Tienerwoord van het jaar is voor het eerst een Nederlandstalig woord

Nico De Greef-09 oktober 2023 om 15:59- Foto:

Tim Mossholder via Unsplash

Het Tienerwoord van 2023 is bekend. Voor het eerst, in vijf jaar tijd, is een Nederlandstalig woord verkozen.

Via de Instagrampagina van nws.nws.nws van de VRT konden Vlaamse tieners, voor het vijfde jaar op rij, stemmen op hun favoriete woord van het jaar. Dit jaar werd maar liefst meer dan 39,000 keer gestemd en kwam het woord 'heftig' als winnaar met 29% van de stemmen uit de bus. Het woord wordt door tieners gebruikt om iets extra te benadrukken. Voorbeeld: "Het wordt morgen een bloedhete dag buiten. Echt heftig."

Op de tweede plaats staat 'Drm' (afkorting voor 'daarom'), gevolgd door 'Broer' (alternatief voor 'bestie/maat') op de derde plaats. Ook de woorden 'Hayek' (een woord geleend uit het Arabisch om aan te geven dat iets overdreven is) en 'Rawr' (iets of iemand leuk of aangenaam vinden) vonden hun weg naar de top 5.

Het is voor het eerst dat een Nederlandstalig woord werd verkozen. In voorbije jaren waren voornamelijk Engelstalige woorden populair bij de jeugd. Zo werd vorig jaar nog 'smash' (iets tof of sexy vinden) verkozen tot het tienerwoord van het jaar. Ook 'bestie', 'simp' en 'yeet' werden als eens verkozen.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer