“Magnesium is een cofactor in meer dan 300 chemische processen in het lichaam,” legt Dr. Ahmed uit via zijn TikTok-kanaal. “Het speelt een rol in eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, bloeddrukregulatie en glucosemanagement. Als je een tekort hebt, kun je je daardoor moe en futloos voelen.”
Vooral jongeren hebben het risico om een tekort te ontwikkelen. Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de meisjes en meer dan een kwart van de jongens tussen 11-18 jaar niet genoeg magnesium binnenkrijgt. Ook bij studenten kan een druk leven met onregelmatige eetgewoonten en veel stress bijdragen aan tekorten.
Het vervelende is dat een bloedtest niet altijd een magnesiumtekort aantoont. “Slechts één procent van het magnesium in je lichaam zit in je bloed,” zegt Dr. Ahmed. “Het meeste zit in je cellen, waardoor een bloedtest vaak geen volledig beeld geeft. De meest nauwkeurige methode is een 24-uurs urinetest, maar die wordt zelden uitgevoerd omdat het nogal omslachtig is.”
Als je je constant moe voelt, je bloedtesten normaal zijn, en je verder gezond bent, kan het volgens Dr. Ahmed de moeite waard zijn om een magnesiumsupplement te proberen. “Het kan echt een verschil maken, vooral als je al van alles hebt geprobeerd zonder resultaat.”
In België wordt een dagelijkse magnesiuminname van 300 mg aanbevolen voor vrouwen en 350 mg voor mannen. Helaas halen veel jongeren deze hoeveelheid niet. Factoren zoals intensieve sport, stress, slechte voeding en zelfs medicatie kunnen je magnesiumvoorraad uitputten.
Gelukkig kun je magnesium uit voeding halen. Het zit onder andere in:
- Volkorenproducten (denk aan bruine rijst, volkorenbrood)
- Groene bladgroenten (zoals spinazie)
- Noten en zaden
- Peulvruchten
- Melkproducten
Lukt het niet om genoeg magnesium uit je voeding te halen? Dan kan een supplement helpen. Dr. Ahmed raadt verschillende soorten aan, zoals magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat. Deze worden goed door het lichaam opgenomen en kunnen helpen bij vermoeidheid.
Maar let op: overdrijf niet. Een te hoge inname van magnesium kan bijwerkingen zoals diarree veroorzaken. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering en overleg bij twijfel met je apotheker of huisarts.