Sony lanceert kleiner PS5-model waarbij de disc drive losgekoppeld kan worden

Nico De Greef-10 oktober 2023 om 17:22

Sony heeft nieuwe Playstation 5-modellen aangekondigd die kleiner en lichter zijn dan de modellen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. De modellen worden later dit jaar gelanceerd en komen met 1TB opslagcapaciteit en - misschien wel de belangrijkste vernieuwing - een disc drive die ook aan de digitale versie gekoppeld kan worden.

Sony heeft aangekondigd dat het nieuwe 'gereviseerde' modellen van de PlayStation 5 op de markt brengt. De nieuwe modellen moeten flink wat kleiner en lichter zijn dan hun voorgangers. Zo zijn de nieuwe modellen maar liefst 30% minder groot en 18-24% minder zwaar.

Naast een compacter model komen de nieuwe versies daarnaast ook met 1TB aan opslagcapaciteit, dat is 175GB meer dan de huidige modellen.

De belangrijkste vernieuwing is misschien wel de optie om een externe disc drive te koppelen aan de digital editie van de PlayStation 5. Dit is momenteel niet mogelijk bij het huidige digitale model.

Ondanks bovenstaande wijzigingen blijft de naam van de PlayStation 5 behouden en zal er naar de nieuwe modellen dus niet verwezen worden met 'Slim' of 'Pro'. De nieuwe modellen zijn herkenbaar aan een zwarte lijn die op de witte behuizing te zien is.

De nieuwe PlayStation 5 met disc drive en 1TB opslagcapaciteit komt met een prijskaartje van 549,99 euro. De Digitale Editie (zonder disclezer) kost 449,99 euro. De disc drive wordt los te koop aangeboden voor de adviesprijs van 119,99 euro. Het nieuwe model zal vanaf november verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. In de komende maanden wordt het model ook in de andere landen uitgerold.

GTA-games binnenkort speelbaar via Netflix

Nico De Greef-29 november 2023 om 18:33

Grand Theft Auto komt naar je mobiel, mede mogelijk gemaakt door Netflix.

Vanaf 14 december kunnen Netflix-abonnees gratis verschillende klassieke Grand Theft Auto-games spelen op hun mobiel. De streamingdienst kondigt in een persbericht aan dat het volgende maand Grand Theft Auto: The Trilogy: The Definitive Edition toevoegt aan hun steeds groeiende catalogus van mobiele spellen.

Grand Theft Auto: The Trilogy omvat remasters van GTA III, GTA: Vice City en GTA: San Andreas die in 2021 reeds werden uitgebracht voor console, maar nu zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, aldus de streamer.

Abonnees kunnen de games vanaf 14 december spelen via de mobiele Netflix-app op iOS en Android-apparaten.

Grand Theft Auto zijn niet de enige nieuwe spellen die Netflix aan zijn games catalogus toevoegt. Eerder maakte de streamer ook al bekend dat mobiele versies van populaire titels als Death's Door (van ontwikkelaar Acid Nerve) en Hades (Supergiant Games) binnenkort te spelen zullen zijn via de Netflix-app.

Genomineerden 'Game of the Year' van 2023 zijn bekend

Nico De Greef-29 november 2023 om 09:15

De Game Awards, ook wel de Oscars voor videogames, heeft de nominaties bekend gemaakt voor de tiende editie van de prestigieuze awardshow. Dit jaar zijn er maar liefst meer dan dertig categorieën waarin games genomineerd kunnen worden, waaronder de belangrijkste prijs uiteraard de felbegeerde Game of the Year-award.

Elk jaar is het spannend aftellen naar de show, want dan wordt beslist wie de felbegeerde hoofdprijs, de Game of the Year-award, mee naar huis mag nemen. Ook dit jaar werden er weer zes titels genomineerd voor de prijs. Deze zijn:

  • Alan Wake 2 (Remedy Entertainment/Epic Games)
  • Baldur's Gate 3 (Larian Studios)
  • Marvel's Spider-Man 2 (Insomniac Games/Sony PlayStation)
  • Resident Evil 4 Remake (Capcom)
  • Super Mario Bros. Wonder (Nintendo)
  • The Legend of Zelda (Nintendo)

Opvallend aan de lijst van GOTY-genomineerden is de afwezigheid van de game Starfield van ontwikkelaar Bethesda en Microsoft. De game verscheen in september voor de Xbox-consoles en PC en werd lang naar uitgekeken door heel wat gamers. De verwachting was dan ook dat het spel mee in de race zou zitten, maar niets lijkt minder waar.

Daarnaast krijgt ons land - voor de verandering - bijzonder veel lof. Zo maakt het populaire Baldur's Gate 3 van onze eigen Gentse ontwikkelaar Larian Studios niet alleen kans om Game van het jaar te winnen, maar werd de titel ook nog genomineerd voor 7 andere categorieën.

The Game Awards 2023 vindt plaats in de nacht van 7 op 8 december in het Peacock Theater (voorheen het Microsoft Theater) te Los Angeles. De awardshow kan live worden bekeken via onder andere YouTube en Twitch.

Een volledige lijst van alle genomineerden kan je hier raadplegen.

Ontdek meer