Gent brengt historische plekken tot leven met augmented reality

Simon Smetryns-12 juni 2024 om 14:43

Met de nieuwe gratis applicatie Lens on Ghent gaan bezoekers op stap door de Gentse geschiedenis. Via augmented reality komen drie iconische plekken weer tot leven. Zo zie je op de Gras- en Korenlei historische schepen aanmeren. Langs de wandellussen zorgt een audiogids voor interessante weetjes.

Gent zag er in een ver verleden helemaal anders uit. De Stad Gent en Proximus sloegen de handen in elkaar om dat cultureel erfgoed tastbaar te maken via augmented reality. Met de gratis app Lens On Ghent genieten Gentenaars en bezoekers van een uitgestippelde stadswandeling en enkele interactieve ervaringen onderweg.

Wie op de Bijlokesite rondwandelt, kan digitaal 'binnengluren' in de eeuwenoude concertzaal en beleeft de transformatie van middeleeuws hospitaal tot het hedendaags muziekcentrum De Bijloke. In het Prinsenhof komt het reusachtige Hof ten Walle opnieuw tevoorschijn, een volledig ommuurd paleis dat doorheen de eeuwen bewoond werd door graven, hertogen en rijke patriciërs, maar in verval raakte. Langs de Gras- en Korenlei zien wandelaars dan weer de aangemeerde schepen die wijzen op de drukke havenactiviteit die daar vroeger plaatsvond.

Audiogids

Wie het traject aflegt met de app, wordt onderweg getrakteerd op tal van weetjes uit de Gentse geschiedenis. Liefhebbers kunnen hun route bovendien naar believen inkorten of uitbreiden aan de hand van verschillende wandellussen op een digitale kaart, goed voor zo'n 13 kilometer stapplezier. Die lussen passeren niet alleen langs de Gentse kuip, maar sturen wandelaars onder meer ook langs het Kunstenkwartier, het Prinsenhof en Portus Ganda.

De app is binnen een paar dagen gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store in het Nederlands, Frans en Engels.

Jimin en Jung Kook van BTS krijgen eigen realityshow

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 12:14

Jimin en Jung Kook van de populaire K-popgroep BTS krijgen hun eigen realityshow! De serie 'Are You Sure?!' zal te zien zijn op Disney+.

Jimin en Jung Kook ons in acht afleveringen mee op roadtrip door drie bestemmingen: New York in de VS, Jeju Island in Zuid-Korea en Sapporo in Japan. Voor fans van BTS, ook wel bekend als ARMY, wordt dit een unieke blik achter. Volgens het persbericht zal de realityshow "kijkers meenemen op een avontuurlijke reis met Jimin en Jung Kook terwijl ze samen eten, winkelen, koken, kamperen, kanoën, zwemmen en roadtrippen", en biedt het "een dieper inzicht in de onmiskenbare chemie en hartverwarmende vriendschap tussen Jimin en Jung Kook terwijl ze zich hechten tijdens diverse onvergetelijke momenten tijdens de reis, zich onderdompelen in verschillende culturen, verschillende actieve activiteiten verkennen en lokale keukens uitproberen."

De opnames waren vorig jaar, voordat de twee K-popsterren hun verplichte militaire dienst ingingen in Zuid-Korea. Dit is de allereerste reisshow waarin alleen Jimin en Jung Kook de hoofdrol spelen, al brengt BTS al een tijdje reisgerelateerde content uit, zoals hun populaire show 'Bon Voyage' en 'In The Soop'. Die shows zijn te zien op Weverse, een fan-artiestenplatform.

Eerder op dinsdag werd bevestigd dat BTS-lid Jin, de oudste van de groep, zal meedoen aan de fakkeloptocht voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs als vertegenwoordiger van Zuid-Korea. Jin is het enige lid van de groep dat zijn militaire dienst heeft afgerond, nadat hij zich in december 2022 had ingeschreven.

Telefacts toont keerzijde van feesteiland Ibiza

Karen Luiken-02 juli 2024 om 08:35

Als je aan Ibiza denkt, denk je automatisch aan strand, feesten en gezelligheid. Maar het Spaanse eiland heeft ook een keerzijde. Telefacts Zomer laat woensdag 3 en donderdag 4 juli zien welke negatieve kanten Ibiza kent en wat daar de gevolgen van zijn.

Op Ibiza bevinden zich verschillende bendes die gespecialiseerd zijn in het stelen van dure horloges, luxueuze villa’s worden beroofd en er zijn drugsdealers actief. Op straat en zelfs via sociale media worden er allerlei verdovende middelen aangeboden, zowel aan locals als aan toeristen.

De Britse televisiepersoonlijkheid Zara McDermott, onder meer bekend van ‘Love Island’, gaat op pad met de politie, spreekt met een invloedrijke drugsdealer, gaat in gesprek met een advocaat die gespecialiseerd is in het verdedigen van zware criminelen én ontmoet een conciërge die werkt voor rijke mensen. Het resultaat daarvan is woensdag en donderdag bij VTM en VTM GO te zien in een aflevering van ‘Telefacts Zomer’.

Ontdek meer