Tienerwoord van het jaar is voor het eerst een Nederlandstalig woord

Nico De Greef-09 oktober 2023 om 15:59- Foto:

Tim Mossholder via Unsplash

Het Tienerwoord van 2023 is bekend. Voor het eerst, in vijf jaar tijd, is een Nederlandstalig woord verkozen.

Via de Instagrampagina van nws.nws.nws van de VRT konden Vlaamse tieners, voor het vijfde jaar op rij, stemmen op hun favoriete woord van het jaar. Dit jaar werd maar liefst meer dan 39,000 keer gestemd en kwam het woord 'heftig' als winnaar met 29% van de stemmen uit de bus. Het woord wordt door tieners gebruikt om iets extra te benadrukken. Voorbeeld: "Het wordt morgen een bloedhete dag buiten. Echt heftig."

Op de tweede plaats staat 'Drm' (afkorting voor 'daarom'), gevolgd door 'Broer' (alternatief voor 'bestie/maat') op de derde plaats. Ook de woorden 'Hayek' (een woord geleend uit het Arabisch om aan te geven dat iets overdreven is) en 'Rawr' (iets of iemand leuk of aangenaam vinden) vonden hun weg naar de top 5.

Het is voor het eerst dat een Nederlandstalig woord werd verkozen. In voorbije jaren waren voornamelijk Engelstalige woorden populair bij de jeugd. Zo werd vorig jaar nog 'smash' (iets tof of sexy vinden) verkozen tot het tienerwoord van het jaar. Ook 'bestie', 'simp' en 'yeet' werden als eens verkozen.

Ga jij laat naar bed? Dan hebben we slecht nieuws voor je

Karen Luiken-18 juni 2024 om 14:33- Foto:

Photo by Andisheh A on Unsplash

Je hebt twee typen mensen: de één ligt het liefst zo vroeg mogelijk in de veren, de ander is een nachtbraker. Als jij bij het laatste kamp hoort, hebben we helaas slecht nieuws voor je. Uit onderzoek is gebleken dat het slecht voor je gezondheid kan zijn om laat naar bed te gaan.

Een studie van Imperial College London concludeert dat ochtendmensen minder vaak psychische klachten hebben dan avondmensen. Specifieker: mensen die vóór 01.00 uur naar bed gaan, zijn over het algemeen mentaal gezonder en hebben minder vaak last van mentale, gedrags- en neurologische ontwikkelingsstoornissen, depressie of angststoornissen.

De studie, die gepubliceerd werd in Psychiatry Research, is volgens Medical News Today uitgevoerd onder bijna 74.000 mensen, waarvan 56 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 63,5 jaar en de gemiddelde nachtrust was zeven uur per dagelijkse slaapcyclus.

Natte week met (heel) veel regen verwacht

Karen Luiken-17 juni 2024 om 06:17- Foto:

Photo by Max on Unsplash

Zomer in aantocht? Nee, nog steeds niet. Het wordt deze week wederom een natte bedoeling. VRT meldt dat we de komende dagen een maandhoeveelheid aan neerslag kunnen verwachten.

Deze week kan er zo’n 70 liter water per vierkante meter vallen. Dinsdag en donderdag worden de natste dagen met felle buien en veel regen op sommige dagen, maar ook maandag en vrijdag blijft het nat. Volgens Binnenlandse Zaken is er zelfs risico op een storm of wateroverlast.

Blijft het de komende tijd zo slecht? Hopelijk niet. Hoe het er nu uitziet, maken de vele regenwolken volgende week hoogstwaarschijnlijk plaats voor meer zon en gaan de temperaturen een tikkeltje omhoog.

Ontdek meer