Student vraagt AI om profielfoto professioneler te doen lijken, wat ze terugkrijgt is schokkend

Nico De Greef-02 augustus 2023 om 14:25

AI beeldgeneratoren zijn aan een stevige opmars bezig. Met de tool kun je allerlei leuke kunstwerken en plaatjes laten maken van diverse onderwerpen, maar soms kan de tool ook met bedenkelijke resultaten afkomen. Dat heeft een 24-jarige studente in de Verenigde Staten eigenhandig ondervonden.

De studente in kwestie, Rona Wang, ging op zoek naar een nieuwe profielfoto voor haar LinkedIn-account en besloot daarvoor de hulp in te roepen van Playground AI, een van de vele tools op het wereldwijde web waarlangs foto's door AI kunnen worden gegenereerd. Ze gaf het programma de opdracht om een random selfie van haarzelf om te toveren tot 'een professionele LinkedIn-profielfoto'.

Wat als resultaat uit de bus kwam, was echter iets dat Wang nooit had verwacht. Tot haar verbazing gaf het programma een beeld terug dat haar voorstelt als een blanke vrouw met blond haar en blauwe ogen. Wat is probleem is? Wang is van Aziatisch-Amerikaanse afkomst.

"Ik had zoiets van: wow, denkt dit ding dat ik wit moet worden om professioneler te lijken", vertelde ze aan de lokale krant Boston.com.

Op 14 juli deelde Wang het resultaat in een post op X (het voormalige Twitter, red), dat inmiddels meer dan 5,9 miljoen keer is bekeken. De virale post werd al snel ook opgemerkt door de uitvinder van Playground AI, Suhail Doshi. Die wist te zeggen dat AI-tools niet op dergelijke manieren kunnen worden geïnstrueerd (hij doelt hier op het bekende fenomeen van whitewashing), maar is evenzeer verbaasd door de uitkomst. De uitvinder belooft om de tool beter te bestuderen om uit te zoeken hoe zoiets kon gebeuren.

Oudste hond ter wereld (31) overleden

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:59

Bobi, de oudste hond ter wereld, is overleden. Zijn Portugese baasje heeft bekendgemaakt dat de harige viervoeter op 31-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies in een dierenziekenhuis.

De hond woonde samen met zijn baasje Leonel Costa en vier katten op een boerderij in het dorp Conqueiros in Portugal. Hij werd geboren op 11 mei 1992, toen zijn baasje nog maar acht jaar oud was.

Bobi was een Rafeiro do Alentejo, een Portugees hondenras dat normaal gesproken tien tot veertien jaar oud wordt. Maar Bobi werd veel ouder; hij wist de 31 jaar en 165 dagen aan te tikken.

Hoe Bobi het zo lang vol heeft kunnen houden? Het geheim zit ‘m volgens zijn baasje in goed eten, veel frisse lucht en nog veel meer liefde. “Bobi eet hetzelfde als wij”, zei Leonel in een eerder gesprek met Associated Press.

Geobsedeerd door beroemdheden? Dan ben je mogelijk minder intelligent

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:19

Kun jij maar geen genoeg krijgen van roddels uit Hollywood? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Een nieuw onderzoek suggereert dat mensen die geobsedeerd zijn door beroemdheden mogelijk minder intelligent zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1800 volwassenen die verschillende cognitieve tests moesten voltooien. Er werd onder meer gefocust op woordenschat en cijfersymbolen. Verder moesten ze ook vragen invullen over hoe geïnteresseerd ze waren in beroemde mensen.

De onderzoekers concludeerden dat de mensen die het meest geïnteresseerd waren in beroemdheden, vaker lagere prestaties hadden op de cognitieve tests. Het is alleen niet duidelijk of de obsessie met de beroemdheden een oorzaak of juist een gevolg was van het hebben van een lagere intelligentie.

“Hoewel het onderzoek niet bewijst dat het ontwikkelen van een sterke obsessie met je favoriete beroemdheid ervoor zorgt dat je lager scoort op cognitieve tests, suggereert het wel dat het verstandig kan zijn om de gevoelens voor je idool zorgvuldig in de gaten te houden”, zo klinkt het volgens The Independent.

Ontdek meer