Leuven maakt zich klaar voor 24 urenloop

Simon Smetryns-20 oktober 2023 om 09:21

Leuven maakt zich op voor de 51ste editie van de 24 urenloop, het grootste studentensportevenement in de stad. LOKO, de studentenkoepel van Leuven, bundelt de krachten met veertig studentenorganisaties om dit evenement te organiseren. Het doel is simpel: zoveel mogelijk rondjes lopen en enthousiast aanmoedigen. Tijdens deze 24 uur zullen 18 teams, bestaande uit Leuvense studentenverenigingen en residenties, strijden voor de overwinning, terwijl zo'n 20.000 toeschouwers luidkeels juichen.

Afgelopen twee jaar brak Apolloon, de kring van studenten Revalidatie- en Bewegingswetenschappen, meerdere records tijdens de 24 urenloop. Dit jaar mikt ook VTK, de studentenvereniging van burgerlijk ingenieurs, op de eerste plaats. Verschillende studentenverenigingen dagen elkaar uit voor specifieke plekken in de ranglijst. Lerkeveld, een studentenresidentie in Heverlee, streeft naar het record voor de meeste rondjes per loper, momenteel in handen van Politika met 170 rondjes.

Naast de looppiste vinden er talrijke nevencompetities plaats, zoals een DJ Contest, een competitie voor de beste supporters, het leukste loopstandje, het lekkerste eetstandje, de snelste professor en de mooiste mascotte.

De 24 urenloop start op 24 oktober om 20u aan het Universitair Sportcentrum. Meer info vind je hier.

VUB breekt wereldrecord met alcoholvrije cantus

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 10:27

Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.

Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”

De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.

“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”

Dit is waarom veel jongeren verslaafd zijn aan datingapps

Brecht Roelants-02 mei 2025 om 09:16

Datingapps zijn dé place to be om nieuwe mensen te leren kennen. Maar waarom blijven sommigen eindeloos swipen? Nieuw onderzoek legt een link tussen psychologische kwetsbaarheden en het soms problematische gebruik van apps zoals Tinder en Bumble.

Uit een studie gepubliceerd in Computers in Human Behavior blijkt dat jongeren die kampen met sociale angst, uiterlijksonzekerheid of angst voor afwijzing, vaker datingapps als ‘veilig’ alternatief zien om connecties te maken. Ze vinden het makkelijker om zichzelf online te presenteren dan face-to-face.

De onderzoekers onderzochten meer dan 5.400 jongeren en ontdekten dat wie gevoeliger is voor afwijzing, ook meer risico loopt om datingapps op een ongezonde manier te gebruiken. Het idee dat apps helpen om relaties op te bouwen en jezelf beter te laten overkomen, zorgt ervoor dat sommigen bijna uitsluitend nog online contacten zoeken.

"Jongeren die onzeker zijn over hun uiterlijk of sociale skills, voelen zich extra kwetsbaar voor afwijzing. Datingapps lijken hen in eerste instantie te helpen, maar kunnen uiteindelijk leiden tot problematisch gebruik," stellen de onderzoekers.

Wat ook opviel: hoe meer iemand dacht dat datingapps hun sociale leven verbeteren, hoe groter de kans dat ze echte sociale interacties gingen vermijden. Volgens de onderzoekers zouden datingapps in de toekomst beter rekening kunnen houden met deze valkuilen en functies kunnen toevoegen die mentale gezondheid ondersteunen.

Ontdek meer