Twee op drie Belgische tieners zouden overwegen om een refurbished smartphone te kopen. Dat blijkt uit een survey van iVox in opdracht van Swappie, de grootste refurbisher van iPhones in Europa. Ze hebben meer dan duizend Belgen ondervraagd.Wat blijkt? Zowel de tieners als hun ouders zijn het erover eens: de prijs is de belangrijkste factor bij het kiezen van een nieuwe smartphone.
Twee op drie Belgische tieners staan open voor een refurbished smartphone
Wat nog meer opvalt? Maar een klein percentage van de tieners krijgt of koopt elk jaar een splinternieuwe telefoon. Hoewel twee op vijf Belgische tieners (40%) het belangrijk vinden dat ze altijd de meest recente smartphone op zak hebben, doet slechts 14% elk jaar een upgrade doen. De meerderheid, vier op vijf tieners, doet volgens de studie minstens drie jaar met zijn/haar smartphone.
Prijs, prestaties en batterijduur zijn belangrijk
Uit de bevraging blijkt dat ouders en tieners bij de aankoop van een nieuwe smartphone aan andere factoren belang hechten. Zo primeren bij de tieners het merk (64%) en de prestaties (64%). Ook de batterijduur (61%) en de camera (52%) spelen ook een belangrijke rol in hun aankoopbeslissing. Ouders die een smartphone voor hun kind kopen, kijken daarbij zeker naar de batterijduur (64%).
Eén factor scoort zowel bij tieners als hun ouders bijzonder hoog: de prijs. Liefst 81% van de ouders en 84% van de tieners houdt rekening met het prijskaartje wanneer ze een nieuwe smartphone kiezen. Het duurzaamheidsaspect lijkt minder doorslaggevend (24% bij de tieners) en ook sociale druk (16%) is geen factor in de keuze voor een nieuw toestel.
Meerderheid staat open voor refurbished smartphone
Een meerderheid van de ouders (60%) overweegt een refurbished smartphone te kopen voor hun tiener. De helft van de ouders (55%) denkt bovendien dat hun kind er geen enkel probleem mee heeft om een refurbished smartphone te krijgen als alternatief voor een gloednieuw toestel. Tieners bevestigen dat vermoeden, want 64% stelt open te staan voor een refurbished smartphone als alternatief voor een gloednieuw exemplaar. Evenveel tieners zouden ook overwegen om zelf een refurbished smartphone te kopen.
Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken
Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?
Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.
Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.
Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.
En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.
Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.
Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.
Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”
De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.
“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 02/05 David Beckham
- 02/05 Pommeline Tillière
- 02/05 K1D
- 03/05 Rachel Zegler
- 05/05 Adele