Beleggen in muziek

Lore Ketels-07 oktober 2021 om 13:46

Beleggen wordt een steeds populairdere bezigheid. Het is namelijk een goede manier om rendement te krijgen op je zuurverdiende spaarcenten. Beleggers kunnen tegenwoordig investeren in tientallen financiële producten, variërend van aandelen en obligaties tot ETF’s en cryptocurrency. Ook het aantal sectoren waarin je kunt beleggen wordt alsmaar groter. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in muziek. Wat houdt dit juist in? We vertellen je er hieronder meer over.

Investeren in streamingdiensten

Een eerste manier om te beleggen in muziek, is door aandelen te kopen van streamingdiensten. Denk aan Spotify, Amazon Music, Apple Music of Tencent. Hoe doe je dit? Wil je investeren in streamingdiensten, dan moet je aandelen van deze bedrijven kopen op de beurs. Hiervoor moet je bij een online broker zijn. Verschillende online brokers in Nederland bieden je de kans om aandelen te verhandelen op internationale beurzen zoals NASDAQ of New York Stock Exchange.

Je koopt deze aandelen dan en houdt ze voor lange termijn vast in de hoop dat ze aan waarde toenemen. Voor de iets actievere beleggers onder ons, kun je met daytrading ook proberen snel winst te maken. Dit houdt in dat je elke dag aandelen koopt en verkoopt om zo te profiteren van de prijsfluctuaties.

Investeren in je favoriete artiest

Via platform Hipgnosis kunnen beleggers investeren in liedjes en muziekrechten. Oprichter Merck Mercuriadis is van mening dat liedjes voorspelbare activa zijn die niet worden beïnvloed door de economie. Bovendien voorspelt hij dat hits enkel maar in waarde zullen toenemen omdat de streamingmarkt steeds groter wordt. Bij Hipgnosis kun je investeren in liedjes van The Chainsmokers, Enrique Iglesias, 50 Cent en nog veel meer.

Ook Corite biedt beleggers de kans te investeren in verschillende artiesten. In ruil hiervoor ontvangen ze een deel van de toekomstige inkomsten van de artiest. In tegenstelling tot Hipgnosis, beleg je bij Corite in minder bekende en opkomende artiesten. Ontdek je echter de nieuwste popsensatie, dan kan je dit mogelijk een mooie bijverdienste opleveren.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om te investeren in K-pop. Sinds oktober 2020 kun je namelijk aandelen kopen van Big Hit Entertainment, het bedrijf achter BTS. Wil je investeren in dit bedrijf, dan kun je bij de Korea Exchange terecht. Eén aandeel wordt momenteel aangeboden voor 158.500 KRW, ofwel €118.

Beleggen in platenmaatschappijen

Wil je beleggen in muziek, dan kun je er ook voor kiezen om te investeren in platenmaatschappijen. Zo maken platenmaatschappijen als Atlantic Records, Warner Records en Parlophone Records bijvoorbeeld deel uit van Warner Music Group. Deze muziekdistributeur keerde vorige jaar terug naar de beurs. Aandelen van dit bedrijf kunnen worden gekocht op de NASDAQ-beurs. Eén aandeel kost op het moment van schrijven €45,23.

Het is ook mogelijk te investeren in het bedrijf achter Universal Music Group en Geffen Records. Aandelen van dit bedrijf, Vivendi genaamd, worden aangeboden op Euronext Paris voor €26,04 per stuk. Daarnaast kun je beleggen in Sony, dat eigenaar is van Sony Records. Eén aandeel kost €81,56 en kan worden aangekocht op de New York Stock Exchange.

Beleggen in bedrijven die concerten organiseren of tickets aanbieden

Ten slotte is het mogelijk om te investeren in concertorganisatoren zoals Live Nation. Dit bedrijf biedt tickets aan, beschikt over meerdere concertzalen en beheert de carrières van verschillende artiesten. Het aandeel van Live Nation is momenteel €58,32 waard en kan worden aangekocht op de New York Stock Exchange.

Ook het Duitse Eventim verkoopt tickets voor concerten van de grootste artiesten ter wereld. Eén aandeel van dit bedrijf kost €52,80 euro en wordt aangeboden op Xetra. Ook website Eventbrite is beursgenoteerd. Je kunt aandelen kopen van dit bedrijf op de New York Stock Exchange voor zo’n €13,87 per stuk.

Zoals je ziet bestaan er verschillende manieren om te investeren in muziek. Is muziek een van je grote passies, dan kun je hiermee een mooi zakcentje verdienen.

Vijfde seizoen 'Cobra Kai' heeft een trailer

Karen Luiken-17 augustus 2022 om 06:33

Goed nieuws voor fans van ‘Cobra Kai’. Nog geen week nadat Netflix de eerste beelden van het vijfde seizoen deelde, wordt er nu een gloednieuwe trailer gedropt. En wij hebben de beelden!

Het nieuwe seizoen is vanaf 9 september te zien bij Netflix. Vanaf dan komen we er eindelijk achter hoe de gebeurtenissen uit het vierde seizoen verdergaan. Zo gaan Johnny en Robby na de schokkende resultaten uit het All Valley-karatetoernooi op zoek naar Miguel, die de bus richting Mexico heeft genomen. En moet Daniel LaRusso ondertussen een oude vriend om hulp vragen.

Veel oude gezichten keren terug in het vijfde seizoen, maar er zal ook ruimte zijn voor nieuwe castleden.

'Look Both Ways' met Lili Reinhart vanaf morgen te zien

Karen Luiken-16 augustus 2022 om 05:01

Netflix zet woensdag ‘Look Both Ways’ online, een romantische comedy met ‘Riverdale’-ster Lili Reinhart in de hoofdrol.

De film gaat over Natalie, wiens leven uiteenspat na een wild avontuurtje met een vriend. Vanaf het moment dat ze een zwangerschapstest doet, splitst de werkelijkheid zich op in tweeën. Aan de ene kant zien we hoe Natalies leven eruitziet als de zwangerschapstest postief blijkt, in het andere verhaal is de test negatief en vertrekt ze naar Los Angeles voor haar werk.

Naast Lili Reinhart spelen ook Danny Ramirez en David Corenswet een rol in 'Look Both Ways'. Bekijk hier alvast de trailer:

Ontdek meer