De waarheid over je knokkels kraken en artrose

Nezir Yikik-24 april 2023 om 12:30- Foto:

Eren via Pexels

Ben je verslaafd aan het kraken van je knokkels? Dan heb je vast weleens gehoord hoe schadelijk het kan zijn of zelfs artrose kan veroorzaken. Maar de belangrijkste vraag is: klopt dat wel?


Hoewel het kraken van je knokkels vervelend kan zijn voor anderen, kan het soms oh zo goed voelen voor jezelf. Al decennialang wordt ons verteld dat het schadelijk is voor onze botten, maar volgens experten klopt dat niet. Gelukkig!

Luchtbellen die ontploffen

Mala Kaul M.D. - dermatologe aan het Piedmont ziekenhuis in de Amerikaanse staat Atlanta - legt de wetenschap achter het kraken van je botten uit:

Tussen de gewrichten van je vingers bevindt zich een vloeistof die fungeert als een soort kussen, zodat je geen pijn ervaart bij het bewegen van je vingers. In diezelfde vloeistof vormen zich op natuurlijke wijze ook luchtbellen, die vrijkomen bij het kraken. Het geluid dat je hoort en het gevoel dat je krijgt, zijn dus niet afkomstig van je botten!

“Er is een veelvoorkomend misverstand dat als je je knokkels kraakt, je artritis ontwikkelt. Maar de waarheid is dat dit niet het geval is.”

- Reumatologe Mala Kaul M.D.

Mogelijke risico’s

Het is wel belangrijk om te weten dat er enkele ongemakken kunnen optreden bij het kraken van je vingers. Volgens Harvard Medical School zijn er incidenten gemeld waarbij mensen per ongeluk hun vingers uit de kom kraakten. Bovendien is er een risico op scheurtjes in de ligamenten als je het te hard doet. Hoewel het onwaarschijnlijk is, moet je toch voorzichtig zijn en onnodige kracht vermijden.

Ga dus gerust verder met het kraken, zolang het geen pijn doet. Maar wees je bewust van de mogelijke risico’s!

Tiener opgepakt voor moord op prostituee

Karen Luiken-03 juni 2023 om 07:25- Foto:

Photo by Scott Rodgerson on Unsplash

Een 18-jarige man is in Deurne opgepakt voor de moord op een Chinese prostituee uit Barcelona. Het lichaam van het slachtoffer was in stukken gesneden en verstopt in een reiskoffer. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De koffer werd eind januari gevonden door een bewoner van een appartementsgebouw aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne. Toen er in de valies werd gekeken, deed de bewoner een lugubere vondst. Er bleek een romp van een vrouwenlichaam in te zitten.

De politie kwam ter plaatse om onderzoek te doen en vond in andere delen van het gebouw nog meer lichaamsdelen terug. Ook werden er papieren gevonden die leidden naar ‘Linda’, een vrouw met Aziatische roots die actief was als prostituee. Zij bleek het slachtoffer.

Sinds de vondst van het lichaam is er gezocht naar de dader. Hoewel het onderzoek een tijdje vast heeft gezeten, kon er afgelopen donderdag dan eindelijk iemand worden aangehouden. Het gaat om een 18-jarige tiener uit Sierra Leone. Hij moet dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

Elke sigaret in Canada krijgt waarschuwing

Karen Luiken-03 juni 2023 om 07:21

Rokers in Canada kunnen binnenkort geen sigaret meer roken zonder constant geconfronteerd te worden met de consequenties daarvan. Het land gaat op elk sigaretje en andere tabaksproducten waarschuwingen plaatsen.

De waarschuwingen verschijnen vanaf 1 augustus op elke sigaret en bestaan uit teksten als ‘gif in elk trekje’, ‘rook schaadt kinderen’ en ‘sigaretten veroorzaken impotentie’. Canada is het eerste land die deze maatregel neemt. Dat heeft de regering volgens NOS bekendgemaakt op World No Tobacco Day.

Het is vanaf 1989 al verplicht in Canada om waarschuwingsteksten op verpakkingen te plaatsen. Tegenwoordig staan er vaak ook schokkende foto’s op.

Ontdek meer