Waarom doven veel relaties na 3 maanden uit?

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2024 om 12:26

Als je jezelf al vaak na 90 dagen aan het einde van veelbelovende romances hebt gevonden, ben je niet alleen. Experts zeggen dat dit veel voorkomt en dat er een verklaring voor is.

De drie maanden regel is real. Het is eigenlijk een beetje de 'honeymoon phase' van het daten. "Drie maanden is een goede periode om je een ruwe schets te laten zien van wie de persoon is", legde relatie- en break-upexpert Angelika Koch uit aan Bustle. "Het helpt je te zien of ze iemand zijn die spelletjes speelt, rode vlaggen heeft, of oprecht een relatie wil."

Veel mensen zullen aan het einde van deze drie maanden dus het licht zien. Het begin van een relatie is vaak leuk en opwindend, maar al snel komen de ware bedoelingen en eigenaardigheden naar boven. Als de roze bril af is, is het belangrijk om realistisch te zijn over de relatie en de compabiliteit. Het kan je veel hartzeer besparen.

Drie maanden is niet alleen een relatiemijlpaal, het is ook ongeveer de gemiddelde tijd die het kost voordat mannen en vrouwen verliefd worden. Een onderzoek gepubliceerd in het SAGE journal of Social and Personal Relationships, toont aan dat mannen gemiddeld 107 dagen wachten voordat ze "ik hou van je" zeggen. Bij vrouwen is dat 122 dagen.

Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:15

Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?

Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.

Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.

Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.

Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.

Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.

WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

Ontdek meer