Zo wil UAntwerpen het alcoholgebruik onder jongeren terugbrengen

Karen Luiken-28 september 2021 om 20:14

De cijfers liegen er niet om. Belgische jongeren drinken veel. Vóór corona kwamen er in ons land ieder jaar meer dan 2000 jeugdigen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terecht. Bovendien dronk een derde van de 17- en 18-jarigen minstens één keer per maand minimaal zes glazen op een avond. Hoog tijd dus om het overmatige alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en in kaart te brengen. Hoe? Met de komst van de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol op UAntwerpen.

Voor het initiatief slaan professors Guido Van Hal (UAntwerpen) en de Nederlandse Nico van der Lely de handen ineen. Laatstgenoemde is verbonden aan het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en startte elf jaar geleden de Stichting Jeugd en Alcohol op. Ook richtte hij met steun van de overheid al twaalf alcoholpoli’s op, waar jongeren met een alcoholvergiftiging worden geholpen. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Steeds minder dronken jeugdigen verschijnen op de spoed.

Maar waar bij onze noorderburen de alarmerende cijfers dalen, lopen we in Vlaanderen nog achter als we het over jongeren en alcohol hebben. Reden genoeg om daar iets aan te doen. Met de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol willen de twee professors het alcoholmisbruik bij jongeren in Vlaanderen beter in kaart te brengen, extra inzetten op bewustwording en de eerste Vlaamse alcoholpoli realiseren. Die komt in het UZA en zal voorjaar 2022 van start gaan.

(Photo by Julia Nastogadka on Unsplash)

In Brugge kan je nu op café tussen de kippen

Dieter Blarinckx-15 augustus 2022 om 16:37

Van een honden- of kattencafé had je waarschijnlijk al gehoord, maar nu kan je in Brugge ook naar het eerste kippencafé!

In de Kippen Theetuin van Liesbeth Goegebeur geniet je van een heerlijk kopje thee, in het gezelschap van een tiental kippen.

“Eigenlijk weet men maar heel weinig over kippen en dat is jammer. Het zijn eigenlijk heel intelligente dieren waar je ook veel vriendschap van terugkrijgt. Het zijn gewoon hele leuke beestjes waar je ook veel mee kan doen.”

Ze trainde de kippen om in interactie te gaan met de mensen om zo al haar klanten de ultieme ervaring te bieden:

“Als de mensen hen roepen, komen ze daar meestal spontaan op af. De kippen zijn erop getraind om in interactie te gaan met mensen, al doen we dat steeds vanuit het oogpunt dat dit ook leuk moet zijn voor de kippen zelf. Zo organiseren we binnenkort knutselnamiddagen, waarbij kinderen hooinetten maken waar de kippen dan lekkers uit kunnen pikken.”

Op het menu staat thee, ice tea, pannenkoeken en allerlei gebak. Kippen Theetuin is dagelijks geopend van 14 uur tot 17 uur, behalve op woensdag.

Eerste IKEA in Zuid-Amerika opent de deuren

Dieter Blarinckx-13 augustus 2022 om 18:34

Wie een reisje gepland heeft naar Chili, kan er vanaf nu ook Zweedse balletjes gaan eten bij IKEA. In de Chileense hoofdstad Santiago opende zopas immers de eerste IKEA in Zuid-Amerika!

Afgelopen donderdag stond Santiago even in rep en roer. Reden? De Zweedse keten IKEA opende hun eerste Zuid-Amerikaanse vestiging.

Er stonden tot wel duizenden mensen uren in de rij, om als eerste de winkel te ontdekken.

De nieuwe winkel in Santiago is de 470ste winkel voor IKEA, maar de eerste in het ganse continent Zuid-Amerika. Maar daar blijft het niet bij. Ook zouden er al plannen op tafel liggen om twee vestigingen te openen in Peru en Colombia.

Check enkele sfeerbeelden hieronder in de post van VRT NWS:

Ontdek meer