ZIEN: Mensen van kleur vijf op zes keer geweigerd in clubs

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 08:20

Mensen van kleur worden nog steeds geweigerd aan de deur in het uitgaansleven. Met die schrijnende waarheid opent het nieuwe seizoen van 'Ze Zeggen Dat.'

Dina Tersago en professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe voerden een praktijktest uit in zes clubs in Vlaanderen en Brussel. Ze stuurden zowel witte als zwarte acteurs naar binnen. De resultaten zijn schokkend: terwijl de witte acteurs moeiteloos toegang kregen tot alle zes de clubs, werden de zwarte acteurs maar liefst vijf keer geweigerd aan de deur. “Hoe kan dat nu nog? We zijn 2024?! Ik snap dat niet”, klinkt het verontwaardigd bij Dina.

Volgens een recent rapport kreeg meer dan de helft van de mensen met Afrikaanse roots in België al eens te maken met racisme. Dat is meer dan in welk ander Europees land dan ook. En toch blijft het heel erg moeilijk om racisme te bewijzen. “Racisme is meer verborgen en subtieler geworden”, vertelt professor Pieter-Paul Verhaeghe. Om te testen of mensen van kleur echt geweerd worden aan de deur, zetten ze een undercover praktijktest op waarin vier zwarte en vier witte acteurs het nachtleven induiken. “Net zoals bij de arbeidsmarkt doen we de test met twee groepen, die op alle vlakken hetzelfde zijn. Het enige wat verschilt is hun huidskleur”, vertelt Pieter-Paul.

De groep bezoekt meerdere clubs in Limburg, Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De resultaten laten hen sprakeloos achter… In vijf van de zes clubs geraken de zwarte acteurs niet binnen. “Soms denk ik, wat is er mis met mij en met onze kleur? Alsof ik minderwaardig ben terwijl iedereen binnen mag. Wij doen niets verkeerd, we komen gewoon om te feesten”, klinkt het bij de zwarte acteurs. En ook bij de witte acteurs komt het resultaat binnen: “Nu vraag ik me af welke kansen ik overal heb gekregen gewoon omdat ik een andere huidskleur heb.”

Ze Zeggen Dat, vanaf donderdag 16 mei om 20u40 bij VTM.

6 doden en 37 in levensgevaar door alcohol in populaire vakantiebestemming

Chelsy Vanlerberghe-30 augustus 2024 om 14:23- Foto:

Jonny Clow via Unsplash

In Bangkok, Thailand, zijn zes mensen overleden en 37 anderen ernstig ziek geworden na het drinken van vervalste ‘rotgut’ alcohol, een goedkope en gevaarlijke drank die op straat werd verkocht. Deze illegale alcohol bevatte giftige chemicaliën zoals methanol. Dat melden The Sun en de The Bangkok Post.

De Thaise minister van Volksgezondheid, Somsak Thepsutin, liet weten dat 15 van de slachtoffers aan de beademing liggen, terwijl 22 anderen nierdialyse ondergaan en sommigen last hebben van wazig zicht.

De verkoop van de vervalste alcohol werd teruggeleid naar een vrouw die al jaren kruidige alcohol op straat verkocht. Zij vertelde: "Een jaar geleden huurde ik twee mannen in, die broers waren, om rijstwhisky voor me te maken. Het smaakte normaal, dus ik bleef bij hen bestellen."

Vorige week meldden haar klanten echter dat de smaak van de drank was veranderd. "Ze zeiden dat het zwakker en bruisender smaakte, en een lager alcoholgehalte leek te hebben," vervolgde ze. "Ik belde de broers om te vragen of ze de ingrediënten hadden veranderd, maar ze weigerden me iets te vertellen en zeiden alleen dat ze het hadden verbeterd."

Toen ze zelf de laatste batch van de drank proefde, kreeg ze een beetje diarree, maar ze besteedde er weinig aandacht aan. "Later ontdekte ik dat iemand was overleden na het drinken ervan, en ik was erg geschokt. Ik kon niet geloven dat zoiets kon gebeuren," vertelde ze.

De autoriteiten hebben de broers, Surasak Insam (46) en Surachai Insam (44), inmiddels gearresteerd. Ze hebben toegegeven de alcohol te hebben verdund, maar ontkennen echter iets te weten over de aanwezigheid van giftige stoffen.

De politie onderzoekt nu ook een fabriek in de omgeving die mogelijk de gevaarlijke chemicaliën aan de broers heeft geleverd. Iedereen die de verdachte alcohol heeft gedronken, wordt dringend geadviseerd om direct een arts te raadplegen.

HMD en Mattel lanceren knalroze Barbie-flipphone

Chelsy Vanlerberghe-30 augustus 2024 om 09:18

Stel je voor: een knalroze klaptelefoon met een groot Barbie-logo, maar zonder internet. Klinkt als iets uit de jaren '00, toch? Fout! Welkom in 2024, waar HMD, het bedrijf achter de Nokia-telefoons, samenwerkt met Mattel. Het resultaat? De Barbie-telefoon, perfect voor als je even wil ontsnappen aan die eindeloze scroll.

De telefoon is nu te koop voor € 129,99 via deze site. Deze felroze klaptelefoon doet precies wat je van een telefoon verwacht: bellen en sms’en. Maar internet? Dat kun je vergeten. Hij is gemaakt voor iedereen die zin heeft in een digitale detox. Het concept van een ‘domme’ telefoon, zonder internet, is de laatste tijd namelijk steeds populairder geworden, vooral onder Gen Z. Met deze telefoon word je dus niet door sociale media.

Dus: geen internet, geen social media-apps, maar wél een 0,3 megapixelcamera, perfect voor old school foto’s. Je krijgt er zelfs extra’s bij, zoals een Barbie-hoes, verwisselbare achtercovers en een kralen telefoonkoord. Helemaal retro dus.

De lancering volgt natuurlijk op de enorme hype rond de Barbie-film van vorig jaar, die wereldwijd meer dan een miljard dollar opbracht. Hoewel de telefoon nu pas verschijnt, lijkt het een slimme zet van HMD. De combinatie van nostalgie en de behoefte om af en toe aan de digitale wereld te ontsnappen, zou deze telefoon wel eens erg populair kunnen maken.

Ontdek meer