Zo wil UAntwerpen het alcoholgebruik onder jongeren terugbrengen

Karen Luiken-28 september 2021 om 20:14

De cijfers liegen er niet om. Belgische jongeren drinken veel. Vóór corona kwamen er in ons land ieder jaar meer dan 2000 jeugdigen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terecht. Bovendien dronk een derde van de 17- en 18-jarigen minstens één keer per maand minimaal zes glazen op een avond. Hoog tijd dus om het overmatige alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en in kaart te brengen. Hoe? Met de komst van de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol op UAntwerpen.

Voor het initiatief slaan professors Guido Van Hal (UAntwerpen) en de Nederlandse Nico van der Lely de handen ineen. Laatstgenoemde is verbonden aan het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en startte elf jaar geleden de Stichting Jeugd en Alcohol op. Ook richtte hij met steun van de overheid al twaalf alcoholpoli’s op, waar jongeren met een alcoholvergiftiging worden geholpen. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Steeds minder dronken jeugdigen verschijnen op de spoed.

Maar waar bij onze noorderburen de alarmerende cijfers dalen, lopen we in Vlaanderen nog achter als we het over jongeren en alcohol hebben. Reden genoeg om daar iets aan te doen. Met de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol willen de twee professors het alcoholmisbruik bij jongeren in Vlaanderen beter in kaart te brengen, extra inzetten op bewustwording en de eerste Vlaamse alcoholpoli realiseren. Die komt in het UZA en zal voorjaar 2022 van start gaan.

(Photo by Julia Nastogadka on Unsplash)

De grootste LEGO set ooit: de Titanic!

Dieter Blarinckx-14 oktober 2021 om 06:31

All aboard! Want LEGO komt met een nieuw bouwpakket dat helemaal in het teken staat van de Titanic. Met zo’n lengte van 135 centimeter, en ook exact 9.090 stukjes, is deze replica van het befaamde schip ook officieel de grootste set ooit!

En ze gaan in detail, héél hard in detail! Van zelfs het ketelhuis tot de bekende eetzaal en zelfs de grote magnifieke trap die zich uitstrekt over maar liefst zes verdiepingen, deze replica laat je ieder geheim van de Titanic ontdekken!

“We hebben het wereldberoemde schip met uitzonderlijke precisie nagebouwd, op schaal 1:200. We hebben ons daarvoor gebaseerd op de originele blauwdrukken, van meer dan een eeuw oud. Door zo hard te focussen op de details hebben we een van onze meest uitdagende bouwervaringen ooit kunnen creëren”, klinkt het bij de designers van LEGO.

De set is te pre-orderen vanaf 1 november, of vanaf 8 november online te koop. Voor de ganse set betaal je zo’n 629,99 euro.

Check hieronder de zotte video:

Harry Potter Store Gent opent tijdens Halloween!

Dieter Blarinckx-14 oktober 2021 om 06:15

Potterheads, deze is ein-de-lijk voor jullie! Na weken uitstel is het bijna zover: The Wizard Store Gent open haar deuren tijdens het weekend van Halloween. Dat maakte het team bekend via sociale media.

The Wizard Store is de eerste winkel in Gent die volledig in het teken staat van de Wizarding World van J.K. Rowling. Je kan er allerlei goodies, snacks, hebbedingetjes en props terugvinden van de 'Harry Potter'- en 'Fantastic Beasts'-franchises.

De magische opening staat dus gepland voor 30 en 31 oktober!

Ontdek meer