Nieuw vak aan de UGent staat helemaal in teken van Taylor Swift

Nico De Greef-11 augustus 2023 om 15:27

Studenten aan de Universiteit Gent kunnen vanaf volgend academiejaar een nieuw keuzevak volgen dat helemaal in het teken staat van de Amerikaanse popster Taylor Swift.

Het vak 'Literature: Taylor's version', dat nergens anders in de wereld gegeven wordt, moet studenten Engelse Taal- en Letterkunde beter laten kennismaken met de liedjes van de zangeres. Die bevatten namelijk heel wat verwijzingen naar klassiekers van de Engelse literatuur zoals Shakespeare, Romeo & Julia en zelfs Alice in Wonderland.

"Zo heeft ze het in haar liedjes bijvoorbeeld vaak over de prins op het witte paard", verklaart de Britse professor Elly McCausland, die het vak zal doceren en zelf ook een enorme 'Swiftie' (benaming die fans van Taylor Swift aan zichzelf hebben gegeven, red) is.

Studenten die aan het vak deelnemen zullen voor aanvang van elke les telkens twee of drie nummers van de zangeres moeten beluisteren. Nadien worden de nummers ontleed en wordt er naar de literaire waarde gekeken.

Klinkt als muziek in de oren? Het wordt nog beter: een examen voor het vak is er niet. Studenten krijgen de keuze tussen het schrijven van een academische paper of een ‘creatieve opdracht’ die ze zelf mogen invullen. Zo mogen studenten bijvoorbeeld ook een podcast maken of een blogpost schrijven.

“Er zijn al genoeg boeken geschreven over Shakespeare en andere (dode) mannen. Het is ook belangrijk dat we moderne vrouwelijke sterren bestuderen. Ik wil mijn studenten laten zien hoe leuk historische Engelse literatuur kan zijn”, aldus McCausland.

Acteur uit 'The Last Airbender' doet grappige onthulling

Karen Luiken-24 februari 2024 om 08:21

Ken Leung, een acteur uit de gloednieuwe reeks ‘Avatar: The Last Airbender’, dacht tijdens zijn auditie dat hij auditeerde voor een rol in een ‘Avatar’-film van James Cameron, niet voor een rol in de Netflix-serie waar hij nu in speelt. Dat zegt hij in een gesprek met Deadline.

‘Avatar: The Last Airbender’ is deze week op Netflix verschenen, is gebaseerd op de gelijknamige animatieserie uit 2005 en gaat over de vier naties Vuur, Water, Lucht en Aarde. De ‘Avatar’-films van James Cameron gaan over de blauwe, buitenaardse wezens die zich op een vreemde planeet bevinden.

“Toen ik hoorde dat ik auditie deed voor ‘Avatar’, dacht ik dat ik blauw zou worden”, zegt Ken Leun in een gesprek met Deadline. “Achteraf gezien vind ik het wel leuk dat ik blanco binnenkwam (...) Ik kende het origineel helemaal niet. Misschien is het een kwestie van leeftijd, maar ik wist er niets van.”

Justin Timberlake komt deze zomer naar Antwerpen

Karen Luiken-23 februari 2024 om 07:30

Justin Timberlake komt naar ons land! De zanger geeft op zaterdag 3 augustus een concert in het Sportpaleis in Antwerpen.

Een maand geleden kondigde Justin zijn wereldtour The Forget Tomorrow World Tour aan, waar de show in Antwerpen een onderdeel van is.

De tour start op 29 april in Vancouver en gaat langs allerlei delen van de wereld. In de zomer trekt Justin door Europa. Naast een show in Antwerpen geeft hij ook concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Polen en Groot-Brittannië.

Kaartjes voor de show gaan op vrijdag 1 maart in de verkoop.

Ontdek meer