UAntwerpen en VUB bieden transparantie over samenwerking Israël

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2024 om 13:44

Zowel de Universiteit Antwerpen als de Vrije Universiteit Brussel hebben een lijst vrijgegeven van al hun samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. Beide benadrukken dat de universiteit als instelling geen officieel standpunt inneemt, maar onderstrepen wel het belang van transparantie en verantwoordelijkheid.

Sinds maandagochtend bezetten studenten gebouwen van zowel de VUB als de UAntwerpen uit protest. De eisen van de demonstranten, waaronder ook docenten, omvatten het verbreken van banden met Israëlische samenwerkingen en het aandringen op transparantie van de universiteiten.

Aan die laatste eis geven zowel VUB als UAntwerpen nu gehoor. Beide instellingen hebben een lijst gepubliceerd waarop al hun samenwerkingen met Israëlische partners staan vermeld.

De VUB onderzoekt momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten waarbij Israëlische partners betrokken zijn. Ze hebben al besloten uit één project te stappen na een grondige screening, twee andere lopen binnenkort af.

Bij de VUB worden momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten met Israëlische partners onderzocht. Na grondige screening heeft de universiteit besloten om zich terug te trekken uit één project, terwijl twee andere projecten binnenkort aflopen. Hoewel geen van deze projecten militaire doeleinden heeft, worden ze zorgvuldig geëvalueerd op ethische gronden. De VUB wacht momenteel op advies over vier andere projecten, en zal bij een negatief advies actie ondernemen. De universiteit benadrukt ook de complexiteit van het stopzetten van lopende samenwerkingen, waarbij elk besluit onderhandelingen met de Europese Commissie vereist.. De VUB laat ooknog weten dat het beleid ten opzichte van Israël is aangescherpt vanwege de oorlog in Gaza.

VUB: De volledige lijst vind je hier terug.

Aan de andere kant deelt de Universiteit Antwerpen ook openlijk haar lijst van samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. De rector benadrukt dat een een ethische Commissie Misuse, Human Rights & Security nagaat projecten beoordeelt op mogelijke schendingen van mensenrechten en democratie.

"Als universiteit nemen we geen standpunt in, maar als leden van de universiteit zijn we niet neutraal, en de universiteit verwacht dat ook niet, integendeel. Docenten kunnen in colleges en debatten eigen standpunten verkondigen en verdedigen, steeds binnen academische standaarden. Studenten en medewerkers mogen hun verontwaardiging uiten, zoals nu het geval is aan universiteiten overal in de wereld, steeds op vreedzame wijze", klinkt het.

UAntwerpen: De volledige lijst vind je hier terug.

Beyoncé geeft Kamala Harris 'Freedom' voor campagne

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 09:53

Kamala Harris kwam maandagavond haar campagnehofkwartier binnen op de klanken van Beyoncé’s ‘Freedom’ van het album 'Lemonade'. Volgens CNN kreeg Harris vlak voor haar optreden toestemming van Beyoncé om het nummer tijdens haar hele campagne te gebruiken.

Hoewel Beyoncé Harris nog niet officieel heeft gesteund (maar haar moeder Tina Knowles wel), voelt deze toestemming al als een stille goedkeuring. Een expliciete steun van Beyoncé kan snel volgen. Ze steunde Biden/Harris in 2020, Hillary Clinton in 2016 en trad op tijdens Obama’s tweede inauguratie in 2013.

Beyoncé is niet de enige popster die Harris lijkt te steunen. Zangeres Charli XCX postte “Kamala IS Brat”, verwijzend naar haar virale album. Dat werd enthousiast onthaald door Harris' team, die de tweet repostte en gebruikte voor memes.

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat

Karen Luiken-22 juli 2024 om 06:48

Joe Biden is niet langer in de race voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De 81-jarige heeft zich teruggetrokken en wil dat vicepresident Kamala Harris hem opvolgt.

Biden, die momenteel president is en ook een gooi deed naar het nieuwe presidentschap vanaf 2025, maakte het nieuws bekend in een verklaring. Hij gaf geen redenen voor zijn terugtrekking.

“Het is een grote eer geweest om jullie te dienen als president”, aldus Biden in een bericht. “En hoewel het mijn intentie was om te streven naar herverkiezing, denk ik dat het zowel voor mijn partij als voor het land het beste is om me terug te trekken en me te focussen op mijn verplichtingen als president voor de rest van mijn regeringstermijn.”

De Democratische Partij wijst tijdens de Democratische Nationale Partijconventie, die van 19 tot 22 augustus plaatsvindt, een nieuwe presidentskandidaat en vicepresidentskandidaat aan. Biden hoopt dat vicepresident Kamala Harris in zijn voetsporen zal treden.

Ontdek meer