ZIEN: Mensen van kleur vijf op zes keer geweigerd in clubs

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 08:20

Mensen van kleur worden nog steeds geweigerd aan de deur in het uitgaansleven. Met die schrijnende waarheid opent het nieuwe seizoen van 'Ze Zeggen Dat.'

Dina Tersago en professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe voerden een praktijktest uit in zes clubs in Vlaanderen en Brussel. Ze stuurden zowel witte als zwarte acteurs naar binnen. De resultaten zijn schokkend: terwijl de witte acteurs moeiteloos toegang kregen tot alle zes de clubs, werden de zwarte acteurs maar liefst vijf keer geweigerd aan de deur. “Hoe kan dat nu nog? We zijn 2024?! Ik snap dat niet”, klinkt het verontwaardigd bij Dina.

Volgens een recent rapport kreeg meer dan de helft van de mensen met Afrikaanse roots in België al eens te maken met racisme. Dat is meer dan in welk ander Europees land dan ook. En toch blijft het heel erg moeilijk om racisme te bewijzen. “Racisme is meer verborgen en subtieler geworden”, vertelt professor Pieter-Paul Verhaeghe. Om te testen of mensen van kleur echt geweerd worden aan de deur, zetten ze een undercover praktijktest op waarin vier zwarte en vier witte acteurs het nachtleven induiken. “Net zoals bij de arbeidsmarkt doen we de test met twee groepen, die op alle vlakken hetzelfde zijn. Het enige wat verschilt is hun huidskleur”, vertelt Pieter-Paul.

De groep bezoekt meerdere clubs in Limburg, Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De resultaten laten hen sprakeloos achter… In vijf van de zes clubs geraken de zwarte acteurs niet binnen. “Soms denk ik, wat is er mis met mij en met onze kleur? Alsof ik minderwaardig ben terwijl iedereen binnen mag. Wij doen niets verkeerd, we komen gewoon om te feesten”, klinkt het bij de zwarte acteurs. En ook bij de witte acteurs komt het resultaat binnen: “Nu vraag ik me af welke kansen ik overal heb gekregen gewoon omdat ik een andere huidskleur heb.”

Ze Zeggen Dat, vanaf donderdag 16 mei om 20u40 bij VTM.

Aldi moet ‘Dubai chocolade’ uit de rekken halen

Chelsy Vanlerberghe-15 januari 2025 om 12:30

Supermarktketen Aldi moet stoppen met de verkoop van hun ‘Alyan Dubai Handmade Chocolate’. Volgens een Duitse rechter misleidt de naam consumenten, want de chocolade wordt niet in Dubai gemaakt, maar in Turkije. De uitspraak kwam er na een klacht van Andreas Wilmers, een Duitse invoerder van chocolade die wél in Dubai geproduceerd wordt.

De populaire reep, gevuld met pistache en krokant kataifi (draadjesdeeg), werd een echte hype dankzij TikTok. Maar volgens de rechtbank mag een product pas een geografische naam dragen als er een duidelijke link is met die locatie. Aldi riskeert een boete als ze de repen niet uit de rekken halen, tenzij ze in beroep gaan.

Ook Lidl en chocoladeproducent Lindt krijgen kritiek vanwege hun ‘Dubai chocolade’-producten. Zij beweren dat de naam niet slaat op de herkomst, maar op het type chocolade: een reep met pistachevulling en een krokante textuur. Volgens de Duitse federatie van snoepgoedproducenten kan de chocolade overal ter wereld worden geproduceerd en is er geen reden om de naam te beperken tot Dubai.

Wordt vervolgd...

TAGMAG zkt. Insider

Chelsy Vanlerberghe-14 januari 2025 om 15:49

Ben jij niet op je mondje gevallen? Sta je graag in de spotlights? En ben je op zoek naar de coolste studentenjob van het land? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! TAGMAG zoekt een nieuwe Insider om onze crew te versterken.

Als je door de eerste selectie komt, trakteren we je op een tripje naar de Ardennen samen met andere kandidaten. Tijdens dit avontuur krijg je de kans om jezelf te bewijzen en stomen we je klaar voor een mogelijke plek in ons team. We maken er dit keer geen realityshow van, maar organiseren een opleidingsweekend waarin we (hopelijk) de perfecte match vinden voor TAGMAG.

Dus, ben je spontaan, niet bang voor een camera en heb je bakken energie? Schrijf je dan snel in via deze link.

Ontdek meer