Dit is waarom Gen Z'ers niet met wijsvinger willen scrollen

Karen Luiken-05 juli 2023 om 15:44- Foto:

Photo by Plann on Unsplash

Gebruik jij je duim of wijsvinger tijdens het scrollen? Waarschijnlijk de tweede optie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een groot deel van de jongeren het vertikt om de wijsvinger te gebruiken omdat ze er dan uit zouden zien als ‘oude babyboomers’.

De makers van het spelletje Candy Crush hebben een peiling uitgevoerd die de verschillen aantonen in de manier waarop verschillende generaties hun mobiele apparaat gebruiken. Daaruit is volgens Jam Press gebleken dat 80 procent van de Gen Z’ers - die tussen 1997 en 2012 geboren zijn - voornamelijk hun duim gebruiken tijdens het scrollen. Bij millenials - mensen die geboren zijn tussen 1981 en 1996 - gaat het om 65 procent.

Dit doen zij om niet te hoeven lijken op babyboomers, oftewel: degenen die geboren zijn tussen 1946 en 1964. Zo’n 73 procent daarvan gebruikt voornamelijk de wijsvinger bij het scrollen of het spelen van spelletjes op de smartphone.

Uit de studie is ook gebleken dat jongeren hun wijsvinger niet gebruiken omdat ze anders bang zijn belachelijk gemaakt te worden. Een angst die wordt aangewakkerd door de vele memes die rondgaan op het internet. Daarin worden babyboomers bespot vanwege hun manier van communiceren, zoals op onderstaande meme.

Je kunt vanaf nu ook tijdlijnfoto's delen met 'close friends' op Instagram

Karen Luiken-15 november 2023 om 07:45

Niet alleen story’s delen met je beste vrienden, maar ook foto’s op je tijdlijn. Instagram maakt het mogelijk met een update van de functie 'Close Friends'.

De functie ‘Close Friends’ bestaat al een tijdje. Met deze feature kun je een groep mensen samenstellen die meer content van jou mag zien dan je andere volgers. Heb je een story die je alleen met je beste vrienden wilt delen? Dan vink je de functie ‘Close Friends’ aan.

Die optie was lange tijd alleen beschikbaar bij story’s van Instagram, maar daar komt nu dus verandering in. The Verge meldt dat Instagram de functie ook beschikbaar maakt bij foto’s of Reels op je tijdlijn.

Om een bericht of Reel te beperken tot goede vrienden, selecteer je de optie audience (of doelgroep). Je kunt dan kiezen tussen followers (volgers) of close friends (goede vrienden). Als je close friends aantikt, krijgt alleen de door jou geselecteerde groep mensen de content te zien. Easy as that!

Instagram en Facebook krijgen abonnementen zonder reclame

Karen Luiken-31 oktober 2023 om 07:35

Gebruikmaken van Instagram en Facebook zonder reclames? Dat kan binnenkort. Meta, het moederbedrijf achter de platformen, gaat zeer binnenkort betaalde versies zonder advertenties introduceren.

Het abonnement op Instagram en Facebook is vanaf november beschikbaar in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Er zijn verschillende opties beschikbaar: een webversie en een variant voor smartphonegebruikers. De webversie kost tien euro per maand, de variant voor smartphonegebruikers is iets duurder en kost dertien euro per maand.

In eerste instantie zal de nieuwe abonnementsvorm alleen voor 18-plussers beschikbaar zijn.

Ontdek meer