Wat te doen als je het antwoord niet weet op een mondeling examen?

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 06:58

Oke, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent helemaal ready voor je mondeling examen, de professor stelt je een vraag en je brein gaat helemaal blank. Geen paniek! Hier zijn drie snelle en effectieve tips om je eruit te lullen.

1. Blijf kalm en adem diep in: Het klinkt cliché, maar diep ademhalen helpt echt om je zenuwen te kalmeren en je gedachten te ordenen. Neem een moment om je ademhaling te stabiliseren voordat je antwoordt. Dit geeft je niet alleen tijd om na te denken, maar zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder overkomt.

2. Gebruik de kunst van herformuleren: Als je even niet weet wat je moet zeggen, herhaal dan de vraag in je eigen woorden. Dit geeft je extra tijd om na te denken en toont aan de examinator dat je de vraag begrijpt. Bovendien kun je vaak, terwijl je herformuleert, een opening vinden om je antwoord te beginnen.

3. Blijf algemeen: Je hebt geen idee wat het antwoord is, maar dat hoeft de examinator niet te weten. Begin met iets algemeens dat verband houdt met het onderwerp. Bijvoorbeeld, als je wordt gevraagd naar een specifiek aspect van de Franse Revolutie en je weet het niet, begin dan breed: "De Franse Revolutie was een periode van ingrijpende sociale en politieke veranderingen." Daarna probeer je dit te verbinden met het onderwerp van de vraag. Zo laat je zien dat je enige kennis hebt, en wie weet, misschien val je per ongeluk op het juiste antwoord.

4. Gebruik voorbeelden: Verhalen en voorbeelden blijven hangen. Als je vastloopt, probeer dan het onderwerp te koppelen aan iets bekends of iets uit je eigen ervaring. Bijvoorbeeld, als je iets gevraagd wordt over economische theorieën en je bent de draad kwijt, zeg dan: "Dit doet me denken aan hoe prijzen in de supermarkt kunnen fluctueren door verschillende factoren zoals seizoensgebonden vraag of aanbodproblemen." Dit laat zien dat je het onderwerp kunt relateren aan de echte wereld, zelfs als je de specifieke details niet weet.

5. Stel vragen: Als je echt vastzit, probeer dan de vraag te verduidelijken door zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld: "Bedoelt u hiermee specifiek de economische impact van de Revolutie op de boeren, of meer de bredere sociale veranderingen?" Dit geeft je een beetje tijd om na te denken en toont aan dat je probeert het onderwerp te begrijpen. Soms helpt de examinator je onbewust door meer context te geven.

6. Be confident: Zelfvertrouwen kan een wereld van verschil maken. Ook als je het antwoord niet weet, blijf rustig en praat met overtuiging. Gebruik je lichaamstaal om vertrouwen uit te stralen: maak oogcontact, zit rechtop en praat duidelijk. Een kalme en zelfverzekerde houding kan vaak net zo belangrijk zijn als de juiste antwoorden.

You've got this!

Groenbeheer met een wollige twist: schapen op de campus

Simon Smetryns-24 juni 2025 om 18:25

Examenstress? Op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver zorgen 19 schapen – inclusief lammetjes én Border Collie Jimmy – voor een vleugje rust én natuurbeheer. In plaats van lawaaierige maaimachines kiest de campus van Thomas More en KU Leuven voor een duurzame aanpak: grazen in plaats van maaien.

De dieren helpen moeilijke terreinen onderhouden, zoals bermen en grachten, en zorgen intussen ook voor ontspanning bij studenten. “Een pauze bij de schapen werkt soms beter dan koffie”, zegt campusmanager Marijke Elst.

Het project, in samenwerking met herder Willem Reyniers, loopt tot oktober. Als het succes aanhoudt, wordt het systeem misschien ook op andere plekken van de campus uitgerold.

Studenten Thomas More lopen voor het goede doel (en de zomer)

Simon Smetryns-19 juni 2025 om 07:16

Op maandag 23 juni zetten studenten van de lerarenopleiding van Thomas More opnieuw hun loopschoenen aan voor ‘Run like a teacher’. Tussen 12 en 14 uur draaien ze rondjes in de Mechelse Kruidtuin om geld in te zamelen voor vzw De Keeting, een organisatie die mensen in armoede ondersteunt.

Het initiatief is uitgegroeid tot een vaste waarde op de campus. Voor 5 euro kunnen studenten en docenten solo of in team meelopen. Er zijn prijzen voor de meeste kilometers én het luidste supportersteam. Hapjes, drankjes en een gezellige BBQ maken er een zomerse afsluiter van het academiejaar van.

Examens achter de rug, zweet op de rug — en dat allemaal voor het goede doel.

  • Run like a teacher: samen lopen voor vzw De Keeting
  • Waar: Campus Kruidtuin, Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
  • Wanneer: maandag 23 juni 2025, van 12 tot 14 uur
  • Deelname: 5 euro (alle beentjes zijn welkom)

Ontdek meer