Worden rode koffers eerder ingeladen op het vliegtuig?

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2024 om 12:12

Op TikTok gaat een bizarre theorie viraal. De video impliceert dat rode koffers als eerste in het vrachtruim belanden, omdat ze gemakkelijker te spotten zijn in het donker. Maar klopt dit wel?

In een virale TikTok-video van @airportlife_ is te zien hoe een luchtvaartmedewerker bagage aan boord van een vlucht laadt. Als eerste komen de rode koffers aan de beurt, daarna pas komen de koffers met andere kleuren. "Weet jij waarom rode koffers eerst ingeladen worden?"

De theorie is dat als de rode tassen achterin zitten, ze minder snel worden vergeten bij het uitladen. Anderen denken dat het gewoon handiger is om te checken of er nog kofers achterblijven in het laadgebied en om te voorkomen dat zwarte tassen in donkere hoeken worden vergeten. "Welke kleur wordt als laatst geladen?" reageert een TikTokker. "Dan koop ik die." Een ander iemand grapt dat ze nu snapt waarom ze altijd zo lang moet wachten bij de bagageclaim. Ze heeft een rode koffer.

Maar KLM Royal Dutch Airlines noemt het bullshit. Volgens een KLM-medewerker maakt het geen zak uit welke kleur je koffer heeft.De International Air Transport Association zegt dat de TikTok-video bedoeld was om mensen te foppen. En eerlijk gezegd, luchtvaartmedewerkers hebben waarschijnlijk geen tijd om alle koffers op kleur te sorteren...

Dus voordat je een rode koffer bestelt om te voorkomen dat je hem kwijtraakt, denk dan nog even twee keer na.

Haai gespot bij kust Gran Canaria, strand gesloten

Karen Luiken-17 juni 2024 om 09:30- Foto:

Photo by Marcelo Cidrack on Unsplash

Ga je deze zomer naar Gran Canaria? Lees dan vooral niet verder als je zorgeloos van je vakantie wilt kunnen genieten. Een strand op het eiland is tijdelijk gesloten nadat er in het water een twee meter lange haai is gespot. Dat meldt Mirror.

Het gaat om het strand Melenara Beach aan de oostkant van het eiland. Verschillende mensen lagen in het water toen de haai langs zwom. “De strandwacht begon op zijn fluitje te blazen en gaf aan dat iedereen uit het water moest komen”, aldus een meisje volgens Mirror. “Ik keek om me heen en zag een vin.” Een vriend van het meisje dat er ook bij was, zegt: “Toen we de vin boven het water uit zagen steken, zijn we zo snel mogelijk uit het water in de richting van het strand gegaan.”

De haai blijkt een hamerhaai te zijn. Hulpdiensten hebben het dier proberen te lokaliseren, maar dat is tot nu toe nog zonder resultaat. Het is niet duidelijk hoe lang het strand gesloten blijft.

Gent brengt historische plekken tot leven met augmented reality

Simon Smetryns-12 juni 2024 om 14:43

Met de nieuwe gratis applicatie Lens on Ghent gaan bezoekers op stap door de Gentse geschiedenis. Via augmented reality komen drie iconische plekken weer tot leven. Zo zie je op de Gras- en Korenlei historische schepen aanmeren. Langs de wandellussen zorgt een audiogids voor interessante weetjes.

Gent zag er in een ver verleden helemaal anders uit. De Stad Gent en Proximus sloegen de handen in elkaar om dat cultureel erfgoed tastbaar te maken via augmented reality. Met de gratis app Lens On Ghent genieten Gentenaars en bezoekers van een uitgestippelde stadswandeling en enkele interactieve ervaringen onderweg.

Wie op de Bijlokesite rondwandelt, kan digitaal 'binnengluren' in de eeuwenoude concertzaal en beleeft de transformatie van middeleeuws hospitaal tot het hedendaags muziekcentrum De Bijloke. In het Prinsenhof komt het reusachtige Hof ten Walle opnieuw tevoorschijn, een volledig ommuurd paleis dat doorheen de eeuwen bewoond werd door graven, hertogen en rijke patriciërs, maar in verval raakte. Langs de Gras- en Korenlei zien wandelaars dan weer de aangemeerde schepen die wijzen op de drukke havenactiviteit die daar vroeger plaatsvond.

Audiogids

Wie het traject aflegt met de app, wordt onderweg getrakteerd op tal van weetjes uit de Gentse geschiedenis. Liefhebbers kunnen hun route bovendien naar believen inkorten of uitbreiden aan de hand van verschillende wandellussen op een digitale kaart, goed voor zo'n 13 kilometer stapplezier. Die lussen passeren niet alleen langs de Gentse kuip, maar sturen wandelaars onder meer ook langs het Kunstenkwartier, het Prinsenhof en Portus Ganda.

De app is binnen een paar dagen gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store in het Nederlands, Frans en Engels.

Ontdek meer