De waarheid over je knokkels kraken en artrose

Nezir Yikik-24 april 2023 om 12:30- Foto:

Eren via Pexels

Ben je verslaafd aan het kraken van je knokkels? Dan heb je vast weleens gehoord hoe schadelijk het kan zijn of zelfs artrose kan veroorzaken. Maar de belangrijkste vraag is: klopt dat wel?


Hoewel het kraken van je knokkels vervelend kan zijn voor anderen, kan het soms oh zo goed voelen voor jezelf. Al decennialang wordt ons verteld dat het schadelijk is voor onze botten, maar volgens experten klopt dat niet. Gelukkig!

Luchtbellen die ontploffen

Mala Kaul M.D. - dermatologe aan het Piedmont ziekenhuis in de Amerikaanse staat Atlanta - legt de wetenschap achter het kraken van je botten uit:

Tussen de gewrichten van je vingers bevindt zich een vloeistof die fungeert als een soort kussen, zodat je geen pijn ervaart bij het bewegen van je vingers. In diezelfde vloeistof vormen zich op natuurlijke wijze ook luchtbellen, die vrijkomen bij het kraken. Het geluid dat je hoort en het gevoel dat je krijgt, zijn dus niet afkomstig van je botten!

“Er is een veelvoorkomend misverstand dat als je je knokkels kraakt, je artritis ontwikkelt. Maar de waarheid is dat dit niet het geval is.”

- Reumatologe Mala Kaul M.D.

Mogelijke risico’s

Het is wel belangrijk om te weten dat er enkele ongemakken kunnen optreden bij het kraken van je vingers. Volgens Harvard Medical School zijn er incidenten gemeld waarbij mensen per ongeluk hun vingers uit de kom kraakten. Bovendien is er een risico op scheurtjes in de ligamenten als je het te hard doet. Hoewel het onwaarschijnlijk is, moet je toch voorzichtig zijn en onnodige kracht vermijden.

Ga dus gerust verder met het kraken, zolang het geen pijn doet. Maar wees je bewust van de mogelijke risico’s!

Zo genees je muggenbeten snel en makkelijk

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 14:03- Foto:

National Institute of Allergy and Infectious Diseases via Unsplash

Als er één ding is waar iedereen het over eens kan zijn, is het dit wel: muggenbeten zijn verschrikkelijk. Daarom geeft een dermatoloog nu een handige tip: plak een pimple patch op de muggenbeet.

Het klinkt misschien simpel, maar het werkt echt. “Die pleister voorkomt dat je gaat krabben, wat vaak leidt tot infecties en littekens”, vertelt ze in een TikTok-video die inmiddels 7,3 miljoen keer is bekeken. “Reinig de beet goed voor en na het plakken. Zo houd je de jeuk onder controle.”

In pimple patches zitten vaan hydrocolloïden. Een andere dokter zweert bij hydrocolloïdenpleisters. Hydrocolloïden zijn stoffen die vaak worden gebruikt in medische pleisters en verbanden. Ze vormen een beschermende laag over je huid, nemen overtollig vocht op en verminderen ontsteking en roodheid. Hierdoor wordt jeuk en zwelling sneller aangepakt. Je vindt hydrocolloïdpleisters in bij apotheken, drogisterijen, of gewoon online. Merken zoals Compeed en Hansaplast bieden hydrocolloïdpleisters aan die je makkelijk kunt gebruiken.

Er wordt wel geadviseerd om de pleister niet langer dan acht uur te laten zitten. Verwijder de pleister en gebruik een cortisonecrème om de laatste restjes jeuk en roodheid weg te werken. Zo ben je snel van die vervelende beet af.

Beyoncé geeft Kamala Harris 'Freedom' voor campagne

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 09:53

Kamala Harris kwam maandagavond haar campagnehofkwartier binnen op de klanken van Beyoncé’s ‘Freedom’ van het album 'Lemonade'. Volgens CNN kreeg Harris vlak voor haar optreden toestemming van Beyoncé om het nummer tijdens haar hele campagne te gebruiken.

Hoewel Beyoncé Harris nog niet officieel heeft gesteund (maar haar moeder Tina Knowles wel), voelt deze toestemming al als een stille goedkeuring. Een expliciete steun van Beyoncé kan snel volgen. Ze steunde Biden/Harris in 2020, Hillary Clinton in 2016 en trad op tijdens Obama’s tweede inauguratie in 2013.

Beyoncé is niet de enige popster die Harris lijkt te steunen. Zangeres Charli XCX postte “Kamala IS Brat”, verwijzend naar haar virale album. Dat werd enthousiast onthaald door Harris' team, die de tweet repostte en gebruikte voor memes.

Ontdek meer