De beste hooikoorts-apps voor een allergievrije lente

Nezir Yikik-26 april 2023 om 09:50- Foto:

via Freepik

Ah, de lente. De tijd om lekker buiten te zijn en te genieten van de frisse lucht en bloeiende bomen… tenzij je hooikoorts hebt. Dan is de lente meer een tijd van wanhoop en een constante stroom van tissues. Gelukkig zijn er apps die je helpen om het vervelende pollenseizoen door te komen.

AIR MATTERS

Als je op zoek bent naar een app met nauwkeurige voorspellingen, dan is Air Matters zeker een aanrader. De app is veelzijdig en geeft gedetailleerde informatie over de verschillende pollen en de locaties. Zo weet je precies welke plekken je moet vermijden, waar de pollenconcentratie op dat ogenblik het hoogste is.

En alsof dat niet genoeg is, houdt de app ook rekening met luchtvervuiling en andere factoren die invloed kunnen hebben op je ademhaling. Klinkt goed, toch?

Air Matters is gratis te downloaden, maar vereist in-app aankopen voor extra functies.

HOOIKOORTSRADAR LITE

Deze app is al jaren populair onder hooikoortspatiënten. Hooikoortsradar Lite is voorzien van een kaart die opgedeeld is in verschillende kleuren. Zo zie je in één oogopslag welke bomen en grassen er realtime in bloei staan. Dat is niet alles, want als de pollenconcentratie hoog is, dan ontvang je een notificatie om extra oplettend te zijn. Verder houdt de app een gemiddelde klachtenscore bij per locatie voor extra betrouwbare voorspellingen.

De user interface van Hooikoortsradar Lite is vrij simplistisch en minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld Air Matters. Als je groot belang hecht aan design, dan is deze app misschien niet meteen voor jou.

Hooikoortsrader Lite is gratis te downloaden, maar biedt ook een betaalde versie aan zonder advertenties (voor toestellen die op Android draaien, is enkel de betaalde versie beschikbaar).

WEERONLINE

Hoewel deze app vooral bekend staat om het weerbericht, heeft het ook een pollenradar die de pollenconcentratie in beeld brengt. Via de instellingen kan je aangeven voor welke plantensoorten en bomen je allergisch bent. Weeronline geef je dan een waarschuwing als ze in bloei staan. De app is vooral handig voor mensen die precies weten welke planten of bomen hun allergische reactie veroorzaken. Houd je van een eenvoudig design zonder al te veel opties, dan is deze app de moeite om uit te testen.

Weeronline is gratis te downloaden, maar vereist net zoals de andere alternatieven, in-app aankopen voor aanvullende functies.

Dus, wat ga jij doen? Blijf je snuffend en niezend binnen zitten, of ga je deze apps downloaden en genieten van de lente? De keuze is aan jou!

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer