De 'pomodoro methode' helpt jou beter studeren

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 03:36

Stel je voor: je zit aan je bureau, je boeken liggen open, je laptop is opgestart, maar je gedachten dwalen af naar die TikToks die je kotgenoot je gestuurd heeft die je nog niet hebt bekeken. Klinkt bekend in de oren? Maak kennis met de 'Pomodoro Methode': de geheime saus om je studie-uren productief en stressvrij te maken. En je hoeft er niet eens tomaten voor te eten! (Hoewel dat wel mag, natuurlijk.)

De Pomodoro Methode is simpel. Een 'pomodoro' is een periode van 25 minuten geconcentreerd werken, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Na vier pomodoro's neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt echt!

De Pomodoro Methode pas je toe in 5 simpele stappen:
1. Kies een taak: wees specifiek.
2. Zet een timer op 25 minuten: gebruik een kookwekker, je telefoon of een speciale Pomodoro-app.
3. Werk aan je taak tot de timer gaat: geen afleiding, geen smoesjes.
4. Neem een korte pauze: sta op, strek je benen, pak een kopje koffie of kijk snel die kattenvideo.
5. Herhaal: na vier pomodoro's neem je een langere pauze. Een perfect moment voor een wandeling of een snack.

25 minuten lijkt veel minder intimiderend dan een hele middag. Je brein kan die korte tijdsspanne aan, en voordat je het weet, heb je bergen werk verzet.

Regelmatige pauzes helpen je fris te blijven en voorkomen dat je hersenen veranderen in een moeras van moeheid. Plus, je hebt een excuus om die grappige video's te bekijken zonder schuldgevoel!

Als je weet dat je na 25 minuten een pauze krijgt, is het makkelijker om aan de slag te gaan. De beloning is altijd in zicht.

Door je te concentreren op één taak per keer, voorkom je de valkuil van multitasking. Want laten we eerlijk zijn, multitasking is gewoon een mooie term voor "niets echt afmaken".

Pro tips: plan je pomodoro's van tevoren, wees flexibel, en gebruik je pauzes om te bewegen, water te drinken en even naar buiten te gaan.

Dus, let's go! Pak die timer, zet hem op 25 minuten en ga aan de slag. Voor je het weet, ben je een Pomodoro Pro.

WIN: duoticket voor Red Bull Back2Beyond

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 13:05

Alle tickets voor Red Bull Back2Beyond zijn de deur uit, maar TAGMAG geeft jou nog een laatste kans om erbij te zijn!

Op zaterdag 7 december wordt de Eskimofabriek in Gent omgetoverd tot een absolute partytempel. Met een unieke set-up – drie dj booths rondom de dansvloer – word je helemaal ondergedompeld in de muziek. De line-up? Malugi, EMILIJA, DJ Boring en Young Marco, die elkaar naadloos aflossen in back-to-back sets. Jij staat in het midden. Ready? Beantwoord snel het onderstaande formulier!

Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 12:38

Nepnieuws, clickbait, deepfakes… het internet staat er vol mee. Toch checkt bijna de helft van de Vlaamse jongeren zelden of nooit de betrouwbaarheid van wat ze lezen. Daar wil de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’ verandering in brengen. Het doel? Jongeren wapenen tegen de overload aan misleidende informatie die ze dagelijks op TikTok, Instagram en YouTube tegenkomen.

Met opvallende affiches op scholen, een handige website en herkenbare video's van influencers zoals Maximiliaan Verheyen, hoopt de Vlaamse overheid jongeren te leren hoe ze kritischer kunnen omgaan met nieuws. De campagne maakt duidelijk: je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om nepnieuws te doorprikken. Een simpele vraag als ‘Klopt da wel?’ kan al een groot verschil maken.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 42% van de jongeren drie op vijf fake news-verhalen correct kan herkennen. Ondertussen vertrouwen amper 11% van hen op nieuws dat ze op sociale media zien. Jongeren scrollen non-stop, maar staan zelden stil bij wat écht waar is en wat niet. Door hen tools en tips te geven, wil de campagne hun vertrouwen in zichzelf en betrouwbare bronnen versterken.

De campagne blijft lopen tot 2025 en pakt in verschillende fases onderwerpen aan zoals algoritmes, complottheorieën en propaganda. Op de website kloptdawel.be vind je alles over de campagne: handige tips, artikels, en tools om zelf fake news te doorprikken.

Dus: volgende keer dat je iets leest wat te gek lijkt om waar te zijn, vraag jezelf even af... klopt da wel?

Ontdek meer