De waarheid over je knokkels kraken en artrose

Nezir Yikik-24 april 2023 om 12:30- Foto:

Eren via Pexels

Ben je verslaafd aan het kraken van je knokkels? Dan heb je vast weleens gehoord hoe schadelijk het kan zijn of zelfs artrose kan veroorzaken. Maar de belangrijkste vraag is: klopt dat wel?


Hoewel het kraken van je knokkels vervelend kan zijn voor anderen, kan het soms oh zo goed voelen voor jezelf. Al decennialang wordt ons verteld dat het schadelijk is voor onze botten, maar volgens experten klopt dat niet. Gelukkig!

Luchtbellen die ontploffen

Mala Kaul M.D. - dermatologe aan het Piedmont ziekenhuis in de Amerikaanse staat Atlanta - legt de wetenschap achter het kraken van je botten uit:

Tussen de gewrichten van je vingers bevindt zich een vloeistof die fungeert als een soort kussen, zodat je geen pijn ervaart bij het bewegen van je vingers. In diezelfde vloeistof vormen zich op natuurlijke wijze ook luchtbellen, die vrijkomen bij het kraken. Het geluid dat je hoort en het gevoel dat je krijgt, zijn dus niet afkomstig van je botten!

“Er is een veelvoorkomend misverstand dat als je je knokkels kraakt, je artritis ontwikkelt. Maar de waarheid is dat dit niet het geval is.”

- Reumatologe Mala Kaul M.D.

Mogelijke risico’s

Het is wel belangrijk om te weten dat er enkele ongemakken kunnen optreden bij het kraken van je vingers. Volgens Harvard Medical School zijn er incidenten gemeld waarbij mensen per ongeluk hun vingers uit de kom kraakten. Bovendien is er een risico op scheurtjes in de ligamenten als je het te hard doet. Hoewel het onwaarschijnlijk is, moet je toch voorzichtig zijn en onnodige kracht vermijden.

Ga dus gerust verder met het kraken, zolang het geen pijn doet. Maar wees je bewust van de mogelijke risico’s!

Ga jij laat naar bed? Dan hebben we slecht nieuws voor je

Karen Luiken-18 juni 2024 om 14:33- Foto:

Photo by Andisheh A on Unsplash

Je hebt twee typen mensen: de één ligt het liefst zo vroeg mogelijk in de veren, de ander is een nachtbraker. Als jij bij het laatste kamp hoort, hebben we helaas slecht nieuws voor je. Uit onderzoek is gebleken dat het slecht voor je gezondheid kan zijn om laat naar bed te gaan.

Een studie van Imperial College London concludeert dat ochtendmensen minder vaak psychische klachten hebben dan avondmensen. Specifieker: mensen die vóór 01.00 uur naar bed gaan, zijn over het algemeen mentaal gezonder en hebben minder vaak last van mentale, gedrags- en neurologische ontwikkelingsstoornissen, depressie of angststoornissen.

De studie, die gepubliceerd werd in Psychiatry Research, is volgens Medical News Today uitgevoerd onder bijna 74.000 mensen, waarvan 56 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 63,5 jaar en de gemiddelde nachtrust was zeven uur per dagelijkse slaapcyclus.

Natte week met (heel) veel regen verwacht

Karen Luiken-17 juni 2024 om 06:17- Foto:

Photo by Max on Unsplash

Zomer in aantocht? Nee, nog steeds niet. Het wordt deze week wederom een natte bedoeling. VRT meldt dat we de komende dagen een maandhoeveelheid aan neerslag kunnen verwachten.

Deze week kan er zo’n 70 liter water per vierkante meter vallen. Dinsdag en donderdag worden de natste dagen met felle buien en veel regen op sommige dagen, maar ook maandag en vrijdag blijft het nat. Volgens Binnenlandse Zaken is er zelfs risico op een storm of wateroverlast.

Blijft het de komende tijd zo slecht? Hopelijk niet. Hoe het er nu uitziet, maken de vele regenwolken volgende week hoogstwaarschijnlijk plaats voor meer zon en gaan de temperaturen een tikkeltje omhoog.

Ontdek meer