Reuzegommer sleept Acid voor de rechter

Joyce Vander Auwera-22 juni 2023 om 15:30

Een lid van studentenvereniging Reuzegom heeft besloten om juridische stappen te ondernemen tegen YouTuber Acid, ook bekend als Nathan Vandergunst. Deze Reuzegommer is niet vervolgd in verband met de dood van Sanda Dia. De familie van het lid, die een restaurant runt in Antwerpen, heeft Acid persoonlijk gedagvaard wegens laster en smaad.

Acid verloor begin juni tijdelijk zijn YouTube-account nadat hij een video had geüpload waarin hij de identiteit van vier (voormalige) leden van Reuzegom onthulde, waaronder twee personen die schuldig waren bevonden in de zaak rond de dood van Sanda Dia. Hij verklaarde dat hij de Reuzegom-leden wilde cancelen omdat hij vond dat ze niet voldoende gestraft waren voor de dood van Sanda Dia. Volgens YouTube had Acid hiermee de regels overtreden, en daarom werd zijn account tijdelijk opgeschort.

Een week later plaatste Acid opnieuw een video: "Het spijt me Reuzegom, sorry". Echter, wie de content van Acid goed kent, weet dat hij in de video geen excuses aanbood. Hij sprak over een 'turbulente week' waarin hij beweerde dat hij eigenhandig het debat over de adequaatheid van de straffen had aangezwengeld. Hij bekritiseerde ook de media, het gerecht en de advocaten van de Reuzegom-leden.

Deze video's hebben nu echter juridische gevolgen. De familie van een van de genoemde Reuzegommers heeft besloten gerechtelijke stappen te ondernemen. Het betreffende Reuzegom-lid werd niet vervolgd in de zaak rond de dood van Sanda Dia en is dus ook niet veroordeeld. Toch kwamen hij en het restaurant van zijn ouders aan bod in de video's van Acid. Het restaurant werd na deze video's geboycot, ontving valse reserveringen en negatieve recensies.

Om die reden hebben de ouders een directe dagvaarding ingediend voor laster en smaad, stalking, elektronische stalking en haatzaaien. De zaak zal in september worden behandeld voor de rechtbank van Brugge. Het Reuzegom-lid eist een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer