Beleggen in muziek

Lore Ketels-07 oktober 2021 om 13:46

Beleggen wordt een steeds populairdere bezigheid. Het is namelijk een goede manier om rendement te krijgen op je zuurverdiende spaarcenten. Beleggers kunnen tegenwoordig investeren in tientallen financiële producten, variërend van aandelen en obligaties tot ETF’s en cryptocurrency. Ook het aantal sectoren waarin je kunt beleggen wordt alsmaar groter. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in muziek. Wat houdt dit juist in? We vertellen je er hieronder meer over.

Investeren in streamingdiensten

Een eerste manier om te beleggen in muziek, is door aandelen te kopen van streamingdiensten. Denk aan Spotify, Amazon Music, Apple Music of Tencent. Hoe doe je dit? Wil je investeren in streamingdiensten, dan moet je aandelen van deze bedrijven kopen op de beurs. Hiervoor moet je bij een online broker zijn. Verschillende online brokers in Nederland bieden je de kans om aandelen te verhandelen op internationale beurzen zoals NASDAQ of New York Stock Exchange.

Je koopt deze aandelen dan en houdt ze voor lange termijn vast in de hoop dat ze aan waarde toenemen. Voor de iets actievere beleggers onder ons, kun je met daytrading ook proberen snel winst te maken. Dit houdt in dat je elke dag aandelen koopt en verkoopt om zo te profiteren van de prijsfluctuaties.

Investeren in je favoriete artiest

Via platform Hipgnosis kunnen beleggers investeren in liedjes en muziekrechten. Oprichter Merck Mercuriadis is van mening dat liedjes voorspelbare activa zijn die niet worden beïnvloed door de economie. Bovendien voorspelt hij dat hits enkel maar in waarde zullen toenemen omdat de streamingmarkt steeds groter wordt. Bij Hipgnosis kun je investeren in liedjes van The Chainsmokers, Enrique Iglesias, 50 Cent en nog veel meer.

Ook Corite biedt beleggers de kans te investeren in verschillende artiesten. In ruil hiervoor ontvangen ze een deel van de toekomstige inkomsten van de artiest. In tegenstelling tot Hipgnosis, beleg je bij Corite in minder bekende en opkomende artiesten. Ontdek je echter de nieuwste popsensatie, dan kan je dit mogelijk een mooie bijverdienste opleveren.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om te investeren in K-pop. Sinds oktober 2020 kun je namelijk aandelen kopen van Big Hit Entertainment, het bedrijf achter BTS. Wil je investeren in dit bedrijf, dan kun je bij de Korea Exchange terecht. Eén aandeel wordt momenteel aangeboden voor 158.500 KRW, ofwel €118.

Beleggen in platenmaatschappijen

Wil je beleggen in muziek, dan kun je er ook voor kiezen om te investeren in platenmaatschappijen. Zo maken platenmaatschappijen als Atlantic Records, Warner Records en Parlophone Records bijvoorbeeld deel uit van Warner Music Group. Deze muziekdistributeur keerde vorige jaar terug naar de beurs. Aandelen van dit bedrijf kunnen worden gekocht op de NASDAQ-beurs. Eén aandeel kost op het moment van schrijven €45,23.

Het is ook mogelijk te investeren in het bedrijf achter Universal Music Group en Geffen Records. Aandelen van dit bedrijf, Vivendi genaamd, worden aangeboden op Euronext Paris voor €26,04 per stuk. Daarnaast kun je beleggen in Sony, dat eigenaar is van Sony Records. Eén aandeel kost €81,56 en kan worden aangekocht op de New York Stock Exchange.

Beleggen in bedrijven die concerten organiseren of tickets aanbieden

Ten slotte is het mogelijk om te investeren in concertorganisatoren zoals Live Nation. Dit bedrijf biedt tickets aan, beschikt over meerdere concertzalen en beheert de carrières van verschillende artiesten. Het aandeel van Live Nation is momenteel €58,32 waard en kan worden aangekocht op de New York Stock Exchange.

Ook het Duitse Eventim verkoopt tickets voor concerten van de grootste artiesten ter wereld. Eén aandeel van dit bedrijf kost €52,80 euro en wordt aangeboden op Xetra. Ook website Eventbrite is beursgenoteerd. Je kunt aandelen kopen van dit bedrijf op de New York Stock Exchange voor zo’n €13,87 per stuk.

Zoals je ziet bestaan er verschillende manieren om te investeren in muziek. Is muziek een van je grote passies, dan kun je hiermee een mooi zakcentje verdienen.

Q-Music komt met gloednieuw radiostation met enkel hiphop & R&B: Q-DOWNTOWN!

Lola Obasuyi Van Acker-25 oktober 2021 om 09:07

Q-Music krijgt er een broertje bij, en wat voor een! Q-DOWNTOWN is het nieuwste digitale radiostation die volledig de focus legt op hiphop en r&b. Vanaf vandaag kan je genieten van hits van Cardi B, Lil Nas X, Zwangere Guy tot klassiekers van Beyoncé en Mariah Carey. En dat 24/7!

Elke weekdag
presenteert Q-DJ Jolien Roets alle nieuwste releases uit de wereld van hiphop tussen 17u en 19u. Aansluitend komt er telkens een bekende hiphop DJ van Belgische bodem het beste van zich geven tussen 19u en 21u. Op maandag is dat dj NC, op dinsdag Assia MK, op woensdag Raiatwinz, op donderdag Zoey Hasselbank en op vrijdag dj Yones.

Het station is te beluisteren via DAB+ en q-downtown.be, maar ook via de Q-app en alle smartspeakers.

Wij zijn alvast super benieuwd!

Zien: LEGO komt met ‘Home Alone’-set!

Dieter Blarinckx-24 oktober 2021 om 14:12

Kerstmis staat voor de deur en wie Kerstmis zegt, denkt ook automatisch aan kerstfilms. En één van de meest iconische kerstfilms aller tijden kan je nu gewoon thuis zélf ervaren! LEGO komt namelijk met een heuse set die geïnspireerd op de kerstklassieker ‘Home Alone’.

De set bevat het bekende huis met alles erop en eraan, met maar liefst 3.955 stukjes! Naast de set van het huis kan je - van zodra alles in elkaar staat - ook de bekendste scènes uit de film naspelen. Want ook de minifiguren van Kevin, de inbrekers Harry en Marv en moeder Kate zitten mee in het pakket!

En het allerleukste aan de set is dat het idee komt van een grote fan: “Zoals alle jaren negentig kinderen groeide ik op met ‘Home Alone’ en de film heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dit brengt nostalgie en jeugdherinneringen terug”, klinkt het bij bedenker Alex uit Oekraïne.

De ganse set is beschikbaar vanaf 1 november!

Ontdek meer