De waarheid over je knokkels kraken en artrose

Nezir Yikik-24 april 2023 om 12:30- Foto:

Eren via Pexels

Ben je verslaafd aan het kraken van je knokkels? Dan heb je vast weleens gehoord hoe schadelijk het kan zijn of zelfs artrose kan veroorzaken. Maar de belangrijkste vraag is: klopt dat wel?


Hoewel het kraken van je knokkels vervelend kan zijn voor anderen, kan het soms oh zo goed voelen voor jezelf. Al decennialang wordt ons verteld dat het schadelijk is voor onze botten, maar volgens experten klopt dat niet. Gelukkig!

Luchtbellen die ontploffen

Mala Kaul M.D. - dermatologe aan het Piedmont ziekenhuis in de Amerikaanse staat Atlanta - legt de wetenschap achter het kraken van je botten uit:

Tussen de gewrichten van je vingers bevindt zich een vloeistof die fungeert als een soort kussen, zodat je geen pijn ervaart bij het bewegen van je vingers. In diezelfde vloeistof vormen zich op natuurlijke wijze ook luchtbellen, die vrijkomen bij het kraken. Het geluid dat je hoort en het gevoel dat je krijgt, zijn dus niet afkomstig van je botten!

“Er is een veelvoorkomend misverstand dat als je je knokkels kraakt, je artritis ontwikkelt. Maar de waarheid is dat dit niet het geval is.”

- Reumatologe Mala Kaul M.D.

Mogelijke risico’s

Het is wel belangrijk om te weten dat er enkele ongemakken kunnen optreden bij het kraken van je vingers. Volgens Harvard Medical School zijn er incidenten gemeld waarbij mensen per ongeluk hun vingers uit de kom kraakten. Bovendien is er een risico op scheurtjes in de ligamenten als je het te hard doet. Hoewel het onwaarschijnlijk is, moet je toch voorzichtig zijn en onnodige kracht vermijden.

Ga dus gerust verder met het kraken, zolang het geen pijn doet. Maar wees je bewust van de mogelijke risico’s!

Red Bull lanceert waanzinnige ruiltocht doorheen Europa

Joyce Vander Auwera-13 februari 2024 om 14:30- Foto:

Red Bull Content Pool

Bereid je voor op het avontuur van je leven met Red Bull Can You Make It? Hier worden teams van over de hele wereld uitgedaagd om in zeven dagen Europa te doorkruisen: zonder geld, smartphone, vervoer of slaapplaats. Het enige betaalmiddel? Red Bull blikjes! Het doel is simpel: bereik de finish in Berlijn met het hoogste aantal punten. Drie Belgische teams maken dit jaar deel uit van dit onvergetelijke avontuur.

In 68 steden, waaronder Brussel en Oostende, wachten checkpoints met uitdagende opdrachten zoals koeien melken, muurklimmen, parachutespringen en zelfs een heuse F1-pitstop. Als kers op de taart moeten de teams dagelijks hun avonturen vloggen. De race begint op 21 mei 2024 vanuit Amsterdam, Barcelona, Boedapest, Kopenhagen of Milaan. Let's go!

Enkele feiten en cijfers:

  • 285 teams uit 63 landen nemen deel aan dit avontuur met elk 3 teamleden.
  • Het avontuur begint op 21 mei en duurt maximaal 7 dagen.
  • Met 5 startpunten en slechts 1 finish in Berlijn, belooft het een epische reis te worden.
  • Er zijn 68 checkpoints in 17 Europese landen, met geheime uitdagingen in België (Brussel en Oostende).
  • Teams kunnen punten verdienen door checkpoints te halen, uitdagingen te voltooien en dagelijks te vloggen.
  • In totaal zijn er 68.000 Red Bull blikjes beschikbaar, dat is meer dan 230 per team voor een hele week.
  • Deelnemers geven al hun persoonlijke bezittingen af en mogen alleen een lichte rugzak meenemen, inclusief een nieuwe smartphone met een speciale app voor het vastleggen en delen van hun avontuur in real-time.
  • De laatste editie was in 2018, met de finish in Amsterdam.

Inschrijven kan tot 31 maart 2024 via deze link, waar je een team van 3 personen samenstelt en een leuke video uploadt om te laten zien waarom jouw team deze uitdaging verdient. Uit alle Belgische inzendingen worden 3 teams geselecteerd voor het avontuur in mei. Good luck!

Red Bull Content Pool

Belgen kiezen voor sfeervol licht tussen de lakens

Joyce Vander Auwera-09 februari 2024 om 12:30- Foto:

Morgane Gielen

In het land van chocolade, wafels en nu ook romantiek, blijkt dat Belgen een geheime voorliefde hebben voor de juiste sfeerverlichting, vooral wanneer de lichten in de slaapkamer aan gaan. Bijna 65% van onze landgenoten geeft aan dat licht de sfeer beïnvloedt en bijdraagt aan gezelligheid, zelfs als het om intieme momenten gaat. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een beetje ambiance tussen de lakens?

Volgens de Belgische romantici heeft het juiste licht niet alleen invloed op de algehele gemoedstoestand (78%), maar het kan ook de toon zetten voor een stomende nacht (76%). Maar slechts 8% van de Belgen verkiest het licht aan te laten tijdens de daad, terwijl 24% de duisternis verkiest. Waarom? Wel, 1 op de 4 Belgen voelt zich blijkbaar onzeker over hun lichaam wanneer het licht aan is tijdens een wilde nacht.

Desondanks geven we de voorkeur aan een warme, gezellige gloed in de slaapkamer. Van de seksueel actieve Belgen geeft maar liefst 54% aan dat ze het liefst vrijen in het schemerlicht of met gedimde sfeerverlichting. De juiste belichting zet niet alleen de toon, maar voegt ook een vleugje mysterie toe en geeft ons zelfvertrouwen een welverdiende boost.

En wat is de kers op de taart? WiZ Lighting komt met innovatieve slimme verlichting die de sfeer zet voor een onvergetelijke vrijpartij. Kies voor romantisch 'kaarslicht' of ga voor gepassioneerd Valentijnsrood en laat het licht langzaam uitdoven om meteen in de stemming te komen. Sounds fun!

Ontdek meer