Geen seks? Dit is wat het doet met je fysieke en mentale gezondheid

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2024 om 13:28

Experts hebben onderzocht wat er met je lichaam en geest gebeurt als je geen seks hebt. Daarvoor hebben ze data van meer dan 17.000 mensen geanalyseerd.

Laten we beginnen met het goede nieuws: mensen die geen seks hebben, zijn vaak toch net zo happy als hun seksueel actieve buddies.Celibatair blijven is waarschijnlijk niet slecht voor je fysieke gezondheid, maar langs de andere kant, kan seks heel goed voor je zijn. Seks hebben heeft tal van gezondheidsvoordelen. Regelmatige seks boost je immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en verbetert de cardiovasculaire gezondheid.

Sommige van deze voordelen kun je in je eentje behalen, blijkt uit een studie uit 2016: mannen die minstens 21 keer per maand ejaculeren, hebben een lager risico op prostaatkanker dan mannen die dat tussen de vier en zeven keer per maand doen.

En voor vrouwen is frequent seks hebben goed voor de bekkenbodemspieren en kan het incontinentie voorkomen. Dus, als je celibatair bent, loop je dat voordeel misschien wel mis.

Wat betreft je mentale gezondheid, hangt het er vanaf hoe je tegen een periode zonder seks aankijkt.

Als je graag seks wilt hebben, maar het niet hebt, kan dat voor een laag zelfbeeld zorgen. Negatieve effecten op de mentale gezondheid kunnen op hun beurt weer fysieke consequenties hebben. Als je in een relatie zit waar de seks op een laag pitje staat, kan dat voor wat onzekerheid en stress zorgen. Het beste medicijn? Een openhartig gesprek.

Mensen die er bewust voor kiezen om geen seks te hebben, voelen zich vaak juist mentaal beter.

Expert waarschuwt: deze populaire sekstrend is gevaarlijk

Chelsy Vanlerberghe-11 december 2024 om 10:56

Steeds meer jongeren experimenteren met choking. Maar experts maken zich zorgen, ze waarschuwden dat deze kink niet zonder risico is en dat je beter twee keer nadenkt voordat je eraan begint.

Volgens Dr. Debby Herbenick, professor volksgezondheid aan Indiana University, is er geen veilige manier om aan seksuele wurging te doen. "Sterfgevallen door consensueel wurgen zijn zeldzaam, maar ze gebeuren", zegt ze. Druk op de hals uitoefenen kan zorgen voor meer opwinding tijdens seks. Maar wat je vaak niet hoort, is dat het kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs ongelukken met fatale afloop.

Een studie van Indiana University uit 2020 onder meer dan 4.000 studenten laat zien hoe populair deze kink is geworden. Bijna 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 trans en non-binaire studenten gaf aan dat ze recent door een partner gewurgd werden tijdens seks. Bij mannen ligt dat percentage een pak lager, rond de 7%. Opvallend: slechts een fractie van de 50-plussers heeft ooit seksuele verstikking geprobeerd.

De stijging van BDSM-dynamieken onder jongeren vraagt om betere educatie, stelt Herbenick. “Dit wordt op scholen niet besproken, terwijl veel jongeren er al mee experimenteren”, zegt ze in een interview met SexandPsychology.com.

Je leest online misschien over “veilige” technieken, maar volgens Herbenick kun je zelfs met lichte druk slagaders beschadigen of hersenschade oplopen. Herhaaldelijk doen kan de schade alleen maar vergroten.

Als je toch wilt experimenteren, zegt Herbenick: doe het zelden, gebruik lichte druk, en zorg dat je partner 100% oké is. Laat riemen en touwen sowieso achterwege. Maar zelfs dan blijf je risico’s nemen.

Deze veelvoorkomende gewoonte kan je seksleven verpesten

Chelsy Vanlerberghe-10 december 2024 om 12:25

Twee relatie-experts hebben iets opvallends ontdekt over mensen met een minder actief seksleven: ze slaan vaak een essentiële gewoonte over. En laat die gewoonte nu nét supersimpel zijn.

Tijdens een recente aflevering van de podcast 'Diary of a CEO'-podcast deelden relatiegoeroes dr. John en Julie Gottman wat zij beschouwen als de sleutels tot een leuke en succesvolle relatie. En ze zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn al 36 jaar getrouwd en hebben decennialang relaties onderzocht.

"Er zijn zo’n twaalf dingen die mensen met een top seksleven doen", zegt John. “Dagelijks ‘Ik hou van je’ zeggen en het menen, complimentjes geven, romantische cadeautjes en veel aanraking, bijvoorbeeld.” Maar één groot verschil sprong eruit: knuffelen. "Van de mensen die niet knuffelen, zei maar 4% dat ze een goed seksleven hadden. 96% van de niet-knuffelaars had een slecht seksleven. Aanraking is superbelangrijk, ook in het openbaar", legt hij uit.

En wat met zoenen? “De perfecte kus duurt zes seconden", zegt John. Oké, je hoeft geen timer boven te halen (awkward!), maar 6 seconden zoenen of 20 seconden knuffelen zorgt ervoor dat je lichaam oxytocine aanmaakt. Dit stofje geeft je dat veilige, warme gevoel en versterkt de connectie tussen jou en je partner.

Ontdek meer