Dit betaal je voor een gemiddelde kot in Brussel

Karen Luiken-25 mei 2023 om 13:23- Foto:

Photo by Bench Accounting on Unsplash

Het financiële leven van een student gaat niet over rozen. Alleen al voor een kot ben je honderden euro’s kwijt. Uit onderzoek is gebleken dat je in Brussel gemiddeld 531 euro voor een studentenwoning betaalt.

De studie is uitgevoerd door Brik en is gedaan om de ervaringen van studenten bij een mogelijk verblijf op een Brussels kot beter in kaart te brengen. Meer dan 1.000 studenten deden eraan mee, waarvan een meerderheid aangaf op zichzelf te wonen. “Daarbij blijkt dat een kamer met gedeelde voorzieningen de populairste vorm van studentenhuisvesting is,” zegt Jurgen Ral, directeur van Brik. “Al omvat ‘op kot’ ook andere woonvormen, zoals een studio en cohousing.”

Gemiddeld betalen de kotstudenten 531 euro per maand voor een kot, al moet daar wel bij gezegd worden dat Engelstalige studenten meer betalen (580 euro) dan Nederlandstalige (496 euro).

Echt goedkoop is dat niet, maar studenten moeten vaak al blij zijn als ze überhaupt een kamer vinden. Brik probeert daar een handje bij te helpen door het vernieuwde MyKot te lanceren, een platform met daarop een eigen aanbod van betaalbare studentenkamers. “Met de vernieuwde kotzoeker tonen we studenten alle beschikbare koten. Daarbij kunnen studenten kiezen welk type kot ze zoeken en een maximumbudget instellen. Ook de afstand tot hun campus is een mogelijke parameter,” legt Jurgen Ral uit. Verder kan een student chatten met een kotbaas om afspraken te maken en kan je koten in één oogopslag bekijken via een 360-overview. "We bieden ook een modelcontract aan waarmee je zonder zorgen kan huren of verhuren.”

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Alles wat je moet weten over de TAGMAG-ronde op de 12urenloop

Chelsy Vanlerberghe-05 mei 2025 om 18:20

Op woensdag 7 mei verandert de Esplanade van de VUB in een loopparcours. Van 10u tot 22u draait alles rond de legendarische 12urenloop, het slotevent van de VUB Sporttrofee. Organisatoren PK en Mesacosa zorgen zoals elk jaar voor een sportieve strijd, veel ambiance en ludieke rondes. En er is één ronde waar we dit jaar extra naar uitkijken: de TAGMAG-ronde om 16u!

De naam zegt het al: 12 uur lang lopen teams in estafettevorm rondjes voor de overwinning. Of je nu loopt, supportert of gewoon komt voor de sfeer: er is plek voor iedereen. De estafette bepaalt welk team met de sporttrofee naar huis gaat, maar da’s maar een deel van het verhaal. Want naast de competitieve loop zijn er ook de ludieke rondes die de show stelen: creatieve challenges zoals de zak-van-sinterklaasronde en de bikini-ronde. Elke ludieke deelname levert punten op, en de top 3 scoort extra. Alles wordt netjes bijgehouden in een apart klassement, los van het gewone lopen. Wie aan het eind van de dag de meeste punten sprokkelt, wint de ludieke competitie én een prijs.

Om 16u is het tijd voor de TAGMAG-ronde en die draait volledig rond... vloggen. De opdracht? Vlog je volledige loopronde. Ja, echt. Of je nu met je telefoon in selfie-modus loopt, een actiecamera aan je hoofd plakt of iemand anders laat filmen terwijl jij gekke dingen doet op het parcours: alles mag, zolang jij je creativiteit laat spreken.

Geen loper? Geen probleem. Kom supporteren, chillen met je vrienden in de zomerbar of dansen tussen de rondes door: de muziek staat sowieso aan. Wij zijn er sowieso bij, jij ook?!

Ontdek meer