Studenten ontwerpen sticker om spiking tegen te gaan

Maxine Decaluwé-07 april 2023 om 09:30- Foto:

Insta/SipSafe

Onopgemerkt gedrogeerd worden tijdens het uitgaan? Het overkomt steeds meer en meer jongeren. Het zette studenten van de Arteveldehogeschool in Gent aan het denken en ontwierpen, voor hun bachelorproef, een speciale sticker om je glas af te dekken tijdens het uitgaan.

Uit cijfers blijkt dat er elke week minstens één aangifte wordt gedaan omtrent spiking. Dat betekent mensen met kwade bedoelingen die onopgemerkt drugs in het glas van nietsvermoedende feestvierders doen, om hen nadien te misbruiken. Onder het motto ‘SipSafe’ ontwerpen vier laatstejaarsstudenten KMO-management een “sticker die over elk glas past” om dit tegen te gaan.

Het was niet simpel om een leverancier te vinden aangezien er met zoveel rekening moest worden gehouden. Zo mochten de stickers bijvoorbeeld geen lijmresten nalaten - om café-uitbaters geen extra werk te bezorgen -, moesten ze blijven plakken op vochtige glazen, 100% recycleerbaar zijn en een dunner laagje in het midden hebben om een rietje door te prikken.

De studenten ontvingen lovende reacties van café-uitbaters en studenten. Enkel de overheid pruttelt wat tegen in hun ogen. “Ze vinden dat ons product een negatief tintje heeft, waardoor feestvierders mogelijks nog meer schrik krijgen. Daar zijn we het niet mee eens", vertelt één van de uitvinders, Sebbe van Weezenbeek.

Hebben? Dan zal je nog even geduld moeten hebben, want de stickers zullen binnenkort enkel voor bedrijven beschikbaar zijn.

Geneeskundestudenten VUB maken zich op voor Witte Jassenceremonie

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:15

Voor de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt zaterdag 2 december een dag om in te kaderen. Tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie krijgen ze hun felbegeerde witte doktersjas overhandigd door VUB-rector Jan Danckaert en de bijhorende ziekenhuisbadge door de CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen.

De ceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar de studenten halsreikend naar uitkijken.

Vanaf het tweede semester zullen de 80 studenten van de eerste master Geneeskunde het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. Die stap, die uiteraard gepaard gaat met een bijzondere verantwoordelijkheid, wordt aan de VUB traditioneel gevierd met een Witte Jassenceremonie in het bijzijn van ouders en partners.

“Maxim Valgaeren: “Na drieënhalf theoriejaren mogen we onze eerste stappen zetten in het werkveld. Er heerst wat stress, maar ook veel goesting om aan de echte praktijk te beginnen. We zijn enorm blij dat we als VUB-studenten een jaar vroeger in de kliniek mogen starten ten opzichte van onze collega-studenten.””

Geneeskundestudenten beginnen aan de VUB overigens vroeger aan hun klinische stages dan hun collega’s. Door meer en meer gevarieerde stages aan te bieden, wil de VUB de studenten alle kansen bieden om te ontdekken waar hun interesses écht liggen en waar hun kwaliteiten maximaal aan bod komen.

Studentenhotspot Rozier krijgt groen en zitplaatsen

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:07

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag de kasseistrook voor de Rozier opengebroken. In de plaats komt een groene strook met bomen en zitplaatsen. Het gaat om een project van de Stad Gent, de Green Office en UGent in afwachting van een definitieve heraanleg.

De Rozier is een absolute studentenhotspot, maar telde tot voor kort weinig groen. De Stad Gent, UGent en de Green Office vonden elkaar nu in de ambitie om deze autovrije straat groener en aantrekkelijker te maken. Het idee leefde al langer maar werd uitgesteld door de renovatiewerken aan de Boekentoren. Nu die achter de rug zijn, werden de gesprekken opnieuw aangeknoopt, met succes.

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag, tijdens de klimaatdag van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de eerste kasseien uitgebroken aan de kant van het gebouw Rozier. De Stad Gent neemt die klus nu over. In de plaats komt een groene strook met zitplaatsen en bomen. Die worden op 14 december geplant, want dan adopteert UGent de nieuwe straattuin officieel. De universiteit staat vanaf dan ook in voor het onderhoud. Het project gebeurt in afwachting van een integrale heraanleg van de Rozier.