Roken wordt flink duurder

Karen Luiken-25 oktober 2023 om 15:55- Foto:

Photo by Reza Mehrad on Unsplash

De regels rondom roken worden een stuk strenger. In een nieuw plan staat dat sigaretten flink in prijs omhoog gaan en dat ze bovendien niet langer worden toegestaan op bepaalde openbare plekken.

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid, heeft een nieuw tabaksplan opgesteld. Daarin staat onder meer dat sigaretten een stuk duurder worden. Voor een pakje Marlboro Red betaal je volgend jaar bijvoorbeeld 10,80 euro en voor roltabak van bijvoorbeeld Lucky Strike ga je in het komende jaar 18,70 euro betalen. Dat is bijna het dubbele van wat je er drie jaar geleden voor kwijt was.

Verder staat er in het plan ook dat roken vanaf 2025 niet meer mag op en naast sportterreinen, en aan de in- en uitgangen van zorginstellingen, scholen, bibliotheken en woonzorgcentra. Die regel zou al in werking gaan in pretparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speelpleinen.

Ook is besloten dat tijdelijke verkooppunten vanaf 2025 niet meer zijn toegestaan. Op festivals zal je vanaf 2025 dus geen pakje sigaretten meer kunnen kopen. Hetzelfde geldt voor grote supermarkten (van meer dan 400 vierkante meter); ook daar komt eerder dan verwacht een verbod op de verkoop van tabak (in 2025 in plaats van 2028).

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer