/01 Emma Mackey
- 05/01 Coely
- 08/01 Noah Cyrus
- 11/01 Cody Simpson
- 12/01 Zayn Malik