Leuven maakt zich klaar voor 24 urenloop

Simon Smetryns-20 oktober 2023 om 09:21

Leuven maakt zich op voor de 51ste editie van de 24 urenloop, het grootste studentensportevenement in de stad. LOKO, de studentenkoepel van Leuven, bundelt de krachten met veertig studentenorganisaties om dit evenement te organiseren. Het doel is simpel: zoveel mogelijk rondjes lopen en enthousiast aanmoedigen. Tijdens deze 24 uur zullen 18 teams, bestaande uit Leuvense studentenverenigingen en residenties, strijden voor de overwinning, terwijl zo'n 20.000 toeschouwers luidkeels juichen.

Afgelopen twee jaar brak Apolloon, de kring van studenten Revalidatie- en Bewegingswetenschappen, meerdere records tijdens de 24 urenloop. Dit jaar mikt ook VTK, de studentenvereniging van burgerlijk ingenieurs, op de eerste plaats. Verschillende studentenverenigingen dagen elkaar uit voor specifieke plekken in de ranglijst. Lerkeveld, een studentenresidentie in Heverlee, streeft naar het record voor de meeste rondjes per loper, momenteel in handen van Politika met 170 rondjes.

Naast de looppiste vinden er talrijke nevencompetities plaats, zoals een DJ Contest, een competitie voor de beste supporters, het leukste loopstandje, het lekkerste eetstandje, de snelste professor en de mooiste mascotte.

De 24 urenloop start op 24 oktober om 20u aan het Universitair Sportcentrum. Meer info vind je hier.

Geneeskundestudenten VUB maken zich op voor Witte Jassenceremonie

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:15

Voor de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt zaterdag 2 december een dag om in te kaderen. Tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie krijgen ze hun felbegeerde witte doktersjas overhandigd door VUB-rector Jan Danckaert en de bijhorende ziekenhuisbadge door de CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen.

De ceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar de studenten halsreikend naar uitkijken.

Vanaf het tweede semester zullen de 80 studenten van de eerste master Geneeskunde het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. Die stap, die uiteraard gepaard gaat met een bijzondere verantwoordelijkheid, wordt aan de VUB traditioneel gevierd met een Witte Jassenceremonie in het bijzijn van ouders en partners.

“Maxim Valgaeren: “Na drieënhalf theoriejaren mogen we onze eerste stappen zetten in het werkveld. Er heerst wat stress, maar ook veel goesting om aan de echte praktijk te beginnen. We zijn enorm blij dat we als VUB-studenten een jaar vroeger in de kliniek mogen starten ten opzichte van onze collega-studenten.””

Geneeskundestudenten beginnen aan de VUB overigens vroeger aan hun klinische stages dan hun collega’s. Door meer en meer gevarieerde stages aan te bieden, wil de VUB de studenten alle kansen bieden om te ontdekken waar hun interesses écht liggen en waar hun kwaliteiten maximaal aan bod komen.

Studentenhotspot Rozier krijgt groen en zitplaatsen

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:07

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag de kasseistrook voor de Rozier opengebroken. In de plaats komt een groene strook met bomen en zitplaatsen. Het gaat om een project van de Stad Gent, de Green Office en UGent in afwachting van een definitieve heraanleg.

De Rozier is een absolute studentenhotspot, maar telde tot voor kort weinig groen. De Stad Gent, UGent en de Green Office vonden elkaar nu in de ambitie om deze autovrije straat groener en aantrekkelijker te maken. Het idee leefde al langer maar werd uitgesteld door de renovatiewerken aan de Boekentoren. Nu die achter de rug zijn, werden de gesprekken opnieuw aangeknoopt, met succes.

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag, tijdens de klimaatdag van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de eerste kasseien uitgebroken aan de kant van het gebouw Rozier. De Stad Gent neemt die klus nu over. In de plaats komt een groene strook met zitplaatsen en bomen. Die worden op 14 december geplant, want dan adopteert UGent de nieuwe straattuin officieel. De universiteit staat vanaf dan ook in voor het onderhoud. Het project gebeurt in afwachting van een integrale heraanleg van de Rozier.

Ontdek meer