Slaap je slecht? Seks werkt!

Karen Luiken-11 juni 2023 om 16:06- Foto:

Dainis Graveris, Sexual Alpha

Je kunt een paar dingen doen als je slecht slaapt. Het nemen van een slaappil is er daar één van, maar volgens recent onderzoek is er iets wat veel beter zou kunnen helpen: seks.

Voor de studie, die deze week op de jaarlijkse SLEEP-bijeenkomst in Indianapolis werd gepresenteerd, werden 53 volwassenen ondervraagd over hun slaapgewoonten. Ze moesten vragen beantwoorden over hun slaapkwaliteit, seks, orgasmes en het gebruik van slaapmedicatie.

Uit de gegevens is gebleken dat een groot deel beter slaapt na seks dan na het nemen van een slaappil. Het gaat om zo’n 75 procent. “Het is interessant om te zien hoe vaak seks werd gebruik als hulpmiddel om te slapen”, zegt co-auteur Seema Khosla volgens The New York Post.

WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

Dit is hoeveel seks elke generatie heeft, volgens onderzoek

Chelsy Vanlerberghe-05 september 2024 om 16:14

Let's talk about sex, baby! Voor Wereld Seksuele Gezondheidsdag hebben onderzoekers een studie uitgebracht over hoeveel seks elke generatie per maand heeft, en de resultaten zijn verrassend.

Volgens de studie blijken jongeren flink achter te lopen als het gaat om seks. “Bijna de helft van Gen Z zei single te zijn,” aldus Dr. Justin Lehmiller van het Kinsey Institute, die het onderzoek leidde, volgens de Daily Mail.

De studie, “The State of Dating: How Gen Z is Redefining Sexuality and Relationships”, is gebaseerd op data van 3.310 Feeld-gebruikers uit 71 landen, van 18 tot 75 jaar oud. Ze werden ondervraagd over hun seksuele voorkeuren en ervaringen.

Wat bleek? Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980) en millennials (1981-1996) scoren het hoogst, met gemiddeld vijf keer seks per maand. Baby Boomers (1946-1964) en Gen Z (1997-2012) eindigen onderaan, met gemiddeld drie keer per maand.

“Gen Z en Boomers hebben bijna dezelfde seksuele frequenties, wat betekent dat de jongste en oudste volwassenen de minste seks hebben,” schreven de onderzoekers.

Toch blijkt dat die jongere generatie veel plezier heeft tijdens seks. 50% van Gen Z is single, vergeleken met een vijfde van Millennials, Gen X en Boomers. Ondanks het lagere aantal seksmomenten, zijn ze het meest avontuurlijk: de helft heeft sinds Feeld (de datingapp) een nieuwe kink ontdekt. Voor Millennials is dat 49%, voor Gen X 39% en voor Boomers 33%.

De onderzoekers gaven twee mogelijke redenen. “Oudere volwassenen hebben meer tijd gehad om hun voorkeuren te ontdekken. Maar het lijkt ook dat jongere volwassenen vandaag de dag meer openstaan voor nieuwe dingen en dus meer kans hebben om kinks te verkennen.”

En hier komt de twist: Gen Z fantaseren bijna twee keer zoveel over monogamie dan oudere generaties. Dit lijkt niet te kloppen met het beeld van twintigers als vrije geesten die tegen romantische normen ingaan.

Waarom idealiseren jonge singles monogamie terwijl oudere generaties vaak voor niet-monogamie kiezen? De onderzoekers denken dat oudere volwassenen meer ervaring hebben met monogamie en het misschien niet meer willen, of dat ze na lange tijd behoefte hebben aan iets nieuws.

Ontdek meer