Zo wil UAntwerpen het alcoholgebruik onder jongeren terugbrengen

Karen Luiken-28 september 2021 om 20:14

De cijfers liegen er niet om. Belgische jongeren drinken veel. Vóór corona kwamen er in ons land ieder jaar meer dan 2000 jeugdigen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terecht. Bovendien dronk een derde van de 17- en 18-jarigen minstens één keer per maand minimaal zes glazen op een avond. Hoog tijd dus om het overmatige alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en in kaart te brengen. Hoe? Met de komst van de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol op UAntwerpen.

Voor het initiatief slaan professors Guido Van Hal (UAntwerpen) en de Nederlandse Nico van der Lely de handen ineen. Laatstgenoemde is verbonden aan het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en startte elf jaar geleden de Stichting Jeugd en Alcohol op. Ook richtte hij met steun van de overheid al twaalf alcoholpoli’s op, waar jongeren met een alcoholvergiftiging worden geholpen. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Steeds minder dronken jeugdigen verschijnen op de spoed.

Maar waar bij onze noorderburen de alarmerende cijfers dalen, lopen we in Vlaanderen nog achter als we het over jongeren en alcohol hebben. Reden genoeg om daar iets aan te doen. Met de Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol willen de twee professors het alcoholmisbruik bij jongeren in Vlaanderen beter in kaart te brengen, extra inzetten op bewustwording en de eerste Vlaamse alcoholpoli realiseren. Die komt in het UZA en zal voorjaar 2022 van start gaan.

(Photo by Julia Nastogadka on Unsplash)

Steeds meer jongeren kruipen met drugs of lachgas achter het stuur

Karen Luiken-25 januari 2022 om 16:25

Drugs en lachgas komen steeds vaker voor in het verkeer, vooral onder jongeren. Uit onderzoek van verkeersinstituut Vias is gebleken dat het percentage jonge bestuurders dat toegeeft maandelijks onder invloed van drugs te rijden, binnen twee jaar tijd is gestegen.

Voor de studie van Vias zijn 6.000 mensen ondervraagd. Zo’n 8 procent daarvan geeft aan minstens één keer per maand achter het stuur te kruipen na drugsgebruik. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar gaat het zelfs om 19 procent. Twee jaar geleden stond dat percentage niet hoger dan 11.

Reden van de stijging? Die kan alles te maken hebben met de coronapandemie. "Het feit dat het uitgaansleven zeer beperkt was de afgelopen jaren, heeft sommige jongeren ertoe verleid om meer drugs thuis te gaan gebruiken, waaronder vooral cannabis. Dat blijft ook na gebruik nog enige tijd in het lichaam aanwezig en kan een impact hebben op de rijprestaties", zegt Stef Willems van Vias Institute volgens Newsmonkey.

Wat Vias verder ook ziet, is dat drugs en alcohol steeds meer worden gecombineerd en dat er steeds vaker lachgas in het spel is. Het gebruiken van lachgas is niet illegaal, maar onder invloed rijden van het spul mag niet.

(Photo by Matthew Henry on Unsplash)

Student opent vuur op school in Duitsland: vrouw overleden

Karen Luiken-25 januari 2022 om 07:54

Een 18-jarige student heeft maandag het vuur geopend in een collegezaal van een universiteit in de Duitse plaats Heidelberg. Eén persoon kwam daarbij om het leven. Dat melden Duitse media.

Het gebeurde net voor 12.30 uur. De dader, een biologiestudent uit Mannheim, liep met een jachtgeweer en automatisch wapen de collegezaal binnen en begon op tientallen aanwezigen te schieten. Eén van hen, een vrouw, raakte ernstig gewond en overleed een paar uur later. Drie anderen liepen verwondingen aan hun benen of rug op.

De dader is na de schietpartij gevlucht en beroofde zichzelf buiten van het leven. Zijn lichaam is ongeveer een half uur na het verschrikkelijke incident gevonden. Over zijn motief is niets bekend. Wel zou hij in het verleden psychische problemen hebben gehad.

(Photo by Jonas Augustin on Unsplash)

Ontdek meer