Reuzegommer sleept Acid voor de rechter

Joyce Vander Auwera-22 juni 2023 om 15:30

Een lid van studentenvereniging Reuzegom heeft besloten om juridische stappen te ondernemen tegen YouTuber Acid, ook bekend als Nathan Vandergunst. Deze Reuzegommer is niet vervolgd in verband met de dood van Sanda Dia. De familie van het lid, die een restaurant runt in Antwerpen, heeft Acid persoonlijk gedagvaard wegens laster en smaad.

Acid verloor begin juni tijdelijk zijn YouTube-account nadat hij een video had geüpload waarin hij de identiteit van vier (voormalige) leden van Reuzegom onthulde, waaronder twee personen die schuldig waren bevonden in de zaak rond de dood van Sanda Dia. Hij verklaarde dat hij de Reuzegom-leden wilde cancelen omdat hij vond dat ze niet voldoende gestraft waren voor de dood van Sanda Dia. Volgens YouTube had Acid hiermee de regels overtreden, en daarom werd zijn account tijdelijk opgeschort.

Een week later plaatste Acid opnieuw een video: "Het spijt me Reuzegom, sorry". Echter, wie de content van Acid goed kent, weet dat hij in de video geen excuses aanbood. Hij sprak over een 'turbulente week' waarin hij beweerde dat hij eigenhandig het debat over de adequaatheid van de straffen had aangezwengeld. Hij bekritiseerde ook de media, het gerecht en de advocaten van de Reuzegom-leden.

Deze video's hebben nu echter juridische gevolgen. De familie van een van de genoemde Reuzegommers heeft besloten gerechtelijke stappen te ondernemen. Het betreffende Reuzegom-lid werd niet vervolgd in de zaak rond de dood van Sanda Dia en is dus ook niet veroordeeld. Toch kwamen hij en het restaurant van zijn ouders aan bod in de video's van Acid. Het restaurant werd na deze video's geboycot, ontving valse reserveringen en negatieve recensies.

Om die reden hebben de ouders een directe dagvaarding ingediend voor laster en smaad, stalking, elektronische stalking en haatzaaien. De zaak zal in september worden behandeld voor de rechtbank van Brugge. Het Reuzegom-lid eist een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Jongen blind na te veel alcohol op ontgroeningsritueel

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 11:19

Een Amerikaanse student is blind geworden nadat hij tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen werd een dodelijke hoeveelheid alcohol te drinken. Zijn spraak- en loopvermogen is ook aangetast.

De voormalige student van de Universiteit van Missouri werd gedwongen een grote hoeveelheid alcohol te drinken en viel uiteindelijk bewusteloos. Hoewel de broeders hem naar het ziekenhuis brachten toen zijn toestand verslechterde, was het helaas te laat. Zijn bloedalcoholgehalte overschreed zes keer de wettelijke limiet. Nu heeft hij constante zorg nodig, met medische kosten die naar schatting meer dan $2 miljoen bedragen.

Na een civiele rechtszaak tegen de studentenclub Phi Gamma Delta, werd de zaak buiten de rechtbank geschikt. Het ontgroeningsritueel omvatte ook drugsgebruik en vernederingen. De student werd gedwongen tot gevaarlijke activiteiten en kampte met ernstig slaaptekort. Verschillende leden van de studentenclub hebben schuld bekend voor hun rol in het incident. Een van de leiders van Phi Gamma Delta staat nu voor zes maanden gevangenisstraf.

Let's Vote Festival van HOGENT helpt studenten stemmen

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 09:27

Op 9 juni vinden de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Voor heel wat studenten is het de eerste keer dat ze hun stem mogen laten horen. Daarom gidst het departement Sociaal-Agogisch Werk van HOGENT hen met het Let’s Vote Festival door het doolhof van politiek en verkiezingen.

Het Let's Vote Festival vindt nog tot 31 mei plaats in gebouw T (gelijkvloers) op campus Schoonmeersen en omvat heel wat informatie over het hoe, wat en waarom van verkiezingen, de uitgebreide programma’s van de verschillende partijen en vragen en stellingen over de verkiezingen en over maatschappelijke uitdagingen. Er staan ook vier stemhokjes, waardoor de studenten het stemproces zelf kunnen ervaren zodat ze op 9 juni met vaste hand het stemhokje instappen.

Het Let’s Vote Festival is een initiatief van het departement Sociaal-Agogisch Werk, Living Lab Schoonmeersen en studentenraad Revolte, in samenwerking met externe organisaties De Ambrassade, Bataljong en Burgerplicht. Experten van die organisaties organiseren op verschillende momenten interactieve sessies.

Ontdek meer