Uitwisselingsprogramma's hebben langdurende positieve impact op studenten

Chelsy Vanlerberghe-07 maart 2024 om 10:01

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat uitwisselingsprogramma's een langdurende en significante positieve invloed op het leven van studenten. De onderzoekers beschrijven het als een 'verrijkte ervaring in de volwassenheid.'

Bijna alle respondenten (97%)meldden een positieve of zeer positieve invloed op hun leven. "De Erasmus-ervaring heeft me nieuwe inzichten in wie ik ben en wat ik kan. Ik maakte kennis met andere manieren van studeren, werken en leven. Het heeft me gelukkiger en zelfstandiger gemaakt", vertelt een voormalig student.

De deelnemers van het RsearchNed-onderzoek gaven hun buitenlandse ervaring een 8,4 op de impactschaal voor impact op hun persoonlijke leven. Een uitwisseling blijkt invloed te hebben op de studenten hun persoonlijke ontwikkeling, zelfstandigheid, sociale vaardigheden en zou hen meer flexibiliteit geven in nieuwe situaties.

Studenten gaven ook aan dat hun internationale contacten hun leven verrijken en hun carrières verder helpen. "Je wordt meer open voor andere culturen. Het maakt je begripvol en tolerant ten opzichte van mensen met een andere achtergrond. Dat maakt het voor mij gemakkelijk om samen te werken met buitenlandse collega's in mijn huidige baan bij een internationaal onderzoeksinstituut," legt één van de respondenten uit.

Blue Monday: wat is het en hoe overleef je het?

Chelsy Vanlerberghe-18 januari 2025 om 12:17

Maandag is zelden iemands favoriete dag, maar Blue Monday is officieel uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Jawel, op 20 januari is het zover. Maar wat is Blue Monday nu precies, en hoe zorg je ervoor dat deze grijze maandag jou niet naar beneden haalt? No worries, wij leggen het uit én geven je tips om erdoor te komen.

Wat is Blue Monday?

De term komt van een Britse psycholoog die in 2005 de "depressiefste dag van het jaar" berekende. Denk aan: donkere dagen, een lege bankrekening na de feestdagen en goede voornemens die al in rook zijn opgegaan. Combineer dat met een saaie maandag en voilà: Blue Monday was geboren. Hoewel het wetenschappelijk gezien met een korrel zout moet worden genomen, voelen veel mensen zich wel écht een beetje down rond deze tijd van het jaar.

Hoe tackle je Blue Monday?

Geen paniek! Hier zijn vijf dingen die je kan doen om maandag nét wat vrolijker door te komen:

1. Plan iets om naar uit te kijken

Of het nu een koffiedate is met je bestie, een avondje Netflix (met pizza!) of het boeken van een zomervakantie: zorg dat je iets hebt om enthousiast over te worden.

2. Doe aan beweging

Sporten klinkt misschien als het laatste waar je zin in hebt, maar zelfs een korte wandeling doet wonderen. Beweging boost je endorfines – de feel-good stofjes in je lichaam.

3. Omring je met positiviteit

Spraakmakende podcasts, een playlist vol guilty pleasures of een spontane belletje naar je favoriete persoon: zoek wat je blij maakt en omring je daarmee.

4. Verwen jezelf

Koop dat croissantje bij je ontbijt, trakteer jezelf op een gezichtsmaskertje of spring in een warm bad. Je verdient het.

5. Slaap genoeg

Geen zware nacht of eindeloos scrollen in bed. Een goede nachtrust is essentieel om die maandagdip te overwinnen.

Conclusie

Blue Monday mag dan officieel een sombere dag zijn, met een beetje zelfzorg en een positieve mindset maak je er gewoon een good Monday van. Zet jezelf op de eerste plaats en gun jezelf wat extra liefde.

Deze smaak vape kan schadelijk zijn voor je longen

Chelsy Vanlerberghe-16 januari 2025 om 16:58

Vapen wordt vaak gezien als een beter alternatief voor roken. Volgens experts stel je je met een e-sigaret bloot aan minder gifstoffen dan met een sigaret, en het helpt veel mensen om te stoppen met roken. Maar helemaal zonder risico is het niet. Nieuw Amerikaans onderzoek wijst nu op een specifiek probleem bij gearomatiseerde vapes, vooral die met bessensmaak.

Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS is vapen “aanzienlijk minder schadelijk dan roken” en vermindert het je blootstelling aan stoffen die kanker, longziekten en hartproblemen veroorzaken. Toch is vapen niet volledig onschadelijk. Vooral gearomatiseerde dampen brengen extra risico's met zich mee.

Onderzoekers Ajitha Thanabalasuriar van McGill University en Erika Penz van de Universiteit van Saskatchewan toonden in een studie aan dat bepaalde chemicaliën in vape met bessensmaak de immuuncellen in je longen kunnen aantasten. Die cellen zorgen normaal voor het opruimen van schadelijke stoffen in je luchtwegen. Als ze worden "verlamd", word je vatbaarder voor infecties. Niet-gearomatiseerde vapes hadden dat effect niet.

De studie, gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), gebruikte live-imaging bij muizen om te zien wat er in de longen gebeurt. Het resultaat? Vape met smaakjes kan meer kwaad dan goed doen, zelfs als je denkt dat het een gezonder alternatief is.

Als je vapen gebruikt om te stoppen met roken: goed bezig! Maar kies slim. Overweeg om smaakloze opties te gebruiken om je risico’s te verminderen. Bij ons zijn wegwerpvapes sinds 1 januari verboden.

Ontdek meer