UAntwerpen transformeert Sint-Annatunnel tot deeltjesversneller

Simon Smetryns-13 februari 2024 om 16:11

Van 13 tot 23 februari biedt de Antwerpse Sint-Annatunnel – ook wel gekend als voetgangerstunnel – een uniek ondergronds spektakel. UAntwerpen bootst in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een deeltjesversneller na in de tunnel. Daarin botsen elementaire deeltjes tegen elkaar, zoals in het CERN in Zwitserland.

Voor fysici die elementaire deeltjes bestuderen is het CERN in Zwitserland het neusje van de zalm. In het onderzoekscentrum vlakbij Genève liggen kilometerslange tunnels onder de grond waarin de wetenschappers protonen op elkaar doen botsen onder omstandigheden die de oerknal evenaren. In het ‘puin’ van die botsingen hopen wetenschappers ‘oerdeeltjes’ te ontdekken die ons meer vertellen over de bouwstenen van de materie en over het ontstaan van ons heelal.

Om de samenwerking met het CERN in de kijker te zetten, en om de magie van fysica en elementaire deeltjes aan het grote publiek te tonen, transformeert de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met AWV, de Antwerpse voetgangerstunnel tot deeltjesversneller.

Met een druk op de knop activeren voorbijgangers de deeltjesversneller

Wie zich tussen 13 en 23 februari door de tunnel begeeft, krijgt tijdens zijn of haar afdaling heel wat informatie mee over elementaire deeltjes en wat die minuscule bouwstenen van materie ons vertellen over het heelal en het ontstaan ervan. Heel concreet gaan de wetenschappers in op de impact die het onderzoek naar elementaire deeltjes heeft op ons dagelijks leven en welke toepassingen er zijn gekomen dankzij dat onderzoek. “Het wereldwijde web is bijvoorbeeld uitgevonden door een Britse wetenschapper die aan het CERN werkte”, aldus Verstraeten.

Meer informatie vind je op UAntwerpen.be.

Op 22 en 23 februari kunnen middelbare scholieren van de derde graad een bezoek aan de tunnel combineren met de SID-in, de beurs in Antwerp Expo waar alle Vlaamse universiteiten en hogescholen hun opleidingen voorstellen.

IKEA organiseert gigantische rommelmarkt

Karen Luiken-07 mei 2025 om 12:25

Tweedehands producten scoren voor een prikkie? Dan kan op zaterdag 7 juni bij één van de acht IKEA-rommelmarkten in België. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar keert het evenement terug op de parkings van alle IKEA-winkels in ons land.

Tijdens de rommelmarkt kunnen verkopers hun tweedehandsmeubels en andere spullen aanbieden terwijl bezoekers op zoek gaan naar een unieke vondst. Dat kunnen IKEA-producten zijn, maar ook producten van elk ander merk.

Het evenement vindt plaats in acht verschillende plaatsen: Anderlecht, Arlon, Gent, Hasselt, Liège, Mons, Wilrijk en Zaventem. Voor bezoekers zijn de rommelmarkten gratis te bezoeken tussen 09.00 en 16.00 uur. Mensen die hun spullen willen verkopen en dus een kraampje willen reserveren, kunnen zich online registreren.

Meer informatie vind je hier.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Ontdek meer