Wat te doen tegen liefdesverdriet?

Simon Smetryns-18 april 2023 om 13:41- Foto:

Yuris Alhumaydy via Unsplash

Liefdesverdriet kan een van de meest pijnlijke en moeilijke ervaringen zijn die iemand kan doormaken. Het kan voelen alsof de wereld is gestopt met draaien en het kan moeilijk zijn om vooruit te kijken. Als je op dit moment liefdesverdriet hebt, weet dan dat je niet alleen bent. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om jezelf te helpen genezen.

Neem de tijd om te rouwen

Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te rouwen over het verlies van de relatie. Dit betekent niet dat je jezelf moet onderdompelen in verdriet en jezelf moet afsluiten van de wereld, maar het betekent wel dat je je emoties moet erkennen en de ruimte moet geven om te voelen wat je voelt. Sta jezelf toe om te huilen, te schreeuwen, te lachen of wat dan ook nodig is om je emoties te uiten.

Praat erover

Praten over je gevoelens kan een enorme opluchting zijn. Zoek steun bij vrienden, familieleden of een therapeut. Het delen van je ervaringen kan helpen om de pijn te verlichten en je perspectief te verbreden. Het kan ook nuttig zijn om te praten met iemand die soortgelijke ervaringen heeft gehad en begrijpt wat je doormaakt.

Zorg voor jezelf

Wanneer je liefdesverdriet hebt, is het gemakkelijk om jezelf te verwaarlozen en in een neerwaartse spiraal van negatieve gevoelens te belanden. Zorg voor jezelf door goed te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Het kan ook helpen om activiteiten te doen die je leuk vindt en waar je van geniet, zoals muziek luisteren, lezen, schilderen of wandelen in de natuur.

Geef jezelf de ruimte om te groeien

Liefdesverdriet kan ook een tijd zijn van zelfontdekking en persoonlijke groei. Gebruik deze tijd om te reflecteren op de relatie en op jezelf. Wat heb je geleerd? Wat zou je anders doen als je het opnieuw zou kunnen doen? Probeer te groeien en te evolueren als persoon. Dit kan betekenen dat je nieuwe interesses ontdekt, nieuwe mensen ontmoet of nieuwe uitdagingen aangaat.

Laat los en ga verder

Hoewel het moeilijk kan zijn om los te laten, is het uiteindelijk de enige manier om verder te gaan. Accepteer dat de relatie voorbij is en dat je verder moet gaan met je leven. Dit betekent niet dat je de persoon moet vergeten of dat je je gevoelens moet negeren, maar het betekent wel dat je niet vast moet blijven zitten in het verleden. Een handige tip kan zijn om die persoon te muten of verwijderen op al jouw sociale media, zodat je er niet elke keer mee geconfronteerd wordt. Focus op de toekomst en wat er nog meer te ontdekken valt.

Heb je na het lezen nog steeds vragen of wil je hier graag met iemand over praten? Contacteer gerust Awel.be.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer