Cocaïne-gebruik neemt flink toe

Karen Luiken-28 juni 2023 om 09:05- Foto:

Photo by Colin Davis on Unsplash

De cocaïne business gaat sky high. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de drug door meer mensen dan ooit gebruikt wordt en dat de productie ervan ongekend hoog is.

Uit het onlangs gepubliceerde World Drug Report 2023 blijkt volgens Vice dat er twee jaar geleden zo’n 22 miljoen cocaïnegebruikers waren, tegenover 21 miljoen in het jaar daarvoor. Bovendien is de productie van de coca, de plant waar cocaïne van wordt gemaakt, flink gestegen van 234.200 hectare in 2020 naar 315.000 hectare in 2021.

“De wereld ervaart momenteel een langdurige toename van zowel vraag als aanbod van cocaïne, die nu over de hele wereld wordt gevoeld”, zo klinkt het in het rapport.

De cocaïnemarkt is het grootst in Noord- en Zuid-Amerika en in West- en Centraal-Europa, maar ook in Afrika, Azië en Zuidoost-Europa groeit het gebruik van de drug volgens het rapport snel.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer