Student vraagt AI om profielfoto professioneler te doen lijken, wat ze terugkrijgt is schokkend

Nico De Greef-02 augustus 2023 om 14:25

AI beeldgeneratoren zijn aan een stevige opmars bezig. Met de tool kun je allerlei leuke kunstwerken en plaatjes laten maken van diverse onderwerpen, maar soms kan de tool ook met bedenkelijke resultaten afkomen. Dat heeft een 24-jarige studente in de Verenigde Staten eigenhandig ondervonden.

De studente in kwestie, Rona Wang, ging op zoek naar een nieuwe profielfoto voor haar LinkedIn-account en besloot daarvoor de hulp in te roepen van Playground AI, een van de vele tools op het wereldwijde web waarlangs foto's door AI kunnen worden gegenereerd. Ze gaf het programma de opdracht om een random selfie van haarzelf om te toveren tot 'een professionele LinkedIn-profielfoto'.

Wat als resultaat uit de bus kwam, was echter iets dat Wang nooit had verwacht. Tot haar verbazing gaf het programma een beeld terug dat haar voorstelt als een blanke vrouw met blond haar en blauwe ogen. Wat is probleem is? Wang is van Aziatisch-Amerikaanse afkomst.

"Ik had zoiets van: wow, denkt dit ding dat ik wit moet worden om professioneler te lijken", vertelde ze aan de lokale krant Boston.com.

Op 14 juli deelde Wang het resultaat in een post op X (het voormalige Twitter, red), dat inmiddels meer dan 5,9 miljoen keer is bekeken. De virale post werd al snel ook opgemerkt door de uitvinder van Playground AI, Suhail Doshi. Die wist te zeggen dat AI-tools niet op dergelijke manieren kunnen worden geïnstrueerd (hij doelt hier op het bekende fenomeen van whitewashing), maar is evenzeer verbaasd door de uitkomst. De uitvinder belooft om de tool beter te bestuderen om uit te zoeken hoe zoiets kon gebeuren.

Haai gespot bij kust Gran Canaria, strand gesloten

Karen Luiken-17 juni 2024 om 09:30- Foto:

Photo by Marcelo Cidrack on Unsplash

Ga je deze zomer naar Gran Canaria? Lees dan vooral niet verder als je zorgeloos van je vakantie wilt kunnen genieten. Een strand op het eiland is tijdelijk gesloten nadat er in het water een twee meter lange haai is gespot. Dat meldt Mirror.

Het gaat om het strand Melenara Beach aan de oostkant van het eiland. Verschillende mensen lagen in het water toen de haai langs zwom. “De strandwacht begon op zijn fluitje te blazen en gaf aan dat iedereen uit het water moest komen”, aldus een meisje volgens Mirror. “Ik keek om me heen en zag een vin.” Een vriend van het meisje dat er ook bij was, zegt: “Toen we de vin boven het water uit zagen steken, zijn we zo snel mogelijk uit het water in de richting van het strand gegaan.”

De haai blijkt een hamerhaai te zijn. Hulpdiensten hebben het dier proberen te lokaliseren, maar dat is tot nu toe nog zonder resultaat. Het is niet duidelijk hoe lang het strand gesloten blijft.

Deze hond is de grootste ter wereld

Karen Luiken-16 juni 2024 om 08:09

Maak kennis met Kevin, de grootste hond ter wereld. Het gaat om een Duitse dog die volgens Guinness World Records een lengte heeft van bijna een meter.

Van zijn voetkussens tot zijn schouderhoogte is Kevin 97 centimeter lang. De 3-jarige hond woont in het Amerikaanse plaatsje Iowa en wordt door zijn baasjes omschreven als ‘grote baby’.

“Kevin is het toonbeeld van een zachtaardige reus”, aldus baasje Tracy Wolfe. De hond mag dan misschien groot zijn, een stoere held is het niet. Volgens Tracy is hij voor heel veel dingen bang. Hij rent weg van de stofzuiger en schrok zelfs van het meetlint toen hij moest worden opgemeten voor zijn officiële record van Guinness World Records.

“Als puppy bleef Kevin maar groeien en groeien. Hij is de langste hond die ik ooit heb gezien, en dat hij die titel nu daadwerkelijk draagt, is heel spannend voor het gezin”, vervolgt Tracy. “Ik denk niet dat hij zich ervan bewust is dat hij zo groot is. Hij probeert zich voortdurend in kleine bedden te wurmen en op ons te zitten.”

Ontdek meer