Fans van de animatieserie The Simpsons denken dat de televisiereeks nog maar eens de toekomst heeft voorspelt. Een clip van een oude aflevering gaat momenteel de ronde op sociale media dat doet denken aan het duikboot-drama van de voorbije dagen waarbij een onderzeeër met vijf bemanningsleden aan boord spoorloos is geraakt in de Atlantische Oceaan.
Hebben 'The Simpsons' het vermiste duikboot incident voorspeld?
De onderzeeër 'de Titan', die sinds zondag vermist is en is gemaakt om toeristen naar het wrak van de Titanic te brengen, is tot op heden nog steeds niet gevonden. De situatie lijkt er ook maar niet op te beteren nu er een naderend tekort aan zuurstof voor de bemanning dreigt.
Laat dat precies zijn wat er zich ook in een aflevering van The Simpsons afspeelt. De aflevering met de titel 'Simpson Tide' werd voor het eerst uitgezonden in 1998 en volgt Homer terwijl hij op expeditie gaat naar - je raad het nooit - een gezonken schip, en herenigd wordt met zijn lang verloren gewaande vader Mason.
Tijdens hun schatexcursie komt de duikboot van Homer echter klem te zitten in een onderzeese grot en probeert hij zich een weg vrij te banen. Het duurt niet lang tot er verschillende alarmen in de duikboot afgaan waaronder, misschien wel het engste van allemaal, een knipperend licht dat waarschuwt voor een lage zuurstofgehalte. Kort daarna verliest Homer het bewustzijn in de onderzeeër.
Gelukkig voor Homer werd hij veilig en wel teruggevonden en werd hij drie dagen later weer wakker in het ziekenhuis. We kunnen alleen maar hopen voor een even goede afloop voor de bemanning van de Titan.
The Simpsons al jaren helderziend
The Simpsons hebben wel meer voorspellingen gedaan die daadwerkelijk zijn uitgekomen. Zo hebben ze in de voorbije jaren bijvoorbeeld voorspeld wie de winnaar van de Super Bowl zou worden en dat Donald Trump president zou worden. Ook 9/11, de Covid-19 epidemie en de oorlog in Oekraïne wist de reeks, hoe bizar ook, juist te voorspellen.
Zijn mannen met uitsterven bedreigd? Studie toont aan van wel
Een studie van de Universiteit van Kent zorgt voor ophef online. Het onderzoek toont aan dat het Y-chromosoom, dat mannen maakt tot wat ze zijn, aan het krimpen is. Dus, zijn mannen met uitsterven bedreigd?
Mensen hebben 23 paar chromosomen in elke cel. Chromosomen bevatten je DNA en bepalen bijvoorbeeld of je een man of vrouw wordt. Het 23e paar is hiervoor belangrijk: vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen één X- en één Y-chromosoom. Dat Y-chromosoom zorgt ervoor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongen.
Het Y-chromosoom is essentieel voor het man-zijn, want het wordt van vader op zoon doorgegeven. Maar het is eigenlijk niet nodig om te overleven. Het X-chromosoom is veel belangrijker en heeft maar liefst 900 genen die eiwitten aanmaken. Het Y-chromosoom heeft er nog maar 100. Door de jaren heen is het Y-chromosoom flink gekrompen en langzaam aan het degenereren.
Maar dat was niet altijd zo. Zo'n 166 miljoen jaar geleden had het Y-chromosoom net zoveel genen als het X-chromosoom. Het probleem is dat het Y-chromosoom geen partner heeft om genen mee uit te wisselen, zoals andere chromosomen dat wel doen. Hierdoor kan het schadelijke mutaties niet kwijt en blijft het krimpen.
Toch probeert het Y-chromosoom zichzelf te redden. Een Deense studie ontdekte dat het Y-chromosoom zichzelf repareert met behulp van een speciale DNA-sequentie, palindromen genaamd. Dit helpt om de gezondheid van sperma te behouden. Maar ondanks deze trucjes blijft het Y-chromosoom achteruitgaan. Bij sommige diersoorten, zoals Japanse spitsmuizen, is het zelfs al verdwenen. In dat geval kan het SRY-gen, dat het geslacht bepaalt, naar een ander chromosoom verhuizen. Maar ook dat chromosoom zou uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan.
Dus, wat betekent dit voor de toekomst? Als het Y-chromosoom blijft krimpen, kan dat gevolgen hebben voor de menselijke voortplanting. Zonder Y-chromosoom geen sperma, en zonder sperma geen kinderen. Technologie kan een deel van de problemen oplossen, bijvoorbeeld door genetische manipulatie, waarmee koppels van hetzelfde geslacht of onvruchtbare mannen kinderen kunnen krijgen. Maar de vraag is of dat de natuurlijke voortplanting ooit helemaal kan vervangen.
Volgens het onderzoek zou het Y-chromosoom over 4,6 miljoen jaar kunnen verdwijnen. Tegen die tijd zou de manier waarop we geslacht en voortplanting begrijpen, compleet anders kunnen zijn—of er is misschien zelfs een nieuw geslacht ontstaan.
Behandel jij jouw hond als je eigen kind? Krijgt het diertje alles wat zijn hartje begeert? En kan het voor jou niet gek genoeg zijn? Breng dan even een bezoekje aan Dolce & Gabbana. Het merk heeft een peperdure hondenparfum gelanceerd.
Het geurtje heeft de naam Fefé en kost maar liefst 105 dollar (omgerekend zo’n 96 euro). De parfum is geïnspireerd op de poedel van oprichter Domenico Dolce en bevat noten van ylang-ylan, muskus en sandelhout. De geur is alcoholvrij en – natuurlijk – veilig voor huisdieren.
Vind je 105 dollar veel voor een parfum voor je hond? Wij ook. Maar let wel: het product wordt geleverd met een gratis Dolce & Gabbana hondenhalsband.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 11/09 Jietske Van de Veire
- 11/09 DJ 5napback
- 13/09 Olga Leyers
- 13/09 Niall Horan
- 13/09 Niall Horan