Twee op drie Belgische tieners staan open voor een refurbished smartphone

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2024 om 11:16

Twee op drie Belgische tieners zouden overwegen om een refurbished smartphone te kopen. Dat blijkt uit een survey van iVox in opdracht van Swappie, de grootste refurbisher van iPhones in Europa. Ze hebben meer dan duizend Belgen ondervraagd.Wat blijkt? Zowel de tieners als hun ouders zijn het erover eens: de prijs is de belangrijkste factor bij het kiezen van een nieuwe smartphone.

Wat nog meer opvalt? Maar een klein percentage van de tieners krijgt of koopt elk jaar een splinternieuwe telefoon. Hoewel twee op vijf Belgische tieners (40%) het belangrijk vinden dat ze altijd de meest recente smartphone op zak hebben, doet slechts 14% elk jaar een upgrade doen. De meerderheid, vier op vijf tieners, doet volgens de studie minstens drie jaar met zijn/haar smartphone.

Prijs, prestaties en batterijduur zijn belangrijk
Uit de bevraging blijkt dat ouders en tieners bij de aankoop van een nieuwe smartphone aan andere factoren belang hechten. Zo primeren bij de tieners het merk (64%) en de prestaties (64%). Ook de batterijduur (61%) en de camera (52%) spelen ook een belangrijke rol in hun aankoopbeslissing. Ouders die een smartphone voor hun kind kopen, kijken daarbij zeker naar de batterijduur (64%).

Eén factor scoort zowel bij tieners als hun ouders bijzonder hoog: de prijs. Liefst 81% van de ouders en 84% van de tieners houdt rekening met het prijskaartje wanneer ze een nieuwe smartphone kiezen. Het duurzaamheidsaspect lijkt minder doorslaggevend (24% bij de tieners) en ook sociale druk (16%) is geen factor in de keuze voor een nieuw toestel.

Meerderheid staat open voor refurbished smartphone

Een meerderheid van de ouders (60%) overweegt een refurbished smartphone te kopen voor hun tiener. De helft van de ouders (55%) denkt bovendien dat hun kind er geen enkel probleem mee heeft om een refurbished smartphone te krijgen als alternatief voor een gloednieuw toestel. Tieners bevestigen dat vermoeden, want 64% stelt open te staan voor een refurbished smartphone als alternatief voor een gloednieuw exemplaar. Evenveel tieners zouden ook overwegen om zelf een refurbished smartphone te kopen.

Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:15

Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?

Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.

Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.

Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.

Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.

Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.

WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

Ontdek meer