De waarheid over je knokkels kraken en artrose

Nezir Yikik-24 april 2023 om 12:30- Foto:

Eren via Pexels

Ben je verslaafd aan het kraken van je knokkels? Dan heb je vast weleens gehoord hoe schadelijk het kan zijn of zelfs artrose kan veroorzaken. Maar de belangrijkste vraag is: klopt dat wel?


Hoewel het kraken van je knokkels vervelend kan zijn voor anderen, kan het soms oh zo goed voelen voor jezelf. Al decennialang wordt ons verteld dat het schadelijk is voor onze botten, maar volgens experten klopt dat niet. Gelukkig!

Luchtbellen die ontploffen

Mala Kaul M.D. - dermatologe aan het Piedmont ziekenhuis in de Amerikaanse staat Atlanta - legt de wetenschap achter het kraken van je botten uit:

Tussen de gewrichten van je vingers bevindt zich een vloeistof die fungeert als een soort kussen, zodat je geen pijn ervaart bij het bewegen van je vingers. In diezelfde vloeistof vormen zich op natuurlijke wijze ook luchtbellen, die vrijkomen bij het kraken. Het geluid dat je hoort en het gevoel dat je krijgt, zijn dus niet afkomstig van je botten!

“Er is een veelvoorkomend misverstand dat als je je knokkels kraakt, je artritis ontwikkelt. Maar de waarheid is dat dit niet het geval is.”

- Reumatologe Mala Kaul M.D.

Mogelijke risico’s

Het is wel belangrijk om te weten dat er enkele ongemakken kunnen optreden bij het kraken van je vingers. Volgens Harvard Medical School zijn er incidenten gemeld waarbij mensen per ongeluk hun vingers uit de kom kraakten. Bovendien is er een risico op scheurtjes in de ligamenten als je het te hard doet. Hoewel het onwaarschijnlijk is, moet je toch voorzichtig zijn en onnodige kracht vermijden.

Ga dus gerust verder met het kraken, zolang het geen pijn doet. Maar wees je bewust van de mogelijke risico’s!

Clé & Kobe into the wild: van de grond in Botswana!

Joyce Vander Auwera-22 april 2024 om 16:00

KILROY organiseert reizen op maat over de hele wereld. Surfen, safari, stranden, bergen… you name it, zij regelen het. Clé & Kobe konden dankzij KILROY mee met een groepsreis doorheen Botswana!

Individueel, met een vriend(in) of in groep? Check de website van KILROY en plan jouw volgende onvergetelijke avontuur!

Meer info over Clé & Kobe hun reis naar Botswana vind je hier.

Efteling introduceert drie nieuwe abonnementen

Karen Luiken-18 april 2024 om 07:43

Het is opletten geblazen voor diehard fans van de Efteling. Het pretpark gaat nieuwe abonnementen aanbieden. Vaak terugkerende bezoekers kunnen vanaf juni kiezen uit drie verschillende varianten.

Bij de drie abonnementen is de boodschap simpel: wie meer betaalt, krijgt meer voordelen. Men kan kiezen tussen een Classic abonnement, Plus of Premium. De goedkoopste optie is het Classic-lidmaatschap, waarmee leden 290 dagen per jaar toegang hebben tot de Efteling, ook tijdens een aantal vakanties. De variant kost 20 euro per maand of 225 euro per jaar.

Na Classic komt Plus, waar een prijskaartje van 25 euro per maand of 275 euro per jaar aan hangt. Hiermee kan men 340 dagen per jaar naar de Efteling en er geldt een korting van 5 procent op eten, drinken en souvenirs.

Het duurste abonnement is Premium en kost 35 euro per maand of 390 euro per jaar. Het biedt alle dagen tot de Efteling, 10 procent korting op eten, drinken en souvenirs én toegang tot een speciaal evenement. Verder krijg je bij deze variant vier tickets met vriendenkorting; bij Classic en Plus gaat het om twee van deze tickets.

Ontdek meer