Welke invloed heeft TikTok op het koopgedrag van Vlaamse jongeren?

Chelsy Vanlerberghe-24 juni 2024 om 14:02

Heb je ooit iets gekocht omdat je het zag in een TikTok-video? No worries, je bent niet de enige. Je kent het wel: je scrolt door TikTok, ziet een coole outfit of een nieuwe gadget en voor je het weet, heb je het al in je mandje gegooid. Merith Walpot, een 20-jarige communicatiestudente aan Hogeschool PXL, onderzocht voor haar bachelorproef in welke mate TikTok-trends een invloed hebben op het koopgedrag van Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar. En wat bleek? TikTok kan gevaarlijk zijn voor je portemonnee.

“TikTok is vandaag de dag haast niet meer weg te denken in het dagelijkse leven van jongvolwassenen", legt de 20-jarige communicatiestudente Merith Walpot uit. “Ook de trends over producten en merken die op dit platform aanwezig zijn, zijn alom bij hen gekend. Het viel mezelf de afgelopen tijd op dat steeds meer mensen, waaronder ikzelf, al eens een product of merk kochten omdat ze het op TikTok tegenkwamen.” In haar onderzoek ontdekte ze dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren (53,37%) al eens een aankoop deed na het zien van een TikTok-video. Het gaat hierbij vooral om kleding (21,53%), verzorgingsproducten (20,57%) en make-up (18,18%). De meest voorkomende redenen hierbij waren dat het product paste bij hun persoonlijke stijl of smaak (28,79%), ze vertrouwden op de positieve beoordelingen van andere gebruikers (24,75%), het product nuttig was in hun dagelijkse leven (20,71%) en de aankoop een oplossing was voor een probleem of behoefte (16,16%).

Het interessante aan de bevindingen van Merith is dat TikTok bijdraagt aan impulsaankopen. Meer dan de helft van de jongeren gaf toe dat ze spontaan iets kochten nadat ze het op hun For You-pagina zagen. Sterker nog, een kwart van de respondenten heeft al meer dan vijf keer iets gekocht door TikTok, en 13,40% gaf al meer dan €100 uit aan een aankoop. Toch zijn ze over het algemeen tevreden met hun aankopen; 72,16% zegt dat de producten voldeden aan hun verwachtingen.

“TikTok zal ook in de toekomst een belangrijke rol spelen binnen het koopgedrag van jongvolwassenen”, weet Walpot. “Zo geeft 82,47% van de respondenten aan dat ze openstaan voor toekomstige aankopen die voortvloeien uit TikTok trends." Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun voorkeur voor bepaalde merken of producten is ontstaan door de populariteit op TikTok. Dit betekent dat merken die populair zijn op TikTok een streepje voor hebben in de toekomst.

Niet alle jongeren laten zich door TikTok leiden. Bijna de helft van de respondenten (46,63%) heeft nog nooit iets gekocht door een TikTok-trend. De redenen? Gebrek aan interesse, twijfels over de kwaliteit of authenticiteit, en desinteresse in sociale mediatrends. Toch blijft de invloed van TikTok onmiskenbaar groeien.

Merith voorspelt dat TikTok een blijvende impact zal hebben op het koopgedrag van jongeren. Maar liefst 82,47% van de respondenten staat open voor toekomstige aankopen die voortkomen uit TikTok-trends. Dus wie weet, de volgende keer dat je door TikTok scrolt, ontdek je misschien wel je volgende favoriete product. Eén ding is zeker: TikTok bepaalt steeds meer hoe Vlaamse jongeren eruitzien en wat ze kopen.

'Hawk Tuah'-meisje geeft antwoord op meest gestelde vraag

Chelsy Vanlerberghe-04 juli 2024 om 08:58

Het 'Hawk Tuah'-meisje heeft antwoorden gegeven op de vragen die mensen hebben sinds ze viraal ging met de 'spit on that thang'-video. Eén grote vraag houdt het internet bezig: gaat ze een OnlyFans-account aanmaken?

De 'Hawk Tuah spit on that thang'-video gaat nog steeds hard, dus het meisje achter de hilarische slogan grijpt alle kansen die ze kan krijgen.

Haliey Welch heeft nu een advocaat en manager onder de arm genomen en wil alles uit haar rise to fame halen. Maar één ding ziet ze echt niet zitten: de adult industrie. Ze heeft rare aanbiedingen afgeslagen, zoals creeps die tot $600 wilden betalen om haar rare dingen te zien doen.

Zulke voorstellen waren waarschijnlijk te verwachten na haar virale video die haar van de ene op de andere dag beroemd maakte. Maar als je dacht dat je haar binnenkort op OnlyFans zou zien, vergeet het dan maar. Ze heeft duidelijk gemaakt dat ze niet van plan is om dat soort fans te entertainen: ze is veel meer geïnteresseerd in het verkopen van Hawk Tuah-petten.

Deze week gaf Welch op haar Instagram-account een update over hoe haar leven is geweest sinds de beelden van haar straatinterview met YouTubers Tim en Dee TV viraal gingen op sociale media.

"Drie geweldige dingen hebben mijn leven veranderd sinds dit allemaal begon," begon ze. "Ten eerste, ik ben over mijn podiumvrees heen. Ik heb onlangs voor 80.000 mensen gezongen met Zach Bryan. Ik kan echt niet zingen, maar ik heb het toch gedaan!"

Ten tweede vertelde Welch dat ze haar job in een fabriek heeft opgezegd. En het derde waar ze blij van wordt aan haar plotselinge roem is dat ze nu een reden heeft om zich vaker op te maken. "Ik mag niet meer op Adam Sandler lijken!"

Maar ze gaf toe dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is geweest. "Ik moet mijn opa ervan overtuigen om de paparazzi niet elke dag voor ons huis te laten kamperen. Ze zijn hier al twee weken." Ze vervolgde: "En alsjeblieft, stop met me te vragen naar mijn OnlyFans. Ik heb geen OnlyFans en zal er nooit een hebben. Ik maak gewoon grappige grappen, dat is alles wat ik doe," voegde ze eraan toe.

Welch bekritiseerde ook de bedriegers en nepaccounts die zich als haar voordoen op internet, en zei ook iets over mensen die valse Hawk Tuah-merchandise verkopen. "Alle merchandise die online wordt verkocht, is niet van mij. Het is niet door mij goedgekeurd en ik verdien er geen cent aan. Maar ik heb net een manager en een advocaat ingehuurd, dus we're coming for you bitches. Binnenkort lanceer ik mijn officiële merchwinkel en jullie zullen de eersten zijn die weten waar je echte Hawk Tuah-merchandise kunt krijgen, van mij."

'Hawk Tuah'-meisje maakt verschijning tijdens countryoptreden

Chelsy Vanlerberghe-01 juli 2024 om 09:43

Stel je voor: de ene dag wordt je geïnterviewd op straat, de volgende dag ben je een internetsensatie en iets later sta je op het podium met je favoriete countryartiest. Hailey Welch, beter bekend als 'Hawk Tuah'-girl, maakte het mee.

Hailey Welch werd beroemd nadat een kort filmpje van haar waarin ze een vraag beantwoordde viraal ging. Ze werd benaderd door een vlogger die op straat een Q&A deed en vroeg: "Wat is één move in bed die een man elke keer gek maakt?"

Lachend grapte ze: "You gotta give 'em that 'hawk tuah' and spit on that thing!" En als gevolg van de iconische oneliner is Welch een internethit geworden.

Zo populair zelfs dat ze nu geld verdient met t-shirts, tassen en hoeden met die tekst erop. Ze heeft naar verluidt al ongeveer €47.420 verdiend.

En nu heeft Welch weer iets cool gedaan: dit weekend stond ze op het podium met countryzanger Zach Bryan in Nashville.

Op video's van het NASHCAR-festival is te zien hoe ze samen met Bryan zijn hit 'Revival' zingt. Welch stond er niet alleen als achtergrondzangeres, maar nam de leiding en zong het nummer voluit. Het publiek ging helemaal los. You go, girl!

Ontdek meer