Nieuw vak aan de UGent staat helemaal in teken van Taylor Swift

Nico De Greef-11 augustus 2023 om 15:27

Studenten aan de Universiteit Gent kunnen vanaf volgend academiejaar een nieuw keuzevak volgen dat helemaal in het teken staat van de Amerikaanse popster Taylor Swift.

Het vak 'Literature: Taylor's version', dat nergens anders in de wereld gegeven wordt, moet studenten Engelse Taal- en Letterkunde beter laten kennismaken met de liedjes van de zangeres. Die bevatten namelijk heel wat verwijzingen naar klassiekers van de Engelse literatuur zoals Shakespeare, Romeo & Julia en zelfs Alice in Wonderland.

"Zo heeft ze het in haar liedjes bijvoorbeeld vaak over de prins op het witte paard", verklaart de Britse professor Elly McCausland, die het vak zal doceren en zelf ook een enorme 'Swiftie' (benaming die fans van Taylor Swift aan zichzelf hebben gegeven, red) is.

Studenten die aan het vak deelnemen zullen voor aanvang van elke les telkens twee of drie nummers van de zangeres moeten beluisteren. Nadien worden de nummers ontleed en wordt er naar de literaire waarde gekeken.

Klinkt als muziek in de oren? Het wordt nog beter: een examen voor het vak is er niet. Studenten krijgen de keuze tussen het schrijven van een academische paper of een ‘creatieve opdracht’ die ze zelf mogen invullen. Zo mogen studenten bijvoorbeeld ook een podcast maken of een blogpost schrijven.

“Er zijn al genoeg boeken geschreven over Shakespeare en andere (dode) mannen. Het is ook belangrijk dat we moderne vrouwelijke sterren bestuderen. Ik wil mijn studenten laten zien hoe leuk historische Engelse literatuur kan zijn”, aldus McCausland.

'Hunger Games'-acteur Donald Sutherland overleden

Karen Luiken-21 juni 2024 om 06:58

Donald Sutherland is overleden. De acteur, die onder meer bekend was door zijn rol in ‘The Hunger Games’, is 88 jaar geworden.

Het nieuws wordt bekendgemaakt door Kiefer Sutherland, de zoon van Donald. “Met pijn in het hart moet ik mededelen dat mijn vader, Donald Sutherland, is overleden”, schrijft hij in een bericht op X. “Ik denk persoonlijk dat hij een van de belangrijkste acteurs in de filmgeschiedenis is. Nooit afgeschrikt door een rol, goed, slecht of lelijk. Hij hield van wat hij deed en deed wat hij leuk vond, en meer kun je niet vragen. Een goed geleefd leven.”

Deadline schrijft dat Donald al een tijdje ziek was. Hij had naast zijn rol in ‘The Hunger Games’ ook rollen in onder andere ‘Citizen X’, ‘Undoing’, ‘Klute’ en ‘Ordinary People’.

Pommelien Thijs opent eigen pop-up met merch

Karen Luiken-21 juni 2024 om 06:49

Diehard fans van Pommelien Thijs kunnen hun hart ophalen. De zangeres opent van dinsdag 25 juni tot en met zaterdag 29 juni een eigen pop-up met merchandise in hartje Antwerpen.

De store bevindt zich in AMOR, vlak naast de Roma aan de Turnhoutsebaan. Het is de bedoeling dat je zelf een kledingstuk meeneemt, dat vervolgens in de pop-up in een nieuw jasje wordt gestoken. Verder zullen er ook verschillende posters, LP’s en CD’s van ‘Per Ongeluk’ en het nieuwe album ‘Per Ongeluk Live’ verkrijgbaar zijn.

“Je neemt je eigen item mee naar de pop-up shop, en wij bedrukken het met een door jou gekozen ontwerp om het nieuw leven in te blazen, om zo onze gezamenlijke voetafdruk niet te vergroten,” aldus Pommelien, die zelf heel duurzaam met haar kleding omgaat. “Door de opkomst van Fast Fashion kopen mensen veel meer kleding dan nodig. De kwaliteit is slecht en de werkomstandigheden onmenselijk. Veel textiel belandt – na slechts een paar keer dragen – op de vuilnisbelt en maar een klein deel wordt gerecycled. De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen op aarde. Daarom willen we mijn merch graag anders aanpakken.”

Ontdek meer