Nieuw vak aan de UGent staat helemaal in teken van Taylor Swift

Nico De Greef-11 augustus 2023 om 15:27

Studenten aan de Universiteit Gent kunnen vanaf volgend academiejaar een nieuw keuzevak volgen dat helemaal in het teken staat van de Amerikaanse popster Taylor Swift.

Het vak 'Literature: Taylor's version', dat nergens anders in de wereld gegeven wordt, moet studenten Engelse Taal- en Letterkunde beter laten kennismaken met de liedjes van de zangeres. Die bevatten namelijk heel wat verwijzingen naar klassiekers van de Engelse literatuur zoals Shakespeare, Romeo & Julia en zelfs Alice in Wonderland.

"Zo heeft ze het in haar liedjes bijvoorbeeld vaak over de prins op het witte paard", verklaart de Britse professor Elly McCausland, die het vak zal doceren en zelf ook een enorme 'Swiftie' (benaming die fans van Taylor Swift aan zichzelf hebben gegeven, red) is.

Studenten die aan het vak deelnemen zullen voor aanvang van elke les telkens twee of drie nummers van de zangeres moeten beluisteren. Nadien worden de nummers ontleed en wordt er naar de literaire waarde gekeken.

Klinkt als muziek in de oren? Het wordt nog beter: een examen voor het vak is er niet. Studenten krijgen de keuze tussen het schrijven van een academische paper of een ‘creatieve opdracht’ die ze zelf mogen invullen. Zo mogen studenten bijvoorbeeld ook een podcast maken of een blogpost schrijven.

“Er zijn al genoeg boeken geschreven over Shakespeare en andere (dode) mannen. Het is ook belangrijk dat we moderne vrouwelijke sterren bestuderen. Ik wil mijn studenten laten zien hoe leuk historische Engelse literatuur kan zijn”, aldus McCausland.

Film Taylor Swift komt naar Belgische bioscoop

Karen Luiken-26 september 2023 om 13:01- Foto:

Reuters

Dure kaartjes kopen voor een concert van Taylor Swift? Dat kan, maar er is ook een goedkopere optie om de zangeres te zien optreden. Haar ‘The Eras Tour’ wordt over een paar weken op het witte doek vertoond.

Vanaf 13 oktober zal Kinepolis vier weken lang de bijna drie uur durende film op groot scherm uitzenden. In het teken staat ‘The Eras Tour’, die Taylor Swift in maart 2023 aftrapte en waar ze de hele wereld mee rondreist. Tijdens de tour zingt de zangeres liedjes van al haar albums.

Volgend jaar komt Taylor met ‘The Eras Tour’ naar Europa, maar wie daar geen kaartje voor heeft kunnen scoren, kan volgende maand dus ook terecht bij de Kinepolis. De bioscoopketen zendt de film uit in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Leuven, Oostende, Hasselt, Braine, Rocourt en Palace Liège.

Harry Styles bereikt grote mijlpaal met 'As It Was'

Karen Luiken-26 september 2023 om 08:56- Foto:

Reuters

Harry Styles heeft een grote mijlpaal bereikt met ‘As It Was’. Het nummer staat maar liefst 77 weken op rij in de hitlijst Ultratop. Geen enkele andere artiest kreeg dat eerder voor elkaar.

‘As It Was’ kwam in april 2022 op de eerste plek in de hitlijst te staan. Daar bleef het nummer veertien weken lang, daarna zakte het langzaam maar zeker naar onderen. Veel liedjes verdwijnen op een gegeven moment uit de Ultratop, maar dat gebeurde niet met de song van Harry Styles. Die staat er na 77 weken nog steeds in.

De Britse artiest stoot met zijn mijlpaal The Weeknd van zijn troon. Die stond met zijn liedje ‘Blinding Lights’ 76 weken in de Ultratop. Daarna volgen The Black Eyed Peas met ‘I Gotta Feeling’ (66 weken) en Ed Sheeran met ‘Shape Of You’ (64 weken).

Ontdek meer