Nieuw vak aan de UGent staat helemaal in teken van Taylor Swift

Nico De Greef-11 augustus 2023 om 15:27

Studenten aan de Universiteit Gent kunnen vanaf volgend academiejaar een nieuw keuzevak volgen dat helemaal in het teken staat van de Amerikaanse popster Taylor Swift.

Het vak 'Literature: Taylor's version', dat nergens anders in de wereld gegeven wordt, moet studenten Engelse Taal- en Letterkunde beter laten kennismaken met de liedjes van de zangeres. Die bevatten namelijk heel wat verwijzingen naar klassiekers van de Engelse literatuur zoals Shakespeare, Romeo & Julia en zelfs Alice in Wonderland.

"Zo heeft ze het in haar liedjes bijvoorbeeld vaak over de prins op het witte paard", verklaart de Britse professor Elly McCausland, die het vak zal doceren en zelf ook een enorme 'Swiftie' (benaming die fans van Taylor Swift aan zichzelf hebben gegeven, red) is.

Studenten die aan het vak deelnemen zullen voor aanvang van elke les telkens twee of drie nummers van de zangeres moeten beluisteren. Nadien worden de nummers ontleed en wordt er naar de literaire waarde gekeken.

Klinkt als muziek in de oren? Het wordt nog beter: een examen voor het vak is er niet. Studenten krijgen de keuze tussen het schrijven van een academische paper of een ‘creatieve opdracht’ die ze zelf mogen invullen. Zo mogen studenten bijvoorbeeld ook een podcast maken of een blogpost schrijven.

“Er zijn al genoeg boeken geschreven over Shakespeare en andere (dode) mannen. Het is ook belangrijk dat we moderne vrouwelijke sterren bestuderen. Ik wil mijn studenten laten zien hoe leuk historische Engelse literatuur kan zijn”, aldus McCausland.

PXL-Digital studenten en onderzoekers verhuizen naar Corda Campus

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 13:36

PXL-Digital zet een grote stap en verhuist naar Corda Campus, de technologiecampus van Limburg. Tussen innovatieve bedrijven krijgen studenten de kans om zich klaar te stomen voor een carrière in IT of IoT.

“Leren doe je het best in interactie met anderen. En als die anderen, net als wij bij PXL-Digital, innovatie in hun DNA hebben, dan kun je je geen betere locatie voorstellen,” zegt departementshoofd Tristan Fransen. "Hier kunnen onze bachelorstudenten, samen met bedrijven en onderzoekers, werken aan authentieke projecten en stages op het gebied van bijvoorbeeld Artificial Intelligence, zoals slimme robots, en Cybersecurity. Ook studenten van de graduaatsopleidingen krijgen hier de kans om werkplekleren te ervaren.”

Studenten werken samen met bedrijven, doen stages en kunnen deelnemen aan projecten die er écht toe doen. In de Corda Arena vinden bovendien hightech events plaats, zoals drone races, robot wars en VR-challenges, waardoor er een dynamische omgeving ontstaat om nieuwe dingen te ontdekken.

Zowel bachelor- als graduaatsstudenten krijgen unieke kansen, zoals leren op de werkplek, experimenteren met de nieuwste technologieën, en netwerken met professionals uit het werkveld. Ook het onderzoek krijgt een boost. Het Smart ICT Expertisecentrum gaat bedrijven helpen met hun digitalisering, en studenten kunnen meewerken aan praktijkgericht onderzoek.

Dit is waarom Sabrina Carpenter liever niet over haar relaties praat

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 09:49

Sabrina Carpenter heeft niet echt zin om over haar relaties te praten. In een interview met W Magazine legt de 25-jarige popster uit waarom ze liever niks deelt over haar liefdesleven, behalve dan in haar muziek.

“Ik snap dat mensen nieuwsgierig zijn", zegt ze. “Maar luister gewoon naar mijn album en beslis zelf waar de nummers over gaan.”

In augustus bevestigde meerdere Amerikaanse media dat Carpenter een knipperlichtrelatie heeft met 'Saltburn'-ster Barry Keoghan, die ook de hoofdrol speelde in haar videoclip voor 'Please, Please, Please'. De geruchten begonnen na een etentje in LA in december 2023, twee maanden na hun eerste ontmoeting op Paris Fashion Week. In februari werden ze samen gespot op een Grammy-afterparty en kort daarna zoenend bij een hotel. In augustus gingen er geruchten dat het over was tussen de twee, maar Barry ontkrachtte dat door haar nieuwe album op zijn story te delen.

"Dating is wat het is. Als je iemand ontmoet die echt is en alles heeft, dan ga je ervoor," vertelt de popster in het interview. "Ik schrijf nummers over wat ik voel, dus ik snap wel dat mensen willen weten waar die over gaan. Dat hoort erbij."

Ontdek meer