Wie levert snelst: cokedealer of pizzakoerier?

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 12:46

Als je een gram coke en een pizza op exact hetzelfde moment bestelt, wat komt er dan het eerste aan? YouTubers Anthony en Jamie van het account Platzak hebben het uitgetest.

De twee bestelden exact om 21u28 twee pizza magherita's voor 12,99 euro bij Pizzeria Valentina via UberEats. Volgens de app zou het minstens een halfuurtje duren voor de pizza's geleverd werden. Voor de gram cocaïne moesten ze wat meer geld neertellen: 50 euro om precies te zijn. Op hetzelfde moment dat de pizza besteld wordt, geven de YouTubers de dealer een go. Hij liet weten dat het maximum 20 minuutjes zou duren voordat hij levert. De dealer en pizzakoerier leveren op hetzelfde adres aan het het Zuid in Antwerpen. Het wordt een race tegen de klok. Wie is het snelst?

Wanneer Anthony en Jamie beseffen dat ze eigenlijk geen cash in huis hebben om de cocaine te betalen, haasten ze zich naar de bankautomaat. Wanneer ze terugkomen, staat de dealer al voor de deur. Om 21u46 nemen de twee de cocaïne in ontvangst. De pizza laat nog even op zich wachten...

Gebruik van recreatieve drugs vergroot risico op hartaanval en beroerte

Chelsy Vanlerberghe-30 augustus 2024 om 16:05- Foto:

Colin Davis on Unsplash

Een nieuwe studie laat zien dat je drie keer meer kans hebt op hartnoodgevallen als je recreatieve drugs gebruikt, vergeleken met mensen die geen drugs gebruiken.

In 2021 volgden onderzoekers bijna 1.400 patiënten op IC's in Frankrijk. Van hen testte 11% positief op cannabis, opioïden, cocaïne, amfetaminen of MDMA, en meer dan 28% had twee of meer van deze drugs in hun systeem. Na een jaar bleek 6% van de niet-gebruikers een hartnoodgeval te hebben gehad, terwijl maar liefst 13% van de druggebruikers weer op de spoedeisende hulp belandde met hartproblemen of een beroerte.

Druggebruikers hadden ook meer kans op een hartgerelateerde dood of beroerte. “Gebruik van recreatieve drugs verdriedubbelt het risico op een herhalend ernstig cardiovasculair probleem binnen een jaar,” zegt Dr. Raphael Mirailles van het Lariboisière-ziekenhuis in Parijs.

Wat betreft de risico's: MDMA was het slechtste voor je hart, gevolgd door opioïden, die het risico met 3,6 keer verhoogden. Cannabisgebruik verdubbelde het risico. Cocaïne en amfetaminen hadden geen significante invloed op hartproblemen.

De onderzoekers geven aan dat de studie beperkt is en dat verder onderzoek nodig is. Dit komt kort na een andere Franse studie die vond dat vrouwen die regelmatig cannabis roken een veel hoger risico lopen op overlijden door hart- en vaatziekten dan vrouwen die geen cannabis gebruiken.

Andere onderzoeken wijzen erop dat regelmatig cannabis roken ook het risico op hoofd- en halskanker kan verhogen. Een studie van de Universiteit van Zuid-Californië wees eerder dit jaar uit dat marihuanagebruikers tot 5 keer meer kans hebben op die kankers dan niet-gebruikers.

Zijn mannen met uitsterven bedreigd? Studie toont aan van wel

Chelsy Vanlerberghe-28 augustus 2024 om 13:41

Een studie van de Universiteit van Kent zorgt voor ophef online. Het onderzoek toont aan dat het Y-chromosoom, dat mannen maakt tot wat ze zijn, aan het krimpen is. Dus, zijn mannen met uitsterven bedreigd?

Mensen hebben 23 paar chromosomen in elke cel. Chromosomen bevatten je DNA en bepalen bijvoorbeeld of je een man of vrouw wordt. Het 23e paar is hiervoor belangrijk: vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen één X- en één Y-chromosoom. Dat Y-chromosoom zorgt ervoor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongen.

Het Y-chromosoom is essentieel voor het man-zijn, want het wordt van vader op zoon doorgegeven. Maar het is eigenlijk niet nodig om te overleven. Het X-chromosoom is veel belangrijker en heeft maar liefst 900 genen die eiwitten aanmaken. Het Y-chromosoom heeft er nog maar 100. Door de jaren heen is het Y-chromosoom flink gekrompen en langzaam aan het degenereren.

Maar dat was niet altijd zo. Zo'n 166 miljoen jaar geleden had het Y-chromosoom net zoveel genen als het X-chromosoom. Het probleem is dat het Y-chromosoom geen partner heeft om genen mee uit te wisselen, zoals andere chromosomen dat wel doen. Hierdoor kan het schadelijke mutaties niet kwijt en blijft het krimpen.

Toch probeert het Y-chromosoom zichzelf te redden. Een Deense studie ontdekte dat het Y-chromosoom zichzelf repareert met behulp van een speciale DNA-sequentie, palindromen genaamd. Dit helpt om de gezondheid van sperma te behouden. Maar ondanks deze trucjes blijft het Y-chromosoom achteruitgaan. Bij sommige diersoorten, zoals Japanse spitsmuizen, is het zelfs al verdwenen. In dat geval kan het SRY-gen, dat het geslacht bepaalt, naar een ander chromosoom verhuizen. Maar ook dat chromosoom zou uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan.

Dus, wat betekent dit voor de toekomst? Als het Y-chromosoom blijft krimpen, kan dat gevolgen hebben voor de menselijke voortplanting. Zonder Y-chromosoom geen sperma, en zonder sperma geen kinderen. Technologie kan een deel van de problemen oplossen, bijvoorbeeld door genetische manipulatie, waarmee koppels van hetzelfde geslacht of onvruchtbare mannen kinderen kunnen krijgen. Maar de vraag is of dat de natuurlijke voortplanting ooit helemaal kan vervangen.

Volgens het onderzoek zou het Y-chromosoom over 4,6 miljoen jaar kunnen verdwijnen. Tegen die tijd zou de manier waarop we geslacht en voortplanting begrijpen, compleet anders kunnen zijn—of er is misschien zelfs een nieuw geslacht ontstaan.

Ontdek meer