‘Quiet on Set' legt wanpraktijken Nickelodeon bloot

Chelsy Vanlerberghe-25 maart 2024 om 09:17

De nieuwe docureeks 'Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV' gaat viraal op TikTok. Kijkers reageren geschokt op de onthullingen over hoe het er achter de schermen aan toe ging bij de kinderzender Nickelodeon. In de documentaire is te zien hoe er jarenlang sprake was van seksueel misbruik, seksualisering van kinderen en een giftige werksfeer.

Vooral producent Dan Schneider komt er in de documentaire niet goed van af. Hij was verantwoordelijk voor Nickelodeons grootste succesverhalen, zoals Zoey101, iCarly, Drake & Josh, Victorious, en meer.

Enkele jaren geleden ging de bal aan het rollen via sociale media. Het viel kijkers toen al op hoe sommige scenes in de shows gemaakt door Schneider, expliciet refereerden naar seksuele handelingen. Zo liet hij een jonge Ariana Grande in Victorious een aardappel 'melken' om 'potato juice' te verkrijgen, terwijl ze kreunende geluiden maakte. In een andere scène zie je haar aan haar tenen zuigen. Dat laatste blijkt trouwens een dingetje te zijn, want Schneider had het blijkbaar voor blote voeten.

In de documentaire zijn tal van scenes te zien waarin de jonge acteurs geseksualiseerd worden. Alexa Nikolas, bekend als Nicole in 'Zoey101', komt naar voren als getuige. Zij herinnert haar tijd bij Nickelodeon als traumatisch en omschrijft Dan Schneider als een pestkop die haar het leven zuur heeft gemaakt. Ook heeft ze het over een disturbing scene waarbij haar personage een stroopachtige substantie in het gezicht van co-star Jamie Lynn Spears moest spuiten. "Alle jongens waren aan het lachen en riepen: het is net een cumshot! Ik wist toen niet wat dat betekende," vertelt de actrice.

Ook mensen die achter de schermen werkten bij Nickelodeon hebben niet veel goeds over hun periode bij Nickelodeon te zeggen. Er was sprake van een giftige werksfeer. Dan Schneider had regelmatig last van woedeaanvallen en gedroeg zich zeer ongepast tegenover zijn werknemers. Zo vroeg hij naar verluidt zijn vrouwelijke schrijvers om massages en liet hij hen porno zien op zijn computer. Wie niet meeging in wat hij wou, kon een ontslag verwachten.

Het is niet de eerste keer dat er acteurs naar voren komen met verhalen over Schneider. Amanda Bynes tweette via een geheim account al dingen als: 'Harvey Weinstein? Bedoel je Dan Schneider?' en 'Suck my dick to get on nick Schneider'

Ook Jennette McCurdy, bekend als Sam uit 'iCarly' en 'Sam & Cat', schreef in haar bestseller 'I'm Glad My Mom Died' over de wanpraktijken bij Nickelodeon. Zij had het het in haar boek over 'The Creator': een man die ongepaste dingen deed en jonge acteurs bang maakte met zijn woedeaanvallen. Ze vertelt ook hoe 'The Creator' haar betastte toen ze veertien was. Nickelodeon bood haar daarna 300.000 dollar om haar mond te houden over wat zich allemaal afspeelde achter de schermen. Dat geld heeft de actrice geweigerd.

Drake Bell, Drake in 'Drake & Josh', stapt in de documentaire ook naar voren als slachtoffer van seksueel misbruik. Bell werd op zijn vijftiende herhaaldelijk seksueel misbruikt door dialoogcoach Brian Peck. Peck werd in 2004 veroordeeld en bracht zestien maanden door in de gevangenis. Van wie de klacht kwam, was destijds niet geweten. Nu maakt Drake Bell dus zijn identiteit kenbaar. "Stel je eens de ergste dingen voor die iemand je kan aandoen op het gebied van seksueel misbruik en dan weet je wat er zich heeft afgespeeld," aldus de acteur.

Wanneer en of de documentaire ook bij ons te zien zal zijn, is nog niet duidelijk.

'Bridgerton'-ster heeft grappig antwoord op bodyshaming

Chelsy Vanlerberghe-11 juni 2024 om 05:55

Nicole Coughlan, die Penelope Featherington speelt in 'Bridgerton', heeft al vaak te maken gekregen met bodyshaming. Toen de actrice op een fan-event "heel moedig" werd genoemd omdat ze naakt gaat in de populaire serie, had ze de perfecte reactie.

"Weet je, ik denk dat het moeilijk is", antwoordde ze tijdens een fan-event in Dublin, "omdat ik denk dat vrouwen met mijn lichaamstype, vrouwen met perfecte borsten, niet vaak genoeg op tv komen." Coughlan voegde eraan toe dat ze "heel trots is als lid van de perfecte borsten club. Ik hoop dat jullie ervan genieten om ze te zien!"

Dit was niet de eerste keer dat Coughlan moest reageren op opmerkingen over haar lichaam.

In januari 2022 vertelde ze aan Elle U.K. dat beroemd zijn voelt alsof je een hond in de metro bent. Mensen staren naar je, zeggen dingen tegen je en raken je zelfs aan zonder het te vragen. "Ik ging met een vriend op café en het was net alsof ik een dier in de dierentuin was", vertelde de actrice aan het tijdschrift.

Ze hoopt ook dat ze mensen die haar bodyshamen boos maakt door naakt op het scherm te verschijnen in de nieuwe afleveringen. “Ik heb specifiek gevraagd om bepaalde zinnen en momenten in de serie te laten” vertelde Coughlan aan The Stylist. "Er is één scène waarin ik heel naakt op camera ben, en dat was mijn idee, mijn keuze. Het voelde als de grootste 'fuck you' naar iedereen die het heeft over mijn lichaam. Het was super empowering."

Ze ging verder: "Ik voelde me mooi op dat moment en ik dacht: 'Wanneer ik 80 ben, wil ik hierop terugkijken en me herinneren hoe fucking heet ik eruitzag!'"

Yes girl!

Emilia Clarke vreesde voor rol GoT na hersenbloedingen

Karen Luiken-11 juni 2024 om 04:54

Emilia Clarke vreesde voor haar rol in ‘Game of Thrones’ nadat ze getroffen werd door twee hersenbloedingen. In een interview met Big Issue vertelt ze dat ze bang was dat ze ontslagen zou worden.

De eerste hersenbloeding vond plaats in 2011, tussen de opnames van het eerste en tweede seizoen door. Emilia moest toen geopereerd worden. “Als je hersenletsel hebt, verviervoudigen alle onzekerheden die je hebt als je naar je werk gaat”, vertelt de actrice. “De eerste angst die we allemaal hadden was of ik ontslagen zou worden omdat ze dachten dat ik de baan niet aan zou kunnen.”

Het ontslag volgde niet en Emilia was een paar weken na de hersenbloeding alweer aan het werk. Ze was bang dat ze zoveel stress zou krijgen dat het voor een tweede hersenbloeding zou zorgen en dat ze er mogelijk door zou sterven. “Maar als ik doodga, dan maar op televisie”, dacht ze toen.

Twee jaar na de eerste hersenbloeding kreeg ze een tweede. Ook daar herstelde ze goed van. In 2019 richtten de actrice en haar moeder een liefdadigheidsinstelling op om mensen met hersenletsel te helpen.

Ontdek meer