Waarom doven veel relaties na 3 maanden uit?

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2024 om 12:26

Als je jezelf al vaak na 90 dagen aan het einde van veelbelovende romances hebt gevonden, ben je niet alleen. Experts zeggen dat dit veel voorkomt en dat er een verklaring voor is.

De drie maanden regel is real. Het is eigenlijk een beetje de 'honeymoon phase' van het daten. "Drie maanden is een goede periode om je een ruwe schets te laten zien van wie de persoon is", legde relatie- en break-upexpert Angelika Koch uit aan Bustle. "Het helpt je te zien of ze iemand zijn die spelletjes speelt, rode vlaggen heeft, of oprecht een relatie wil."

Veel mensen zullen aan het einde van deze drie maanden dus het licht zien. Het begin van een relatie is vaak leuk en opwindend, maar al snel komen de ware bedoelingen en eigenaardigheden naar boven. Als de roze bril af is, is het belangrijk om realistisch te zijn over de relatie en de compabiliteit. Het kan je veel hartzeer besparen.

Drie maanden is niet alleen een relatiemijlpaal, het is ook ongeveer de gemiddelde tijd die het kost voordat mannen en vrouwen verliefd worden. Een onderzoek gepubliceerd in het SAGE journal of Social and Personal Relationships, toont aan dat mannen gemiddeld 107 dagen wachten voordat ze "ik hou van je" zeggen. Bij vrouwen is dat 122 dagen.

Blokstress? Deze 5 dingen helpen je vandaag nog vooruit

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2025 om 10:24

De blok is weer in het land, en dat betekent: samenvattingen, caffeine, en… paniek. Want hoe goed je je ook probeert voor te bereiden, soms slaat de stress gewoon keihard toe. Je hoofd zit vol, je planning vliegt uit het raam en je hebt het gevoel dat je alles tegelijk moet doen. Adem in. Adem uit. Hier zijn vijf dingen die je vandaag nog kan doen om het een beetje rustiger te maken in je hoofd.

1. Herschrijf je planning (niet weggooien)

Als je het gevoel hebt dat je achterloopt, ben je geneigd om je hele planning op te geven. Don’t. Wat wel helpt? Even afstand nemen, en je schema herbekijken alsof je het voor een vriend zou maken. Wat is nog haalbaar? Wat kan je schrappen of doorschuiven? En vooral: durf realistisch te plannen. Geen 8 uur focussen op een dag – hou het bij blokken van 1 à 2 uur met ruimte voor pauzes.

2. Reset je ruimte = reset je hoofd

Klinkt stom, werkt echt: vijf minuten opruimen of je bureau opnieuw organiseren, doet wonderen voor je hoofd. Weg met lege bekers, gsm even uit zicht. Je hoeft geen esthetisch bureau, gewoon ademruimte.

3. Check in met jezelf

Even stilstaan bij hoe je je voelt, helpt je om niet kopje onder te gaan. Stel jezelf deze vragen: Heb ik gegeten? Geslapen? Beweegd? Iemand gesproken vandaag? Kleine dingen kunnen al een verschil maken. En nee, een pauze nemen betekent niet dat je ‘lui’ bent – het betekent dat je mens bent.

4. Doe één ding. En vier dat.

Als alles te veel is, kies dan één ding. Eén hoofdstuk, één taak, één pagina. Zet een timer van 20 minuten en focus enkel daarop. Je hoeft vandaag niet alles in te halen. Eén actie is genoeg om die ‘ik-ben-aan-het-falen’-gedachte te counteren. En daarna? Vier het. Serieus. Dans in je kamer, maak een warme chocomelk, bel iemand op. Kleine overwinningen tellen ook.

5. Praat erover

Blokstress is zwaar. En het wordt nog zwaarder als je denkt dat je de enige bent die het moeilijk heeft. Maar spoiler: je bent dat niet. Iedereen struggelt op z’n eigen manier. Dus praat erover, lach ermee, stuur die meme door die te herkenbaar is. Het lucht op.

Deze simpele move helpt koppels relaxter te worden

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2025 om 09:57

Move over, melatonine. Het enige wat je nodig hebt voor minder stress en betere nachtrust? Een goeie knuffel.

Onderzoekers van Auburn University ontdekten dat koppels die voor het slapengaan tegen elkaar aankruipen, niet alleen beter slapen, maar zich ook closer voelen en minder stress ervaren. De reden? Oxytocine, aka het knuffelhormoon – dat je lijf helpt ontspannen, je hartslag vertraagt en zelfs je slaapkwaliteit boost.

En het beste nieuws: je hoeft geen uren als een plakkende lepel te liggen. Even knuffelen voor je inslaapt is al genoeg.

Zo doe je het goed:

  1. Begin met een cuddle: Een paar minuten spoonen of gewoon dicht bij elkaar liggen geeft je al die feelgood boost.

  2. Slaap zoals jij wil: Geen fan van plakken? No worries. Rol na het knuffelmoment elk naar je eigen kant. Aparte dekens kunnen zelfs de sfeer verbeteren.

  3. Geen partner? Geen probleem: Een bodypillow, je hond of zelfs je favoriete knuffel kan je brein al het signaal geven dat je veilig bent. Het draait om het gevoel van nabijheid.

Extra fun fact: koppels die samen slapen, maken ook meer REM-slaap mee — da’s het stuk waarin je droomt en je hersenen info verwerken. Dus ja, spooning is basically brain training én relatietherapie in één.

Ontdek meer