Roken kan leiden tot meer buikvet, zeggen wetenschappers

Chelsy Vanlerberghe-25 maart 2024 om 12:54

Een recent onderzoek wijst uit dat roken kan leiden tot meer buikvet. Deze toename van buikvet is vooral alarmerend omdat het geassocieerd wordt met ernstige ziekten, zoals hartproblemen en diabetes.

Het gaat hierbij vooral om visceraal vet. Dat is het soort vet dat je niet kunt zien omdat het zich rond je organen in je buik bevindt. Een gezonde hoeveelheid visceraal vet is normaal, maar te veel van dit soort vet kan ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan ernstige ziektes.

De onderzoekers benadrukken daarom de noodzaak van grootschalige inspanningen om roken te voorkomen en te verminderen. Hoewel er geen bewijs is dat stoppen met roken de ontwikkeling van buikvet kan omkeren, willen de onderzoekers rokers aanmoedigen om te stoppen met roken.

Ten slotte is het belangrijk om te benadrukken dat het niet enkel gaat om sigaretten. Het inademen van andere schadelijke stoffen, door bijvoorbeeld luchtvervuiling kan ook bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer