Het Tienerwoord van 2023 is bekend. Voor het eerst, in vijf jaar tijd, is een Nederlandstalig woord verkozen.
Tienerwoord van het jaar is voor het eerst een Nederlandstalig woord
Via de Instagrampagina van nws.nws.nws van de VRT konden Vlaamse tieners, voor het vijfde jaar op rij, stemmen op hun favoriete woord van het jaar. Dit jaar werd maar liefst meer dan 39,000 keer gestemd en kwam het woord 'heftig' als winnaar met 29% van de stemmen uit de bus. Het woord wordt door tieners gebruikt om iets extra te benadrukken. Voorbeeld: "Het wordt morgen een bloedhete dag buiten. Echt heftig."
Op de tweede plaats staat 'Drm' (afkorting voor 'daarom'), gevolgd door 'Broer' (alternatief voor 'bestie/maat') op de derde plaats. Ook de woorden 'Hayek' (een woord geleend uit het Arabisch om aan te geven dat iets overdreven is) en 'Rawr' (iets of iemand leuk of aangenaam vinden) vonden hun weg naar de top 5.
Het is voor het eerst dat een Nederlandstalig woord werd verkozen. In voorbije jaren waren voornamelijk Engelstalige woorden populair bij de jeugd. Zo werd vorig jaar nog 'smash' (iets tof of sexy vinden) verkozen tot het tienerwoord van het jaar. Ook 'bestie', 'simp' en 'yeet' werden als eens verkozen.
Waar je vroeger alleen Barbies had met slanke lichamen, blauwe ogen en blonde haren, zijn ze tegenwoordig steeds inclusiever. Eerder werden er al poppen met een beperking of curves gelanceerd, en nu komt daar ook een eerste variant bij met diabetes type 1.
Omdat je lichaam stopt met het aanmaken van eigen insuline als je kampt met diabetes type 1, draagt de nieuwe Barbie een glucosemeter en insulinepomp om haar middel. Met de pop willen de makers aan kinderen laten zien dat het leven met deze aandoening geen problemen met zich mee hoeft te nemen en dat je met diabetes type 1 nog net zo levendig en bevredigend kan leven als iemand zonder deze aandoening.
"Barbie helpt de vroege perceptie van kinderen over de wereld te vormen, en door medische aandoeningen zoals diabetes type 1 te weerspiegelen, zorgen we ervoor dat meer kinderen zichzelf kunnen herkennen”, zegt Krista Berger, senior vice-president van Barbie.
Tienduizenden likes, bijna 15.000 swipes naar rechts en soms wel 40 matches op één dag. De 34-jarige Stefan-Pierre Tomlin is de meest populaire man op Tinder. Of beter gezegd: was. Want hij heeft inmiddels zijn ware liefde gevonden. En nee, die leerde hij niet kennen via Tinder.
Stefan-Pierre downloadde Tinder voor het eerst in 2015 nadat het hem in de ‘echte’ wereld niet lukte om de liefde te vinden. Twee jaar later raakte hij volgens The New York Post ‘verslaafd’ aan de app en zat hij soms wel drie uur per dag te swipen. In 2017 kreeg Stefan-Pierre de titel ‘Mr. Tinder’ toen bleek dat maar liefst 14.600 mensen hem naar rechts hadden geswiped. Soms had hij wel 40 matches op één dag.
Toch zat de ware er nooit tussen. Stefan-Pierre ging wel eens op date en daar hield in hij negen jaar tijd vier keer een relatie aan over, maar geen van die romances bleek blijvend. De échte liefde heeft hij nu pas gevonden. En je raadt nooit waar: in de offline wereld. De voormalige Tinder-gebruiker leerde de 43-jarige Vicky Batsford kennen in een bar in London.
“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat het anders zou worden”, zegt Stefan-Pierre over haar. “Op een gegeven moment had ik 40 matches per dag op Tinder en moest ik de app op stil zetten. Sindsdien heeft online daten nooit echt gewerkt voor mij.”
Hij voegt daar nog aan toe dat zijn succes met datingapps daalde nadat hij de titel Mr. Tinder kreeg. “Het werd een spel waarbij mensen me naar rechts swipeten, puur vanwege wie ik ben. Dus het vinden van de liefde op de ouderwetse manier was waar ik enorm op vertrouwde en ik ben blij dat het heeft gewerkt."
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 10/07 Perrie Edwards
- 10/07 Harper Beckham
- 14/07 Oliver Symons
- 14/07 Flo Windey
- 15/07 Kobe Peeters